Политизирането на Васил Левски - пагубна грешка

Имаше партийна режисура, смята политолог
21 фев 2020 09:40, Красимир Ангелов
85

Отбелязването на 147-годишнината от гибелта на Васил Левски предизвика пореден политически сблъсък по остта президент - управляващи.

Според политолога Цветанка Андреева това е естествена част от предизборната кампания, която по думите ѝ вече тече. От една страна политиците прегряват, от друга - имат по-голям времеви диапазон да грешат, смята тя.

"Това бяха груби грешки от гледна точка на политическия пиар. Със сигурност имаше партийна режисура, тя беше съвсем очевидна. Самото шествие, което излъчваше партийният канал на БСП, президентът Радев, заобиколен с две от най-емблематичните лица на БСП, това беше превърнато в партийна манифестация", посочи тя пред Bulgaria ON AIR. 

И добави, че за българите Левски е критерий за политик. Затова било изключително трудно да правиш пиар с образа му. Голямо е изкушението на партийните централи да заиграят и да правят реклама през Левски, но това е пагубно, категорична е Цветанка Андреева.

"Левски е експлоатиран веднага след Освобождението - от политическата гледна точка, от образователна, от спортна - един от най-големите футболни клубове носи неговото име. Левски винаги е част от партийната пропаганда. Социалната памет ни кара да бъдем критични", подчерта политологът.

Според Андреева живеем в епохата на популизма, но да си популист не означава да си Левски. Левски е харизма, популистите не са харизматични. Нашите политици правят груба грешка, убедена е тя.

Историкът проф. Искра Баева отбеляза в студиото на "България сутрин", че смущаващия факт, че подобни исторически събития винаги се политизират. Това е големият проблем, смята тя.

"Когато има такова отбелязване или честване, на преден план винаги са политиците. Никой не се интересува от мнението на историците. Така е замислено и отразено в медиите. Фигурата на Левски е малко по-особена, това е задължителният символ, който се използва от всяка партия и всеки политик. По един и същи начин ли го възприемат? Разбира се, че не", коментира проф. Баева.

По думите ѝ избягваме от истинското осмисляне, а във Васил Левски може да се намери желание за обединение, за противопоставяне, за абсолютно всичко. Уникален е, защото може да бъде използван от всички във всякаква посока, подчерта историкът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
6
 
40
 
! Отговори
До 46 преди 4 години
Лъжеш. Държавната администрация не гласува за ГЕРБ. Държавната администрация не е партийно обвързана и е от едни и същи хора независимо коя партия е на власт. Политическите назначения са само по върховете.
46
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Караянчева Фъндъкова и Плевнелиев са революционери като Левски
45
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Краварофилската хибридна война в действие.
44
12
 
39
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 4 години
За гербавите гласуват САМО държавна администрация, демек калинки и шведите. За справка село Буковлък. 100 процента селото е пълно с шведи. 98 процента избирателна активност , 100 процента за герберският кмет.
43
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стойте си под юрганите като Левски..на удобничко
42
4
 
35
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Ко каза... България на 6 морта.ББ , да измоли от ЕП още 77 милиарда , за да санираме блоковето 7 пъти
41
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви махали бе, махалите винаги са гласували за БСП.
40
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Политизирането на медиите
39
4
 
34
 
! Отговори
МИТИНГИТЕ ЗА ГЕШЕВ преди 4 години
тв операторите ги снимаха през едни слънчеви филтри да не се вижда БОЯТА. Но когато се приближат отблизо всичко ставаше ясно. Организаторът Недялко от ПИК стоеше отзад и ги "организираше"
38
6
 
34
 
! Отговори
ТО ПЪК С ТИКВАТА преди 4 години
бил НАРОДЪТ. Хайде да не припомняме как гласувата за ЙОРДАНКА махалите, пиянските кьор софри с материали, които лично ЦЕЦОМОБИЛИТЕ разнасяха из страната с подаръци за "електората". Затова е съпротивата срещу машинното гласуване. Че много от електората на ГЕРБ не може да чете и пише, как ще гласува...
37
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Организацията на Левски е копие на организациите на революционерите масони ,да речем на Гарибалди в Италия.На Гръцките ,румънските ми сръбските комитети за революция.Много неща се изкривяват.Много хора не са съгласни с методите на Левски смятайки го за терористични напомнящи методите на френската революция.Накрая Каравелов сам се отрича от всичко и се обръща към образованието погнусен от тази революция на простотията.Впрочем нея наблюдавахте и онзи ден.
36
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На паметника на В. Левски не беше народа,бяха "възраждане","борец" и комунисти.Други не се допускат.Тако че великият президент да не говори за народа.
35
7
 
36
 
! Отговори
упс преди 4 години
Барселонските власти са започнали разследване за пране на пари срещу премиера Бойко Борисов. Органите за противодействие на корупцията в областта проследяват влизането на пет милиона евро в две компании, свързани с луксозно имение и скъпарски магазин.Прокуратурата в Барселона разследва дали Борисов има участие пране на пари с международно участие, предават от испанското издание El Periodico. Каталунската полиция е намерила съвпадение при разследването, което свързва престъплението с Борисов.
34
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
радев ще остане в историята с два прякора - Разеденителя и Осквернителя. Толкова ме е срам от този човек...Посегна и на Левски. Но за *** няма нищо свято, те са го доказали.
33
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кошлуковите медии
32
1
 
47
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
"Повечето мисли на Левски са взети от немската философия на Хегел и не са негово дело."Няма значение чии са мислите, важното в случая е тяхното изповядване. Вие искате да омаловажите делото и личността на Левски! Няма да ви мине номера!
31
4
 
34
 
! Отговори
ЗУЕКА И РАЧКОВ преди 4 години
да припомним ли как ласково се обръщаха към ГУСИН ГЕНЕРАЛ , а портрета на стената - ТИКВАТА с парадна униформа като МУСОЛИНИ навирил нос. Докато Властта им наливаше на медиише дестки милиони държавни пари за реклама Макгърдич и и сие възхвалявакха ТИКВАТА като най-способния с усет на екстрасенс политик. То и сега ако му видите снимката на ТИКВАТА във ФЕЙСБУК е като ЖИВКОВ на рисуваните след АПРИЛСКИЯ ПЛЕНУМ 1956 портрети. А политолозите 90% са купени от СОРОС и ТИКВАТА
30
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 28Всички научни трудове са пълни с цитати за доказване на тезата !Основното е коя теза.Например, Радев цитира непрекъснато Нинова и "русофилско братство" !
29
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Републиканизма му също взет от френските Комунари.Впрочем Ботев е изцяло симпатизант на комуната във Франция и си е чист комунист.Но подчертавам чист....Защото е чист човек вярващ в Бога макар по протестантски.
28
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички бяха платени мижетурки 2ма ги познавам лично.Бсп ги е организирал и ще организират всеки път когато Телето е сред хората

Спонсорирани публикации