Болниците в Габрово и Плевен под карантина, МЗ с указания за борба с COVID-19

Здравното министурство въвежда строги мерки за ограничаването на заразата
Обновена: 8 мар 2020 15:22 | 8 мар 2020 15:20, Красимир Ангелов
106

По 2 случая на COVID-19 на територията на България бяха регистрирани в Плевен и Габрово. В тази връзка министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповеди, с които нарежда да бъде въведена карантинен режим на работа в УМБАЛ "Д-р Георги Странски", Плевен и МБАЛ "Д-р Тота Венкова", Габрово.

Това включва ограничаване достъпа на външни лица до сградите на лечебните заведения, преустановяване на детските и женските консултации, на приема и плановите операции, както и на свижданията.

Още по темата

Въвежда се 14-дневна карантина в отделенията, в които са хоспитализирани и изолирани пациентите с потвърдени проби за COVID-19. Преустановяват се приемът и изписването на пациенти от съответните отделения. Нарежда се засилен дезинфекционен режим.

В Областната болница в Габрово ще се приемат само пациенти с животозастрашаващи състояния. Останалите ще бъдат насочвани към съседни болници, съобщава Bulgaria ON AIR.

Лечебните заведения следва стриктно да спазват както мерките за превенция и контрол на инфекциите, съгласно Наредба № 3 от 2013 г. за утвърждаването на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболничните инфекции, така и насоките на Световната здравна организация.

Областните управители, кметовете на общини и органите на МВР оказват пълно съдействие като създадат организация за осъществяването на контрол по изпълнение на разпоредените мерки.

В областите Габрово и Плевен до второ нареждане:
 
Преустановяват се учебните занятия и извънкласните занимания в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации;

Преустановяват се детските и женските консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приемът и провеждането на планова оперативна дейност и свижданията във всички лечебни заведения;

Преустановяват се посещенията в детските ясли и детските градини;

Преустановяват се всички масови мероприятия, вкл. спортни и културни (кина, театри, концертни зали, фитнес-зали и други, в които се събират много хора на закрито).
 
На територията на всички други административни области:
 
Преустановяват се посещенията на културни мероприятия, в това число и кина;

Спортните мероприятия да се провеждат без публика;

Забранява се провеждането на всякакви масови мероприятия, в които участват деца;

На регионалните здравни инспекции е разпоредено да създадат организация съвместно с лечебните заведения за осигуряване на леглови резерв, както и за организация на работа на медицинския персонал.
 
Заповедта е съобщена на всички регионални здравни инспекции и на министрите, имащи отношение към изпълнение на съответните мерки.

Регионалните здравни инспекции трябва да уведомят областните управители, кметовете на общини, директорите на ОДМВР и всички лечебни заведения на територията на съответната област за въведените противоепидемични мерки, както и съответните регионални управления на образованието за създаване на необходимата организация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
3
 
! Отговори
в Белене преди 4 години
Сестри стачкуват,Спешна помощ слугуват на всеки който звъни в най голямата зараза влизат за смешни заплати а МЗ не им пука.Хайде Гл.прокурор най после да ги набута всички ония от МЗ в затворите където им е мястото
92
0
 
1
 
! Отговори
Как преди 4 години
да ви се вярва.
91
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо тези са без маски?
90
0
 
1
 
! Отговори
Инфо !! преди 4 години
Виц на деня .Един човек отива на лекар.Влиза той и гледа лекаря с маска и ръкавици ...пита какво ти е . Имам температура , не мога да дишам и имам суха кашлица .Доктора се уплашил и му казал .. Аа нищо ти няма просто грип , отивай у вас да се лекуваш .
89
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
91Нема. Но чух че и ако на добри цени в сайтовете ;)
88
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уеййй как ша затворите фитнеса уеее! Вой ни умрял и ли стинуее! Ся и кръчмити ли ши затвори ти! Ми то да си теглиму куршума тугааа! Каф жиот и туй ...
87
2
 
2
 
! Отговори
Инфо!! преди 4 години
колко стуват маските в Аптеките ?Има ли в наличност ?
86
6
 
5
 
! Отговори
тр0л преди 4 години
Ей каква хубава държава имахме преди 10 години.Пък по времето на БСП, когато беше 3000лв за $ каква прекрасна държава имахме.Дойде ГЕРБ и вече нямаме държава.Анам, че никой не ми вярва.Ама това са ми казали, това повтарям.Повтарям: От 10 години нямаме държава.А да и за къщата в Барселона да не забравя да повторя.Нищо, че никой не я е виждал.
85
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 83Сега пък чакаме утре гръцки депутат да публикува някакви документи за къща в Барселона ли?Айде на бас, че няма нито документи , нито гръцки депутат.Аман от форрумни партенки.Занимавайте се с нещо полезно бе тр0лчета.
84
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 3 март на много им беше смешно като се качиха на Шипка, сега в Габрово имало вирус. Вируса вече няма да е само в Габрово и Плевен.
83
0
 
7
 
! Отговори
Кашлюк-кашлюк преди 4 години
Боко преди 2-3 седмици: "Дайте да напишем 1, за парлама - да викаме и ние че имаме"Ето Бойко, вече сме написали 4. Започвай да обикаляш и да викаш.
82
0
 
4
 
! Отговори
Лидъл и Била преди 4 години
Основна мярка за корона-вируса КОВИД-19 е да изкупите всичките ни *** от всички щандове. Държавата се изказа недвусмислено по въпроса. Заповядайте, и не забравяйте... Пазете се от ШОК ЦЕНА, ВНИМАНИЕ, ПАДАЩИ ЦЕНИ, НОВО!
81
1
 
5
 
! Отговори
Имам нови чехли бе преди 4 години
До Босоногото детеУви, Бойко никога не би отстъпил от егото си. По всичките му думи и дела личи, че аз-а му е по-голям от всичко. Това се наблюдава често при въпросният индивид. А като личностни качества, може да се отбележат строга милиционерска дисциплина и много остарял начин на мислене, несъвместим със събитията на деня.
80
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мисля, че ГЕРБ отново ще излъжат и ще задържат общата бройка не повече от 7-8 заразени, да не бият много на очи. Иначе реалният брой заразени в БГ е над може би над хиляда.
79
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важно е да не забравяте че в Барцелона има голяма къща, откраднати 5 милиона и нещастно дете което има нужда от баща.Утре ще гръцкият евродепутат ще публикува документи по случая.
78
0
 
7
 
! Отговори
Босоногото дете преди 4 години
Надявах се, че поне този път Борисов ще избяга от егото си и няма да използва кризата и страха на хората за личен пиар. Уви, това е същността му - извън премиерстването му животът за него няма смисъл. Представяте ли си що за интегритет има след като някъде там може да има дете, което да има нужда от баща.
77
0
 
7
 
! Отговори
Грамотен Плебс преди 4 години
"Здравното министурство" ли бе? Брях брях брях... кво па е туй чудо? Много сте ентЕлегентни от днес-а, сигурно имате ВиШУ ?
76
4
 
2
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
Хи-хи-хи, обзалагам се, че заболелите от вируса ще бъдат предимно противници на властта на герберските предатели !
75
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спасението на Давещите се е дело на самите давещи се.Държава няма от 10 години.Самовлюбения баннкянски *** унищожи Държавността и държавните инситуции.Остана само космическото му его на *** селян със огромно самочувствие без грам прокритие.Винаги ще си остане шофьора на Жипката и никогя нама да бъде политик или държавник.
74
0
 
10
 
! Отговори
Курне Ли Я преди 4 години
Ако Бойко умре от Корона вурус герб ще са под карантина 5 години !