Шефът на БНБ Димитър Радев: Банковият сектор е в много добра кондиция

Банките да са гъвкави при клиентите с ипотечни кредити, съветва той
29 мар 2020 21:22, Анисия Иванова
141
Шефът на БНБ Димитър Радев: Банковият сектор е в много добра кондиция
Архив: БГНЕС

Банковата ни система е стабилна. Това заяви пред за Нова тв гуверньорът на Българската народна банка - Димитър Радев. Вложителите трябва да знаят, че парите им са на сигурно място, а кредитополучателите могат да разчитат на разсрочване на вноски и лихви.

"Банковия сектор към момента е в много добра кондиция, в резултат на правеното през последните години. Затова може да се каже, че той е готов, особено ако говорим за хоризонт 3 и 6 месеца, за тази криза. Нашият банков сектор през последните години премина през мащабни проверки, които включваха също така оценка на качеството на техните активи”, обясни Радев.

По думите му в рамките на два до три дни, вероятно до сряда, европейският банков орган ще обяви насоки и критерии, по които да се прилагат допълнителни мерки. В основата на тези мерки стои въвеждането на целенасочен и временен мораториум, с който се отлагат или спират плащания по банкови кредити. Или казано по-простичко - отсрочване на плащането по банкови кредити, обясни той.

За  хората, които имат ипотечни кредити в момента, той обясни, че те трябва да говорят с банките и това е именно целта на регулаторните мерки, които предлага БНБ.

"Да се даде допълнителна гъвкавост, допълнителни възможности на търговските банки, така че с този индивидуален подход към техните клиенти, те да не изпадат в по-тежко положение от гледна точка на капиталова адекватност и управление на кредитния риск.", каза още Радев.

По отношение на депозитите той обясни, че те нямат много голяма маневреност.

"Това, което определено може да се каже и те трябва да го знаят е, че техните депозити са на сигурно място", допълни Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
0
 
! Отговори
Питанката преди 4 години
Хем са супер банките, хем за пореден път ни отлагат за чакалнята на Евро зоната? А дали е случайност че двете скъсани БГ банки, трябваше да се явят на поправителен през Април? И заради тези две банки всички с кредити ще бъдат принудени да плащат по-високи лихви! А ще трябва ли за трети път да спасявам една конкретна окрадена банка?
112
3
 
8
 
! Отговори
въпрос преди 4 години
Щом депозитите ни са на сигурно място по думите на БНБ..... трябва да ги преместим на по-сигурно!!!! Защото и н КТБ вяха на сигурно!!!
111
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Фалшива увереност, основана на фалшиви резултати"
110
0
 
3
 
! Отговори
К(продължение) преди 4 години
И така, имаме от една страна басейн,в който вода не се налива,а от другата сифон, от който изтича налятото досега. В момента сме в ситуация, в която басейнът е почти пресъхнал, което обрича България и българите на криза, безпаричие, липса на инструменти за стимулиране на каквото и да било производство и т.н.Валутният борд е режим на външно валутно управление.България е финансово и валутно колонизирана държава.
109
0
 
4
 
! Отговори
К(продължение) преди 4 години
Залагането на златото е единственото правилно решение за страни, които искат да се подсигурят срещу кризата. Сега е удобно време за покупка на жълтия метал или за развитие на собственото производство /като например в Челопеч, където се извършва колосално престъпление спрямо България
108
0
 
2
 
! Отговори
К(продължение) преди 4 години
Светът е в окото на урагана, който е много по-силен и от 2008 г. Ураганът ще ликвидира и еврото.В каква евро-чакалня сте тръгнали да влизате?Отново ви обясняваме във време на криза единственият победител е златото. Заради това всички сериозни правителства трупат резерви от злато, тъй като стойността му се скочи няколко пъти и може да надмине 3000 долара.Залагането на златото е единственото правилно решение за страни, които искат да се подсигурят срещу кризата. Сега е удобно време за покупка на жълтия метал или за развитие на собственото производство /като например в Челопеч, къ
107
0
 
2
 
! Отговори
К преди 4 години
Сега са се втурнали да ни вкарват в чакалнята на еврото, което ще е пълна загуба на национален суверенитет и тотално обезценяване и ограбване на България и българите. От тази яма няма да излезем никога.Изключително лош е и външният момент, в който се случва това.А той е, че окончателният финансов апокалипсис започна.САЩ напечатаха над 200 трилиона "кухи долари" с надеждата да отложат апокалипсиса,който обаче ще затъмни Великата депресия от 1929 г.Светът е в окото на урагана, който
106
0
 
0
 
! Отговори
11 преди 4 години
Сектора изобщо не е в кондиция. Твоят джоб и на депутатите е в кондиция ....
105
0
 
13
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
Със заплата от 25 000 месечно и баба ми ще е в супер кондиция.Празни небивалици от шефа на БНБ.Всичко е на гърба на раята.
104
0
 
6
 
! Отговори
Емил преди 4 години
Готвят се в кризата и след нея да станат свински богати!
103
1
 
8
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 4 години
помним GFC когато лемън брадърс фалира с ААА рейтинг.кой разбрал, разбрал и вече действа
102
0
 
7
 
! Отговори
komitataда преди 4 години
те банките в БГ винаги са в кондиция и комбинациии е от време навреме някоя дава фира но мангизите трябва да с е преразпределят
101
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Супер, пирамидната схема е стабилна, аз си изтеглих парите от банката, оставих все пак някакви стотинки за разплащане на сметки
100
3
 
11
 
! Отговори
РОТШИЛД преди 4 години
АБЕ КАТО НАЦИОНАЛИЗИРАМЕ БНБ И СТАНЕ БЪЛГАРСКА И НАРОДНА ТОГАВА ЩЕ Е В КОНДИЦИЯ СЕГА НЕ Е БЪЛГАРСКА И Е СОБСТВЕНОСТ НА РОТШИЛД.СДС Я ПРОДАДЕ НИЕ ПОМНИМ.Bulgaria: Bulgarian National Bank /List of Banks owned by the Rothschild family/
99
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чак страх ме хваща от тази кондиция
98
0
 
10
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
НЯМА ДА ИМА ПОЛИТИК И БАНКЕР КОЙТО ДА НЕ НАМЕРИМ И НЕ ИЗВАДИМ ОТ БЪРЛОГАТА МУ.ТИХОМИР,МАРИН,ИВО,МАДЖО,КОСТОВ,ДС ГЕНЕРАЛИ,ДОМУСЧИЕВИ ОЩЕ И ОЩЕ ООТРЕПКИ,ДОЙДЕ И ВАШИЯТ РЕД.
97
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След седмица две като тръгнат гладните с винкелите ще видиш каква Кон-диция ще настане. Ти си добре че имаш подземие с блиндирани врати та ще се скриеш, ама другите къде ше се крият само Бог знае.
96
0
 
19
 
! Отговори
Андрешко преди 4 години
Банковия сектор губи кондиция единствено ако трябва да изплаща нещо или да финансира болници ... работници загубили работата си ... да се закупува животоспасяваща апаратура . Тогава банковия сектор се прави на умряло куче а простолюдието събира капачки и отделя от мизернита си заплати за да спаси някой в нужда . Щом сте в кондиция за какъв заем от 1 милиард бълнуват на баце Байко съпартийците ?
95
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво си правите в този момент?
94
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Политиката е за играчи, ако ти харесва и стига да можеш!