Нови мерки ще борят фалшивите болнични

Целта - да се проверява дали пътуваме, докато отсъстваме по болест
14 фев 2020 22:04, Красимир Ангелов
20

Нови мерки за ограничаването на фалшивите болнични. Сред предложенията са внезапни проверки по домовете от служители на НОИ и достъп на гранична полиция до базата данни на института. Целта - да се проверява дали пътуваме, докато отсъстваме от работа по болест. Все още обаче не е решено кой ще плаща първите дни от болничния.

Личните лекари ще могат да изписват по-кратки болнични - от 14 на 7 дни, ако предложенията на социалното ведомство бъдат приети. И макар готовността за категорични мерки за превенция от страна на държавата, тя няма намерения да плаща за първите 3 дни. По сметки на министерството това би струвало коло 200 млн. Бизнесът обаче не е съгласен. 

Като мярка срещу излизането в болничен без основателна причина, се обмисля и проверка по време на болничния по домовете, както и граничен контрол, за да се установи дали сме напускали страната, съобщава Bulgaria ON AIR.

Трудно ще бъде и за работодателите да проверят какво прави служителят им по време на болничен. 

Всички мерки първо трябва да бъдат обсъдени с бизнеса и  със синдикатите, преди да влязат в сила.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
6
 
! Отговори
ГЕРБ = Мафия преди 4 години
Тези така наречени "мерки" на ГЕРБ са поредното орязване на правата ни. Фалшиви болнични няма. За 2018 бяха намерили четири фалшиви болнични листа.
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
депутатите ни не боледуват, не гладуват, не мизерстват.карат незамарсяващите си скъпи еко коли.я станат евро депутати, пари им падат от небето, законите за тях не важат... и т.н.как тези хора знаят какво е глад и мизерия, че да ни защитават, че да определят живота ни ?
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за последните 10 год сменил съм 3 работи. Наблюдението ми е, че жените ползват изключително много повече болнични за сметка на мъжете. но смятам, че е нормално жената да се ползва с тази привилегия.
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
няма такава държава.скоро ще ни забранят да напускаме държавните граници, че няма достатъчно оборот за държавата от данъците.
15
1
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Представете си че сте болен с някаква лоша епикриза- и понеже никой НЕ ВЯРВА В НАШИТЕ НЕКЪДЪРНИ ЛЕКАРИ-решавате да пътувате на часни разноски до Германия за да ви се направят пълни и точни изследвания ??? И тогава КОЙ ПРАЙМ??
14
1
 
14
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Няма фалшиви болнични. Който твърди, че ги има да ги покаже.
13
0
 
15
 
! Отговори
Факт преди 4 години
ГЕРБ развалят всяко нещо, което променят. През 2009-2010 ГЕРБ съзнаваха, че са пълни некадърници и гледаха нищо да не променят, но с времето се взеха насериозно, може би заради пълната безнаказаност.
12
2
 
26
 
! Отговори
Чоко преди 4 години
А една бронхопневмония дали минава за 7 дни. А като не плащате първите три дни знаете ли колко болни ще ходят на работа и ще заразяват останалите хора в работата и в градския транспорт.Максимума на болничните щял да стане от 6 месеца на четири. А вие знаете ли при смяна на тазобедрена става, колко време е възстановяването. Минимум 6 месеца. Глупави предложения от пълни некадърници.
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И новите мерки, като старите и като всички други, вече 30 години! От калинки и *** друго не може да се очаква, а когато и пъдарина им е точно толкова умен, колкото тях, нещата стават страшни!Само че, в държавата на Бокаса граждани няма, само раболепни поданници!Ама "европейци"...
10
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един грип се лекува за 10 дни те ограничават болничните до 7.
9
3
 
23
 
! Отговори
Национализация и преди 4 години
трудови лагери за тези мерсски долни твари наричащи себе си "работодатели"колко прави са били комунистите да ги бесят и пращат по лагери и зандани - там ви е мястото гадове алчнидосвидя им се на тварите дори болничните да ни патят
8
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безумни предложения. Тежко болен ще те карат да ходиш на ТЕЛК, защото личния лекар няма да има право да ти дава повече от седем дни подред или повече от 14 дни на година. Как ще стане тази работа? Трябва да умрат хора чакащи пред вратите на ТЕЛК ли?
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-успешно се бори това, което го няма. Каквото и да направят, все няма да има фалшиви болнични, защото и сега ги няма.
6
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко фалшиви болнични има? Защо говорят, че ги има, а не казват колко са? Май на практика няма фалшиви болнични, а ги използват като плашило за поредното орязване на правата ни.
5
0
 
36
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
А фалшивата "държава' кой ще я бори?
4
24
 
6
 
! Отговори
Кика преди 4 години
ТОВА Е НАЙ ДОБРАТА ИДЕЯ... ПРОВЕРКАТА В ДОМА НА БОЛНИЯ...... ЩЕ ГОРИ ИБОЛНИЯ И ЛЕКАРЯ КОМПЛИМЕНТИ ЗА ТАЯ ИДЕЯ
3
1
 
25
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 4 години
Aбе ако голяма част от хората не злоупотребяваха, нямаше да се дебнем като диверсанти.Абе, така е наистина, ама бизнесмените сами си го набиха. През 2008 г по време на кризата принуждаваха работниците да си вземат болнични и да ходят да им работят във филмята, а да им плаща държавата. Държавата се усети и го турна на бизнеса. Бизнеса сега се чуди как да си отърве газо, ама държавата лесно взема, но после много трудно връща.
2
1
 
30
 
! Отговори
Абе преди 4 години
моето предложение е всеки месец да започнем да плащаме и за отровния въздух кокто дишаме
1
22
 
11
 
! Отговори
Факт. преди 4 години
Aбе ако голяма част от хората не злоупотребяваха, нямаше да се дебнем като диверсанти.