Политизирането на Васил Левски - пагубна грешка

Имаше партийна режисура, смята политолог
21 фев 2020 09:40, Красимир Ангелов
85

Отбелязването на 147-годишнината от гибелта на Васил Левски предизвика пореден политически сблъсък по остта президент - управляващи.

Според политолога Цветанка Андреева това е естествена част от предизборната кампания, която по думите ѝ вече тече. От една страна политиците прегряват, от друга - имат по-голям времеви диапазон да грешат, смята тя.

"Това бяха груби грешки от гледна точка на политическия пиар. Със сигурност имаше партийна режисура, тя беше съвсем очевидна. Самото шествие, което излъчваше партийният канал на БСП, президентът Радев, заобиколен с две от най-емблематичните лица на БСП, това беше превърнато в партийна манифестация", посочи тя пред Bulgaria ON AIR. 

И добави, че за българите Левски е критерий за политик. Затова било изключително трудно да правиш пиар с образа му. Голямо е изкушението на партийните централи да заиграят и да правят реклама през Левски, но това е пагубно, категорична е Цветанка Андреева.

"Левски е експлоатиран веднага след Освобождението - от политическата гледна точка, от образователна, от спортна - един от най-големите футболни клубове носи неговото име. Левски винаги е част от партийната пропаганда. Социалната памет ни кара да бъдем критични", подчерта политологът.

Според Андреева живеем в епохата на популизма, но да си популист не означава да си Левски. Левски е харизма, популистите не са харизматични. Нашите политици правят груба грешка, убедена е тя.

Историкът проф. Искра Баева отбеляза в студиото на "България сутрин", че смущаващия факт, че подобни исторически събития винаги се политизират. Това е големият проблем, смята тя.

"Когато има такова отбелязване или честване, на преден план винаги са политиците. Никой не се интересува от мнението на историците. Така е замислено и отразено в медиите. Фигурата на Левски е малко по-особена, това е задължителният символ, който се използва от всяка партия и всеки политик. По един и същи начин ли го възприемат? Разбира се, че не", коментира проф. Баева.

По думите ѝ избягваме от истинското осмисляне, а във Васил Левски може да се намери желание за обединение, за противопоставяне, за абсолютно всичко. Уникален е, защото може да бъде използван от всички във всякаква посока, подчерта историкът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
34
 
! Отговори
"БАНДЕЕА РОСА&q преди 4 години
ГЛЕДАЙКИ ГОДИНИ НАРЕД ПАРТИЙНИТЕ "ЦИРКОВЕ" ПОКРАЙ ВСЕКАКВИ "ГОДИШНИНИ" РПАЗБИРАМ ЗАЩО 2 500 000 БЪЛГАРИ ПРЕМИНАХА ПРЕЗ "ТЕРМИНАЛ 2"ТРУДНО НО НЕОБХОДИМО РЕШЕНИЕ
26
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повечето мисли на Левски са взети от немската философия на Хегел и не са негово дело.Например ние сме във времето е изцяло следствие на постановката на Хегел за световния дух творящ историята.
25
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оставка на президента Телето
24
4
 
