Галъп: Над половината българи очакват срив на доходите си заради COVID-19

82% от тях приемат мерките за неприятни, но поносими
1 апр 2020 15:20, Анисия Иванова
65
Галъп: Над половината българи очакват срив на доходите си заради COVID-19
Снимка: Галъп интернешънъл

Мерките срещу COVID-19 са "неприятни, но поносими" за 82% от българските граждани. Други 15% казват, че те са "вече непоносими“. Сред активното население тези числа са съответно 80% и 17%.

За изтеклата седмица по основните въпроси в анкетата няма съществена динамика, сочи вторият сондаж на “Галъп интернешънъл“ по отношение на коронавируса и предприетите мерки. Допитването е проведено сред 850 души на 30 и 31 март. 

2/3 от българите продължават да смятат, че мерките, които властта взема, са достатъчни. Леко нараства спрямо предходната седмица делът на тези, които смятат мерките за прекалени (сега са 20%) и слабо намалява делът на считащите, че мерките са недостатъчни (12%).

Действията на правителството отново се оценяват високо – както и миналата седмица. В този контекст националният оперативен щаб също запазва одобрението си в извънредната ситуация. Тя създава ново доверие към властите.

По главния индикатор на проучването: дали хората пребивават в:
- панически страх – 24%;
- тревога – 60%;
- реагират спокойно – 13%;
- останалите се затрудняват да отговорят.

Обезпокояващи обаче са числата, описващи икономическото съзнание на населението: повече от 1/3 декларират, че след въвеждането на извънредно положение доходите им са намалели. Други близо 1/4 живеят с чувството, че съвсем скоро предстои доходите им да намалеят.

Още по темата

Цели 6% от работещите (удвояване за две седмици) заявяват, че вече са загубили работа и още 10% казват, че това е непосредствената им перспектива. Мнозинство от 70% от работещите не смятат, че работното им място е застрашено.

Активните в икономически план възрасти са и тези, които в най-сериозна степен споделят тревожни оценки и перспективи за доходите си. Може би затова и най-младите групи в по-голяма степен намират мерките вече за непоносими.

Като цяло обаче българите търпеливо понасят сполетелите ги ограничения и не се вижда необходимост от краткосрочни корекции на извънредния режим. С изключение на икономическата ситуация, където се струпват тъмни облаци.

----------------------------------------------------------------------------------

Поручването е направено на 30 и 31 март от "Галъп интернешънъл“ сред 850 българи над 18 години, със собствено финансиране.1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
7
 
8
 
! Отговори
до 27 преди 4 години
Абе човек, говори негативи. Хейти, мрази. Иначе няма да се харесаш на средностатистическия интернет лаяч, работещ за 2000лв. в склад, заменим от всяко мислещо човешко създание над 12-годишна възраст. и не смеещ и да помисли за кариерно развитие или квалификация. При квалифицирания труд си е чудно за момента.
32
3
 
5
 
! Отговори
az преди 4 години
Затова пък ще паднат и цените. И по курортите ще стане по-спокойно и човешко. И лятото към Гърция ще се минава по-леко. И апартаментите ще им намалеят цените доста.
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама тия майтап ли си правят. Хората вече имат по два три бързи кредити а няма откъде и как да ги погасяват. Като тръгнат Мутрите да си търсят заемите знаете ли какво ще стане. Някой сещали се. Ако сеща да каже на Шлангажията да си приготви шланга и да полива магнолиите.
30
1
 
10
 
! Отговори
ВиНеТу преди 4 години
АЗ НЕ ОЧАКВАМ,НИКАКЪВ СРИВ В ДОХОДИТЕ,ДАЖЕ ОГЛЕЖДАМ ИМОТИ В ИСПАНИЯ,СЛЕД КРИЗАТА ЩЕ ИМ ПАДНАТ И ЦЕНИТЕ.
29
3
 
4
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Не помня,за кой път ще напиша,че съм зле с математиката,но....95% не се "над половината",повече са според мен.....Това обаче,ще го покаже бъдещето,не социологията!!!
28
3
 
