Борисов след спешна среща в МС: Да покажем, че нацията може да се мобилизира!

Консумативи за болниците има, бизнесът ще прави маски
353
Борисов след спешна среща в МС: Да покажем, че нацията може да се мобилизира!
Снимка: БГНЕС

"Искам да успокоя всички. Налични консумативи към болниците има", заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, който присъства на среща на правителството с представители на текстилната индустрия в МС.

"Благодаря на българската индустрия, че проявиха 100% разбиране", подчерта министърът. По думите му месечна заявка у нас е за 111 хил. защитни облекла. Те са за гранична полиция, социални и медицински работници. Чакат се доставки от Турция, а за момента в България имаме налични маски и облекла за един месец, каза още Емил Караниколов.

Още по темата
По време на срещата премиерът Бойко Борисов посочи, че страната се нужда е от водонепроникаемо облекло за борбата с коронавируса.

"Максимално бързо да направите модела, кройките. Вече машините на всчики са такива, че са компютри. Дето се вика да ви благодаря, че и вие може да го кажете, че тук не става въпрос за печалби, за спекула, а точно обратното. Да проявим патриотизъм и да покажем, че нацията в такива моменти може да се мобилизира. Това, което като разходи има, ние ще си го платим през Министерство на здравеопазването. Никой не иска да поемете тежест. За нас услугата е, че максимално бързо да знаем, че може да си произвеждаме тези маски, това облекло, съответно калцуни и всичко останало", каза още Борисов, цитиран от "Фокус".

Според него с обща воля ще се преодолее неприятната ситуация.

"Да покажем, че нашата текстилна и шивашка индустрия не е само за ишлеме", допълни още министър-председателят.

"От утре започваме да произвеждаме маски за многократна употреба, въпрос на дни е да бъде подсигурено в страната", заяви по време на срещата Бисер Шарков, текстилен производител, занимаващ се с медицински текстил.

Той коментира и медицинската маска за еднократна употреба. "Такива в България в момента едва ли има повече от 100-200 хил. бройки. Те не се произвеждат в Европа почти. Има производител в Турция, който е зает до юли месец. Това е продукт, който трудно можем да намерим", призна Шарков.

"Вторият тип маски са за индивидуална защита. Те се използват в производтво или там, където се образува плътен прах. Те осигуряват подобна защита. Те осигуряват клас 2 защита", допълни още Бисер Шарков. Той уточни, че ще предостави около 40 000 бройки количества от тях.

"Другият тип маска е такъв тип, която е за мнокогратна употреба. Тя се пере, има клапан респиратор, регулируеми ластици и е налична във варианти за деца, жени, хора с малки лица и за мъже, които сме с малко по-големи лица. Това нещо от утре започваме да го произвеждаме", допълни още Шарков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


353
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
10
 
11
 
! Отговори
Диагноза преди 4 години
За съжаление на комунистите трябва дебело да подчертаем , че тази зараза или бедствие тръгна от Китай-най-комунистическата страна в света !!! Т.е. комунистите са разпространители на това бедствие ! Това трябва да се знае ! От комунистите са тръгнали всички злини по света !
187
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Червената проказа бълва отрова
186
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ай ся да видя, де ще се криете крадците на народни кървави пари...
185
6
 
14
 
! Отговори
Софиянка преди 4 години
До кмет ФандъковаАми другарко Фандъкова, по този начин само доказвате, че ГЕРБ е дефакто комунистическа, просъветска и проеврейска партия, не мислите ли?
184
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аве индианци, вие сами не може да се управлявате. Златните години отминаха през соца. Тогава 90% са били доволни от строя, сега са 10%. Имаше ред и чистота навсякъде. Сега всеки дришлю може да се изтропа безнаказано навсякъде и по всяко време.
183
4
 
21
 
! Отговори
Изумен преди 4 години
Много ми е странно как Бойко не си облича дрехите на обратно всеки ден.Вероятно има някоя лелка, която го глади и облича и му прави попара всяка сутрин.
182
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами тези биологични оръжия не са много приятни.
181
3
 
13
 
! Отговори
Нещо не разбирам преди 4 години
Как правите изследвания като нямате такива специални апаратури.Китай още не могат май клатите феса а.
180
3
 
23
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Ами мобилизирай се.Прави си съвещания.Вземай мерки.Слагай си маска.Изобщо прави каквото искаш,премиере.Мен лично това не ме засяга.Ние съвсем определено не сме от една нация.Или поне ти не си от моята,а аз за нищо не света не искам да бъда от твоята.
179
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато е бил пожарникар сигурно е ходил да гаси пожари с пожарна без вода ! Сега се сетил да шие маски
178
2
 
17
 
! Отговори
Дърт Бесепар преди 4 години
При Тодор Живков и Станишев нямаше такива вируси. ГЕРБ са виновни.
177
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мобилизирах се.Купих си ракийка,мезе,имам сланинка,боб,леща,брашно,в мазето компоти,туршии,на гредата суджуци висят и са почти сухи,макарони в долапа.Абе само пушката не съм излъскал,ама нали то вирус а не война!А и маска имам за устата.Готов съм да чакам вируса да отмине!
176
2
 
25
 
! Отговори
Дърти Мадуpи преди 4 години
Аз като дърт математик някак си мога да сметна 2 и 200. И така, започваме: - 36 милиона няма в НОИ за карантини- 4 милиарда осигуровки внесени от бизнеса за 2019 година, НОИ трябва да има 1 млрд ПОНЕ за кризи1 000 000 000 - 36 000 000 = 964 000 000 лева ПОНЕ липсват от НОИ- 37 милиона ИМА за пловдивските ТОПКОРИТКОВЦИ.Така. Имам някои въпроси в тази връзка.. Бойко трябва да даде отговори.
175
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това зло,ще е краят на крадливата шайка,лошото е че ще разберем по най страшният начин,докъде е докарана България!
174
4
 
17
 
! Отговори
Б'наи Б'йк преди 4 години
Отменям абсолютно всички масови мероприятия и събития, кина, театри и митинги, с изключение на София Прайд - гейпарада дето Данчето организира всяка година в центъра на София!
173
3
 
15
 
! Отговори
Не да се плашите преди 4 години
Никой няма да умре от COVIT-19 само пазете хората с други заболявания и слаба имунна защита!
172
1
 
23
 
! Отговори
кмет Фандъкова преди 4 години
До Eдна от ВидинЗа нас в ГЕРБ истинската заплаха са не бежанците, а родолюбците, решили да отбележат Луковмарш! Така казаха началниците от Брюксел! Затова с Бойко мобилизирахме целия наличен състав на униформените служби в България, вкл. пожарната, за да попречим да се отбележи годишнината от смъртта на ген. Луков! Казаха ни, че да се отбелзва Луков е проява на антисемитизъм, та затова! Сега ни наредиха и коронавирус да открием и обявим тревога! Ние просто слушаме Брюксел! Правим и гейпарад!
171
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гешев какво чака, а не прибере короната с обвинение
170
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато Тиквяка каза да се отменят масовките на Шипка и 3 Март, скочихте, а?Мърш-ата Радев отиде напук на Шипка да се пише актив, а?Пукайте глупадери!!!
169
1
 
22
 
! Отговори
Демобилизиран преди 4 години
Кой говори за мобилизация.Ами като искаш да се мобилизира народа защо не правите каквото трябва ,а не каквото си искате.Единствената ви мобилизация са скарите с кюфтета и кебапчета около избори.После пак започвате да дърпате на различни страни.Защо не отиде да отрежеш лентата на вируса в Габрово.