Решено е: Безлихвеният кредит за безработни до 4500 лв.

Той ще се отпуска при определени условия от ББР
Обновена: 13 апр 2020 21:39 | 13 апр 2020 21:36, Веселина Йорданова
312
Решено е: Безлихвеният кредит за безработни до 4500 лв.
Снимка: Правителствена пресслужба

Един безлихвен кредит до 4500 лв. ще може да получи всеки, който отговаря на условията по Програмата за гарантиране на безлихвени кредити в защита на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19.

За него ще може да се кандидатства до 31.12.2020 година, реши правителството на извънредно заседание днес. Не се предвижда осигуряване на обезпечения като условие за отпускането на кредитите. Кредитите ще са със срок до 5 години, с минимум 6 и не повече от 24 месеца гратисен период. Кредитополучателите ще имат право на предсрочно погасяване на дълга, без да се дължи такса/комисиона за това.

Програмата е разработена от "Българска банка за развитие" АД и е с бюджет от 200 милиона лева. Тя ще бъде обезпечена със средствата от увеличението на капитала на ББР.

В Програмата се съдържат условията, на които трябва да отговарят физическите лица, за да получат финансиране, както и самият механизъм за кредитирането. Това е антикризисна мярка за защита на хората в условията на пандемия и oбявeнoто c рeшeниe нa Нaрoднoтo cъбрaниe oт 13 мaрт 2020 г. извънрeднo пoлoжeние.

Кабинетът прие и друго решение, с което се преразпределя приносът от Европейските структурни и инвестиционни фондове чрез прехвърляне на средства между оперативните програми 2014-2020 г.  Към оперативните програми за развитие на човешките ресурси и конкурентоспособност се пренасочва ресурс от други програми в размер на над 233 млн. лева. С тези средства ще се финансират схеми за временна заетост и ще се осигури оборотен капитал и ликвидност на малки и средни предприятия като временна мярка в отговор на кризата.

Наред с прехвърлените от други оперативни програми средства, ОП „Развитие на човешките ресурси“, ОП „Иновации и конкурентоспособност“ и ОП „Региони в растеж“ ще насочат и свой вътрешен, неразпределен ресурс от недоговорени средства и спестени такива от текущи операции в отговор на кризата.

По този начин се формира финансов пакет от европейски средства от над 870 млн. лева, с който ще бъдат финансирани мерки в сферата на здравеопазването и от социално-икономически характер за подкрепа на непосредствено засегнатите от кризата лица и предприятия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
1
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
как така хем е безлихвен, хем има гратисен период?
189
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ходих и исках да ми дадат 4500,но отказаха.Нищо,че съм безработен.Всичко е бля бля...
188
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЛЪЖЛИВ МИЛИЦИОНЕР БЕЗ МОРАЛ
187
2
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Емигрантта какъв "емигрант" си викаш?..-къде си емигрирал?
186
18
 
4
 
! Отговори
Емигрант преди 4 години
Зеленочорапниците,мърморковци пак се накачулихте във форума!Началникът ви току що се изцепи от Трявна,че не се вземали мерки,а както се вижда в момента се вземат всякакви мерки за всички категории хора в България!И като няма какво да кажете,почвате да плюете и да повръщате на метеното в синхрон с тъ,пия фелдфебел!Не ви интересуват никакви мерки!На вас ви е хубаво ако можете да събутирате,да рушите и да убивате!Деца и внуци на шумкари
185
0
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До БАЧКАТОРами то ние имаме една поговорка от край време:-"Дай на про$така власт и му гледай сеира"....А турците имат друга:-"Направили глу...пака султан..Първо обесил баща си"....та така..
184
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идеално е, бе! Какво е това недоволство?! Идеално е за пране на пари! Не виждам нормално физическо лице, останало без работа, да се засили към този заем при създадените условия - цената на труда ще пада, цената на стоките и услугите ще расте. На колко хора ще се увеличат доходите след пандемията?Луда работа...
183
1
 
28
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 4 години
Дай на пожарникар да оправя икономика и финанси, да видиш ти шоу... Боже смили се над България!
182
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АХ каква актуална новина! Какво да очаква човек от оправниците на държавата БКП-*** заедно с опозицията! :)))))))))))))))))))))))))))))))))00
181
3
 
16
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
"За него ще може да се кандидатства до 31.12.2020 година"..Значи нашите "умници" се гласят това щуро положение да продължи поне до края на годината,а вероятно са кръстат да мине и 2021 ,че по-нататък..В момент,когато повечето европейски държави започват да ограничават ограниченията и да се връщат в нормалния ритъм на живот..
180
4
 
24
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
обвързването на безработните с такива кредити ще доведе до там,че като дойде времето да се плащат вноските, нещастника,заробил се с такъв кредит, ще бъде принуден да започне каквато и да е работа ...Дори НА ОБИДНО НИСКО заплащане.И...радост за "работодателя"..
179
2
 
26
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
"Напънал се слона и родил мишка"..КРЕДИТИ?..-На БЕЗРАБОТНИ?..И КАК ЩЕ ВРЪЩАТ тоя кредит,като са без доходи и не се знае до кога и дали изобщо някога ще си намерят работа?!Единственото разумно решение е отпускането на БЕЗВЪЗМЕЗДНИ помощи и денонощно обсъждане на това,как да се изправи икономиката ни отново на крака така че хората да не чакат на подаяния...Но от безидейните синекури от Общежитието,наречено "МС",чийто девиз е "Каквото кажат голямите началници",какво можем да очакваме?
178
0
 
11
 
! Отговори
qwer преди 4 години
какви са условията
177
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе без работа , на кредити ли да разчитаме , като няма работа няма кредит ?
176
3
 
32
 
! Отговори
Мнение преди 4 години
кредита към ГЕРБ се изчерпва със всеки изминал ден.
175
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук се казва, че може предсрочно да се изплати кредит, но не се казва какво се случва, ако не можеш да го погасяваш.Държавата ли ще те съди или банката. Ще натежат ли не обслужващите кредити на банките.
174
3
 
15
 
! Отговори
do 184 преди 4 години
Пише си го на правителственеият сайт но е достъпно само за разбиращите английски, хора като теб са обречени да тънат в невежество и да се кланят на бога-мин.председател
173
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До O:)Условията за получаване на тези 375лв са такива, че от тях могат да се възползват само верните избиратели на ГЕРБ - ония от ***'алите.
172
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безлихвен кредит е в полза на банките и последно на кредитополучателя. Кредидът си е кредит и с лихва и без лихва. Всеки месец си плащаш вноската. Ако не работиш или получаваш мизерни заплата забрави за този кредит. Нужна е безвъзмездна помощ. Всичко останало е далавера.
171
20
 
5
 
! Отговори
до 186 преди 4 години
В Англия отпускали до 2500 паунда безвъзмездна помощ. Ти в ред ли си бре ? Никой не отпуска такава помощ, това е нещо в сънищата ти...или си чел някой от тъпоумните сайтове с фалшива информация