Заради COVID-19 се изпускали много други тежки болести

Здравната ни система бездействала, а можела да издържи натоварване
17
Заради COVID-19 се изпускали много други тежки болести
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С изключение на служителите на РЗИ, останалата част от здравната система на България бездейства. Това се дължи на забранените профилактични прегледи, планови операции и хората, които не посещават болниците заради страх, че могат да се заразят с COVID-19, коментира д-р Стойчо Кацаров от Център за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).

Още по темата

Според него системата ни без проблем може да издържи на натоварване, сравнимо с това в Италия.

А заради това, че здравната системата не работи, много други заболявания не се лекуват.

Като пример той даде пациентите с онкологични проблеми.

"Всеки месец у нас се откриват по 3 хиляди ракови случая. За 2 месеца това са хиляди случаи, които не се диагностицират и лекуват", допълни той пред bTV.

По думите му стана ясно, че има и сигнали за "размотаване" на хората в болниците.

Д-р Кацаров сподели, че очаква извънредното положение да продължи и след 13 май, като обясни, че хора с други заболявания, извън коронавируса, могат да пострадат.

"Съобщават за починалите от COVID-19, но би трябвало да казват и колко хора умират, например, заради сърдечно-съдови заболявания”, изтъкна той.

Според него ефектът от масовото изследване ще доведе до изолация само на заразените с коронавируса.

"Няма гаранция, че ще се спазва карантината у дома, но ако искаме да щадим здравната система, трябва да я пазим за тези, които наистина се нуждат от лечение", коментира Кацаров.

По думите му мярката за блокиране на цели населени места е погрешна и обясни, че изпадаме в задънена улица.

"Имаме ли план за излизане от ситуацията, рискуваме ли да получим епидемичен взрив заради това, че твърде малко хора са преболедували, ако отменим по-рано мерките?", запита той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ВАЖНОТО Е ДА СЕ УСВОЯТ ЕДНИ ГОЛЕМИ ПАРИ ЗА ПАРАВАН КОРОНАВИРУСА. МНОГО НАПЛАШЕНИ ХОРА ИМА И ТОВА СА БЪДЕЩИТЕ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ ЗА НОВИЯ ПРЕЗИДЕНТ МУТАФЧИЙСКИ. МНОГО ОТ ДАЛЕЧ ГО ПОДОТВЯТ КАТО ПОРЕДНАТА ПИОНКА НА ПРЕМИЕРА. СЕГАШНИЯ ХИЧ НЕ ИСКА ДА ГО СЛУША И ИЗПЪЛНЯВА. ОЧАКВАМЕ ДА ЗАПОЧНЕ И ПРЕДИЗБОРНАТА МУ КАМПАНИЯ. КОЛКО ЖАЛКИ ХОРИЦА ИМА В БЪЛГАРИЯ. НО ТЕ НЕ СА ВИНОВНИ. СИСТЕМАТА ГИ УБИВА.
15
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАЙ-ПОСЛЕ ПЪРВИЯ ПРОГЛЕДНАЛ! ЦАР ТИКВУН Е ГОЛ!ГОЛ И ***! КАЗА ГО ЧОВЕКА!На същото мнение са всички лекари ,несвързани с партията на Тиквун.За съжаление и в тази статия е пропуснато НАЙ-ВАЖНОТО от интервюто на д-р Кацаров-"На ден в БГ загиват по 300 човека от сърдечни , онко и други заболявания!От коронавирус по 1-2.Защо т.н.Щаб не дава информация колко са жертвите на другите болести?"Каза го , ама "мисирките" дори не смеят да го цитират!Гледайте коментара на д-р Кацаров по ТВ сутринта.
14
0
 
16
 
! Отговори
БАРЕКОВ - ХИНИН преди 4 години
НИКОЛАЙ БАРЕКОВ, пловдивската такова.., който хич не ме кефи го ОБЯСНИ и НАГЛЕДНО ПОКАЗА в кратко видео в Ю-ТУБА -потърсете Николай бареков за хинина и коронавируса. Изгледайте го, 10 минути е, но казва много. Аз също съм на мнение, че РЕСУРС ДА СЕ СПРАВИМ ИМА, НО МОЖЕ БИ ДРУГИ ПРИЧНИ ДА НЕ ГО ПРАВИМ...
13
14
 
2
 
! Отговори
аз преди 4 години
До seiraНа вас партизаните-комунисти в България от 43-та година някой все ви репресира. Само знаете как се краде кашкавал от мандри и точи нафта, после чакате партийни панелки и службица до живот, ей това ви е мизерното комуниситческо съществуване!
12
1
 
30
 
! Отговори
ВСИЧКО ИМАМЕ!!! преди 4 години
ТОВА Е ТОЧНО ТАКА! Но е дори ПО-ЛОШО:- болните от Ковид са оставени да *** вкъщи на Парацетамол, при положение, че има ЛЕГЛОВА БАЗА в болниците, реално болниците са ПРАЗНИ! - имаме ХИНИН за всеки гражданин и 15000 дози хлорохин: но не се пускат в аптечната мрежа, за да могат хората да се лекуват по някакъв начин! Не направиха един протокол за домашно лечение, което да се раздаде на ждипитата, а РЕСУРСА Е НАЛИЧЕН.- набляга се на ограничителни полицейски-репресивни мерки. Не че няма нужда, ама
11
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В държавните болници е пълна мизерия, а частните са само за богаташи. Това е здравеопазването в България. Всички гледат на теб като на разхождащ се портфейл - ако нямаш пари, на никого не му пука за жалкия ти живот.
10
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отдавна трябваше да се предвидят тези последици. Не може да се игнорират другите сериозни заболявания, болниците да стоят затворени и да чакат само заразени с коронавирус. Можеха поне ЛЛ да работят в отделна сграда, нямат кой знае каква апаратура за пренасяне. А в онкологичните болници да лекуват само онкологично болни. Пак е въпрос на организация едни дейности да се извършват изолирано от други дейности. В някои градове поликлиниките са отделно от болниците, но пак не преглеждат други пациенти.
9
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До мммКога ли и ти ще си в числото на починалите от ухански вирус?
8
2
 
27
 
! Отговори
Ken преди 4 години
Ами то е ясно - на ден има по около 300 смъртни случая, по най-различни причини.Който иска да смята, какъв е делът на тези заради COVID-19.
7
27
 
5
 
! Отговори
ммм преди 4 години
Че тя в Италия системата не издържа. Там под все още умират по над 600 души на ден. А сърдечно-съдовите заболявания и рака не са заразни все пак и не бива да се спекулира с това, че хората така и така си умират.
6
3
 
31
 
! Отговори
seira преди 4 години
"ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ" = ПАРАВАН ЗА УЗАКОНЯВАНЕТО НА ФАШИСТКА ДИКТАТУРА В БЪЛГАРИЯ!!!НАРОДЕ!!!!!
5
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а добро утро!
4
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напълно прав е човекът, но има още много хора, които трябва да го проумеят.
3
0
 
56
 
! Отговори
ДА преди 4 години
Браво !Това е голата истина!Да се съобщава всеки ден,броя на умрелите от вируса,но да се съобщава и броя на умрелите от рак,сърце и други болести-да видим процента какъв ще е!!Никой не иска да те преглежда-можеш да си умреш в къщи ,но не от вирус!Нали така умря една жена от перитонит-лекували я в къщи от коронавирус!
2
0
 
43
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
В КРАЯ НА КРАЙЩАТА ТРЯБВА ДА ОСТАНАТ ПАРИ И ЗА КРАДЕНЕ
1
0
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Осмели се най-после един да каже истината.