По 10-12 души всеки ден идват у нас от Китай, под домашно наблюдение са

Д-р Кунчев: И към момента не знаем всичко за този вирус
Обновена: 22 фев 2020 14:30 | 22 фев 2020 14:28, Елка Василева
109
По 10-12 души всеки ден идват у нас от Китай, под домашно наблюдение са
Д-р Ангел Кунчев. Снимка: архив, БГНЕС

По 10-12 души пристигат на ден от Китай в България. В определени дни техният брой е повече от 30. Заради заплахата от коронавируса те биват поставяни под наблюдение, коментира в Русе главният държавен здравен инспектор на България доц. д-р Ангел Кунчев.

По думите му това основно са български граждани или живеещи в България китайци.

"Поставят се под наблюдение и се термометрират всеки ден. Ако имат оплакване, веднага ги хоспитализираме и провеждаме изследване, за да намалим риска от внос и разпространение на вируса", обясни д-р Кунчев.

По повод на предприетите по летищата мерки - като използването на термокамери и безконтактни термометри, Кунчев коментира, че колкото и да е строг граничният контрол, ефектът е не повече от 20-22 процента.

Още по темата

"Няма начин да хванем всички носители на вируса поради инкубационния период - даден човек може да няма признаци, например, като температура. Но и тези проценти са достатъчни, за да продължи тази мярка. Не бих казал, че е най-ефективният метод. По-важен е изходящият контрол, което се прави в Китай", каза д-р Кунчев.

По думите му, когато има 80 000 заразени и повече от 2000 починали, няма как да няма страх у хората.

Той обясни, че на разкритата преди седмица гореща телефонна линия вече са получени повече от 1000 обаждания. По думите му интересът е огромен, като запитванията са най-различни - например, дали има опасност от заразяване, ако се пътува към определена държава, опасни ли са стоките от Китай, има ли вече ваксина и други.

"Истината е, че и към момента не знаем всичко за този вирус. Има неща, които ни притесняват. Първоначалните данни за сравнително по-трудно предаване на вируса се потвърдиха, но има и случаи на необяснимо бързо предаване. Не знаем и кой все още е основният източник на заболяването", каза Кунчев.

По думите му се работи много активно за намирането на ваксина. Кунчев каза, че вече имаме лошия пример с други заболявания - като ебола и зика. При тях ваксината е дошла, когато е бил преодолян най-тежкият момент. Според него най-вероятно и сега ще е така.

Според д-р Кунчев няма да има втора грипна вълна у нас. Случвало се е това, при грипа е характерно - месец след първата вълна да има повишаване на заболеваемостта, но е по-скоро изключение, каза Кунчев, цитиран от БТА.

По думите му тазгодишната грипна епидемия не е била от най-интензивните, не е била характерна и с по-тежко протичане или усложнения. По-различното при нея е, че е засегнала най-вече децата - особено възрастовата група между пет и 14 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно- не подбира вируса и тактиките на гербавите да "плуват по течението", "ако мине", "всяко чудо за 3 дена" този път няма да сработят.
14
1
 
21
 
! Отговори
- преди 4 години
НаШта здравна система е резил!!!
13
4
 
24
 
! Отговори
до 13 преди 4 години
не само това, ами в Италия, 38 годишен мъж е в Критично състояние и го очакват всеки момент да Умре - нали убиваше само Стари?! Лъжа след Лъжата, а в Италия за 23 часа Заразенисе се Удвоиха!! Обаче, това е просто щото Инкубацията Свършва и сега ще Избухне като Атомна Бомба над Европа.
12
6
 
31
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 4 години
Вече 2-*** от Европеидната раса са Умрели в Италия, 4-*** от Иран, т.е. Бели Персийци, но у БГ масата вярва, че Белите са Защитени и само Жълтури Убива Короната - Вирусите не подбират, не са Расисти!!
11
8
 
8
 
! Отговори
Чайна майна преди 4 години
От доверен източник знам, че СОРОС лично е отишъл и е заразил първия човек с епруветка с корона-вирус. Целта е да изтребят плебса, защото на Земята има твърде много хора и рептилите искат да намалят популацията ни!Това ми го каза батко ми, който е веган - значи може да му се има доверие!
10
3
 
12
 
! Отговори
Цецка Чачевска преди 4 години
До Драган: Защото да не се пускат би било расистко!
9
1
 
20
 
! Отговори
Др. Дариткова преди 4 години
Нема страшно! Държавата ви пази! ГЕРБ - видими резултати! Защото ГЕРБ сме по-силни от коронавируса!
8
2
 
44
 
! Отговори
Драган преди 4 години
Защо се пускат тези да идват в държавата ? Знае се че има заряза и пак се пускат ? Защо ?
7
0
 
20
 
! Отговори
... преди 4 години
Това са пълни лъжи..... отидете на Илиенци и попитайте сами дали няма новодошли и как ги наблюдават...преди седмица един китаец не е искал да ходят да го проверят... а е сред хората
6
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни безхаберие, симптомите явно се появяват след 20 дни, през което време заразеният разпространява. Тва е биологичен тероризъм и пълна абдикация на държавата от задълженията и
5
0
 
20
 
! Отговори
Преял ГЕРБ-ав преди 4 години
Бойко е говорил с Шефа на вирусите да ни подмине.ПАЛЦИ ГОРЕ ЗА НАЙ-ПРИБЛИЖЕНИТЕ ДО ШЕФА!
4
5
 
15
 
! Отговори
Девствен Мустак преди 4 години
Ако се предава по полов път, аз съм спасен! Юху!
3
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кой ги наблюдава в къщи?
2
3
 
7
 
! Отговори
ТИАРАВИРУС преди 4 години
КОРОНА-ВИРУСА СИ ПОДХОЖДА НАЙ-ДОБРЕ С ЛАЙМ-СКА БОЛЕСТ.
1
1
 
21
 
! Отговори
ДОКТР ДУЛИТЕЛ преди 4 години
Ще е яко инкубационния период да е 6 месеца - това означава, че всички ще сме заразени вече.