Баща пита: Помощ за родители, но защо не за всички?

Бизнесът със заведенията също е недоволен от държавата
110

Държавата отпуска еднократна помощ за родителите в неплатен отпуск. Размерът на подпомагането ще е в размер на 375 лв., като за целта месечният доход на нито един родител не трябва да надвишава размера на минималната работна заплата. За мярката са отделени 20 млн. лв.

Емил Пеев е баща на 5-годишно дете. Преди кризата е работил в областта на ресторантьорството, сега е в неплатен отпуск. Въпреки липсата на финансови постъпления, той няма да получи помощ от държавата, тъй като реалната му заплата е над 610 лева.

"Според мен помощта трябва да бъде за всеки един от гражданите. В повечето европейски страни има на всички, които са останали без работа", каза той пред Bulgaria ON AIR.

За да кандидатстват за еднократна помощ, родителите трябва да са използвали целия си платен годишен отпуск, както и част от неплатения.

Според изчисленията на социалното министерство, помощта по тази мярка би следвало да стигне за 55 000 семейства. От министерството отбелязват, че нараства интересът към схемата за подпомагане на бизнеса 60/40.

От Асоциацията на заведенията обаче са категорични, тази мярка би била полезна за тях, едва когато обектите им заработят и се опитват да изляза от кризата.

"Нали разбирате, че при 350 000 фирми в България и над 2,5 млн. заетост – тази мярка в момента не работи", обясни председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов за Bulgaria ON AIR.

Със или без помощ от държавата, Емил трудно се справя покриването на разноските си.

"Тези 375 лв. не мисля, че могат да стигнат дори и за половината месец за отглеждането на едно дете, нито да стигнат за това да подпомогнат семейство", добави той.

А до 22 юни ще могат да се подават заявления за разсрочване на кредити, след като БНБ утвърди официално банковата ваканция до края на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
4
 
! Отговори
VIP преди 4 години
До Анонимен 44Да за персонала си прав много си прав, те са винаги на сметка, например учителите нека се блъскат с дистанционното, като не са персонал кой им крив. Персонал идва от персона, демек нещо важно като важна персона.
51
1
 
9
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
на власт са мутрите герб
50
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен Защото бащата не е ,,социялно слаб ,,и не е от малцинстото .Затова няма правилегии .
49
5
 
7
 
! Отговори
До 51 преди 4 години
Е то доста хора нямат подарено жилище. Не знам защо чакате да ви подарят родители/баби и дядовци. Благодарен съм, че родителите ми инвестира в образованието ми. Сега имам 2 изплатени апартамента и доста добре платена и стабилна работа.
48
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото няма пари за всички.. България е бедна. Освен това е пълна с тарикати. Една част от тях гледат как да крадът държавни пари, друга част гледа как да плаща по-малко данъци..
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 51не всички пенсионери са с такива пенсии, има с много по високи, повечето макар и прослужени са незаслужени от етична гледна точка
46
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 47А ако нямаш собствено жилище, защото баба и дядо не са ти оставили или ваште не са ти дали пари да си купиш? Кой плаща наема? А пенсионерите не живеят с по 200 лева, а мизерстват и се чудят как да си платят сметките и да им остане за хляб.
45
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 38А тоя момък 25-30-годишен (и хиляди други като него) откъде да има 40 хиляди долара в сметката си, освен ако мама и тати не са му я напълнили?
44
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 44. Никога Не съм гласувал за тази групировка на мутрата "пазач" на др Живков др Борисов! Пази го и се е опитвал явно да "копира"начина му на държание с народа. "раята" Но нищо не е разбрал завалията! Нито попил! Всяка реч на Живков беше умерена като тон И разбираема за всеки нормален човек! Не си позволи нито веднъж да помаха с пръст от екрана по тивито! Пък камо ли в прав текст да оплюва или "поучава" някого кое е правилно или не както го прави др Борисов от екрана вече 10 г!
43
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аре поне един да изчете указанията в МТСП за мярката. 60/40, па тогава да плещите глyпocти, насадени ви от телевизоро! Мярката е пълен ***! Ако вършеше работа, нямаше да имате 70 хил нови безработни. Или смятате, че другите са просто ттъпи, и държавата им бута пари, ама те се дърпат?
42
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
3-членно семейство, даваме около 500лв за храна на месец, като не се ограничаваме. При леки ограничения и подбор на стоки ще са достатъчни тия пари. Пенсионерите как живеят с по 200лв. Ама то като си свикнал от бакшиши да взимаш по 2к на месец чисти и да не се осигурява сега ти идва тегаво да плаща айфоня, лизингите на телевизори, лаптопи и БМВ-то, и да няма за няколко крафт бирички на ден. Хората война са преживели с по 5 деца, наще лиглъовци тука 2-3 месеца немогат да изкарат.
41
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идват трудни времена. Много трудни. Животът, който следва, е по-страшен от коронавируса.
40
13
 
15
 
! Отговори
От Германия преди 4 години
В България мярката за подкрепа е:- държавата плаща 60% от заплатата и социалните осигуровки- фирмата плаща 40% от заплатата- работника се излежава в къщиВ Германия мярката за подкрепа е:- фирмата плаща 40% от заплатата- държавата плаща половината от останалата заплата тоест само 30% от заплатата- работника плаща социалните си осигуровки- работника работи на половин работен ден тоест 4 часа.За какво изобщо се оплаквате в България мърморковци?
39
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нраво на герб! Помагат на всички. На работодатели, на персонал, на родители. Гласувайте за тях!
38
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Месечният доход на всеки един от родителите не трябва да надвишава мин.р.з. Няма какво повече да се каже.
37
17
 
10
 
! Отговори
Мунчо преди 4 години
375 лева не стигали и за половин месец за детето??? Ае стига ве. Да не шмърка наркотици това дете, че толкова харчи? Колко може да изяде едно дете?
36
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази помоще е насочена към скандинавците.
35
2
 
9
 
! Отговори
българин преди 4 години
до 24 Бъди сигурен че се готвят за сезона! Тази година,българина Ще направи невиждан оборот по родното ни Черноморие!-:) Не вярваш ли? Есента си спомни за думите ми! Тази година ЩЕ Е ценен всеки българин стъпил на Черноморието ни!-:) И въпреки всичко. Ще е Наистина най слабият сезон от 1989 г до днес! Тази година наистина имате право да им повярвате на нашите хотелиери че "сезона е слаб"! -:) И от 30 г наистина за 1 път ще е слаб!!!! Гаранция!
34
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Тези 375 лв. не мисля, че могат да стигнат дори и за половината месец за отглеждането на едно дете, нито да стигнат за това да подпомогнат семейство"-----------------------------------------------------Щом тоя наглец смята, че 375 лв. не са пари, значи живее доста нашироко е много нагло да муфти държавата за пари. Има хора, за които 375 лв. са парите за половин месец.
33
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз имам 40,000$ в сметката си. Според тоя момък аз също трябва да получа помощ от държавата ако съм в неплатен отпуск заради вируса.Които са съгласни да получа помощ да чукнат върху червената ръчичка.Които не са съгласни да чукнат върху зелената.