35
 
! Отговори
ФУТБОЛНИТЕ АГИТКИ преди 4 години
на ЛЕВСКИ, както и на ЦСКА имат нещо общо с идеите на ЛЕВСКИ толкова колкото един НАРКОМАН, БАНДИТ или НАЦИСТ има нещо общо с ДЕМОКРАЦИЯТА. Само , че да напомня ТАМ до РАДЕВ нямаше футболни агитки. Те си възхваляват вождовете като ТИКВАТА и всички МАФИОТСКИ босове, които 90-те се кичиха по стадионите КОЛКО обичали футбола.... Да си спомним Георги ИЛИЕВ и ред други , сегашните живи СИКаджии все футболни деятели....и спонсори
23
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо добро не може да се очаква от БКП-БСП с Грипена и Импексова начело. Тази партия за да остане на власт през 1944 г. изби десетки хиляди невинни Българи, а стотици хиляди прати в лагерите да ги ядат прасетата. Сега се опитват да правят преврат с криминални лица. Да ама не. България е член на НАТО и ЕС и няма как да стане другари българоубийци.
22
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Красьоооо, пише се ОСТА (с едно Т). Да не пишеш ОСТ в единствено число? Неграмотен драскач! В трети клас се учи това!
21
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президента тласка страната към гражданска война!
20
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може и да си прав,но през комунизма избуя култа към Левски заради републиканизма му.Ботев и повечето революционери едва всоциализма намериха признание.Не казвам,че Левски и Ботев нямат значение за нацията ни ,но това циркаджийско внушение за завети дразни вече.Вижте само какви хора се събират да ги честват.
19
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Васил Левски"Времето е в нас и ние сме във времето"Ако беше жив днес, сигурно щеше да каже:България е в Европа и Европа е в БългарияПоклон пред паметта му
18
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може и да си прав,но през комунизма избуя култа към Левски заради републиканизма му.Ботев и повечето революционери едвамв социализма намериха признание.Не казвам,че Левски Ботев нямат значение за нацията ни ,но това циркаджийско внушение за завети към дразни вече.Вижте само какви хора се събират да ги честват.
17
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев едва изчака да свали маската на "президент на всички българи" и започна да ходи по манифестации на БСП. Егати тъпата фуражка.
16
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Червената русофилска Мафия повече от един век се опитва да изтрие българската История и да я замени с Московска.Тя се опитваше да представи нашите бележити възрожденци като "предвестници" на комунизма, а като се усети, че е невъзможно, хвърли имената им на екзалтираната, алкохолизирана и дрогирана футбона глутница да крещи по стадиони, улици и площади "долу Левски, долу Ботев, долу Раковски,..." !Не случайно онази вечер Радев доведе същата глутница на паметника на Апостола Васил Левски !
15
4
 
38
 
! Отговори
A РЕДНО ЛИ Е преди 4 години
на стената зад гърба на ТИКВАТА да стои портретът на ЛЕВСКИ, когото самият АПОСТОЛ на СВОБОДАТА, ако беше жив туктакси щеше да махне от власт. А за ПЛЕВНЕЛИЕВ даже не ми се пише...
14
6
 
38
 
! Отговори
Ал Кохол преди 4 години
Сега поне няколко дни разни калинки от зайчарника под диктовката на главната шайка, ще се надпреварват да хулят по президента. Ще се опитата да му припишат, че опетнил името на Левски, за да го злепоставят в очите на българина.Е, сори, но нЕма да стане.Разделение на властите няма, всички са приобщени Борисов. Само една власт остана извън кокошарника - това е президентската власт.Затова е и трън в г-за на шайката, защото назовава нещата с истинските им имена и не мълчи като Роско, Пешо и сие.
13
7
 
42
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 4 години
радеф е ПOЗOP!!!
12
4
 
37
 
! Отговори
ДО 12 преди 4 години
ПРЕЗ КОМУНИЗМА ВСИЧКИ ТАЙНИ И ЯВНИ МАСОНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ БЯХА ЗАБРАНЕНИ СЪС ЗАКОН МАЛКО НЕ СА ТИ ЯСНИ НЕЩАТА МОЕТО МОМЧЕ.КОМУНИЗМА ЗАТОВА И ГО РАЗРУШИХА ЗАЩОТО БЕШЕ В РАЗРЕЗ СРЕЩУ МАСОНСТОВТО И КАПИТАЛЪТ НАРОДА БЕШЕ ГЛАВНО ДЕЙСТВАЩО ЛИЦЕ СЕГА КРАДЦИТЕ И КАПИТАЛЪТ Е ГЛАВНО ДЕЙСТВАЩО ЛИЦЕ ЗАТОВА ВЕЧЕ НЯМА НАРОДНА В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ ЗАЩОТО СТЕ ПРОДАДЕНИ РОБИ!
11
7
 
41
 
! Отговори
Румен преди 4 години
И Левски го е казал . На България местото и е Европа не Ориента. И всички злини и идват от Изтока.Не е търсел руския цар да го освобождават
10
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
У нас всеки завършил основно е "политолог".
9
4
 
40
 
! Отговори
Извинявайте преди 4 години
Ако не крадяха народа щеше да ги обича, народа щеше да ги обича и ако живеехме добре а ние не живеем добре, добре живеят 5%! От скоро сме свидетели на невиждан скок на цените и инфлация която се крие дори и от медиите!
8
14
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никаква светиня не е Левски.Един политически култ на републиканските масони.Зятова и го ползват комунистите най вече.