4
 
! Отговори
от опит преди 4 години
първи изгарят теюи с големите заплатитези с малките които вършат работа не ги съкращават
27
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мен основно ме притеснява, че 12 години подред държавата от мен и работодателя ми е взела да не казвам колко осигуровки, но, да кажем, че се осигурявам честно и много пъти над прага. Факт е, че имам обезщетение при съкращение и то хич не малко, но, изляза ли на борсата, за всичките тия стотици хиляди данъци и удръжки, ще получа 60% от прага 8 месеца, с което не мога да живея и 3 дни. Не казвам, че ще се случи, не казвам, че нямам пари спестени, въпросът е принципен за какво съм плащал като поп.
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отново пълни глупости но кой ли вярва на тия агенции
25
2
 
12
 
! Отговори
До 24 преди 4 години
Тъкмо днес им оправям заповедите на едни такива като теб. Ще се наредят и те на опашката.
24
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не само, че не очаквам намаление, очаквам увеличаване на дохода. От 1ви март съм с нова заплата, както и всяка година през последните 12. Отдавна минах шестцифрената годишна заплата. В случай на съкращение или криза имам колкото щеш фондове и криптовалути за продажба, да не говорим, че обезщетението ми при съкращение с шестцифрена сума. Слабо ме интересува, имам пари да живея години напред имам какви ли не доходи, освен заплатата- малък бизнес, имоти под наем, и тн. При жена ми е същото.
23
6
 
11
 
! Отговори
Грух преди 4 години
Аз имам дежавю с 1997 година. Странното усещане, че най- късно края на май ще има барбекю в някоя зала на партийния дом или парламента, а пушеци от горящи бюра ще се носят през прозорците. У друго дежавю с ген.пожарникаря от 2013 мисля, че беше. Ще е в някоя болница със сърцебиене. Края на април мисля, че е рано. Овчелюдието има макар и малки спестявания, та викам да изчакаме глада да си свърши работата. Хубавото от цялата работа е, че накрая *** *** ще проумеят що е капитализъм-кризи,кризи
22
19
 
8
 
! Отговори
ИТ спец 6,7к заплата преди 4 години
Аз нямам проблеми с парите, бачкаторите на трицифрена заплатка да му мислят и да опъват каиша.Дойдох тук, за да се позабавлявам с истерията на пролетариата.
21
0
 
16
 
! Отговори
1 преди 4 години
Не знам какво е мнението на хората в момента, но 60/40 започва да намирисва. Очаквайте масови съкращение, поради неефективността на тази мярка.
20
0
 
7
 
! Отговори
бивш анкетьор преди 4 години
бачках едно време,понеже в договора пишеше че се плаща на определен брой и когато нямах нужната бройка сядах и сам си попълвах анкетите :)
19
2
 
17
 
! Отговори
MKII преди 4 години
Чак пък срив надали. По-скоро застой. Сега народа не търка билетчета и само по това перо спестява 200-300 лева на месец, а някои и повече. Като няма футболни първенства, се спестява и от залагания. Въобще хазарта е доста сериозен разход за много хора и сега като не залагат, ще имат достатъчно пари за манджа и тоалетна хартия. Също така няма да има европейско по футбол и олимпиада и много хора ще спестят още 2000-3000 лв. предвидени за нов телевизор.
18
11
 
11
 
! Отговори
Сега не е моментът преди 4 години
да се делим според политическите си пристрастия и симпатии.Сполетя ни беда. Същата беда гази целия свят. Трябва някак да се спасим и ще го постигнем по-успешно, ако не се насъскваме един срещу друг.Има смисъл да негодуваме само в случаите, при които някои не зачитат нито правителствени наредби, нито елементарната човешка логика и напук се държат така, че да стимулират разпространението на заразата. По отношение на тях трябва да настояваме правителството да не пипа с кадифени ръкавици.
17
0
 
3
 
! Отговори
Кой ГАЛЪП? преди 4 години
Истинският или Кънчовците?
16
9
 
6
 
! Отговори
308... преди 4 години
Правителството си действа добре, но банките.....Теглете си париците, докто не е късно.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще търпим, докато има газ. След това ще преминем на твърдо горива - едни ще гризнат дръвцето, а други ще се почернят.
14
16
 
1
 
! Отговори
ДЖИН БАСКИ преди 4 години
Моите доходи не са намалели - 15 000 евро на месец - остават ми и за пина колада