Стана чудо, че Борисов не затвори църквите, смята митрополит Николай

Лукавият се нахвърли с невиждана сила срещу църквата, заяви пловдивският владика
19 апр 2020 15:24, Красимир Ангелов
120
Стана чудо, че Борисов не затвори църквите, смята митрополит Николай
Снимка: БГНЕС

В навечерието на Великден Лукавият се нахвърли с невиждана сила срещу църквата, а решението на Бойко Борисов да остави храмовете отворени може да се сравни с истинско чудо. Това заяви пловдивският митрополит Николай в проповедта си по време на великденската литургия тази сутрин в Пловдив, съобщава "24 часа".

Пловдивският владика припомни, че на много други места божиите храмове са били затворени с принудата на държавните власти. "Нека този грях срещу църквата и срещу божия народ да тежи на душите на тези, които го извършиха. Българската държавна власт не сложи такъв грях на душата си, а направи точно обратното", отбеляза духовникът. 

Още по темата
"Не знам колцина от вас вярват в чудеса, но пред очите ни през последните десетина дни се извърши нещо, което в днешните материалистични, атеистични и богоборчески времена може да се сравни с чудо.

Властта, която по божи промисъл точно в този момент носи тежката отговорност за съдбините на българския народ, не издаде онази заповед, която всички очакваха и не затвори храмовете. Имаше силата да го направи, но не го направи. Вярвайте ми, когато чух по телевизията министър-председателят на България Бойко Борисов да казва: "За всичко друго имам воля, но не мога да затворя църквите и Господ ще ни съди накрая”, се прекръстих и се разплаках", заяви митрополит Николай.

"Да нямаш воля да затвориш църквите, когато за определени групи това очевидно е най-главната и основна цел на карантината, е израз на най-силната воля, която изобщо може да съществува", обяви още пловдивският владика и определи този момент за исторически.

"Един ден в църковното предание ще се разказва как през 2020 г. в малка България, в дните, в които всички бесовски сили са се развилнели, за да помрачат празника на Христовото Възкресение, българският министър-председател се е изправил със сила и с чиста православна вяра, за да защити Българската православна църква", заяви митрополит Николай, който благослови премиера на България и оперативния щаб за тяхното решение.

"Бог вижда всичко това и ще запази България, убеден съм", заяви още духовникът.

Той посочи, че земната смърт изобщо не е страшна. "Смъртта е просто част от пътя, който всеки трябва да извърви, за да постигне живот вечен. И Исус Христос го доказа. Защото той, Спасителят е с нас през всички дни, до свършека на света", отбеляза митрополитът.

На литургията се събраха около петдесетина миряни, които бяха с маски и на разстояние един от друг. В двора на "Св. Марина" пък бе инсталирана огромна видеостена, на която се излъчваше богослужението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойковите чудеса край нямат.Да вземем да му издигнем паметник приживе,че после я се сети някой за него,я не.
59
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бесовете беснеят в коментарите но безсилни. Умирам си от кеф!Живот, здраве и щастие пожелавам на всички българи (другото са граждани и пребиваващи) и не забравяйте, че ние сме Божият народ и гените са най- важни. Скоро истината ще излезе наяве.Христос Воскресе!
58
9
 
18
 
! Отговори
Бойко ако преди 4 години
Беше затворил църквите, всичкото кУмунист, начело с другарката Нинова, щяха да окрещят ефира че са им отнети религиозните права (които, както знаем са атеисти)
57
6
 
19
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
обаче Никсъна вече... не носи часовника....
56
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като се натръшкате след десетина дни друга песен ще запеете.
55
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей,дядо Николай,лукавия одавна се е вселил в теб,хитрецо.Последният ти часовник каква марка е?А линкълна сменили го?
54
5
 
7
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
До АнонименНе може някой антихрист и антибългарин ,да не си излее злобата към църквата и вярващите, нека ви се връща за всичките хули срещу църквата ни,амин!--Много е християнско да кълнеш. дай боже всекиму. по възможност - на тебе също.
53
9
 
12
 
! Отговори
антипопа преди 4 години
Чудото - чакайте след 5 до 12 дни!
52
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не може някой антихрист и антибългарин ,да не си излее злобата към църквата и вярващите, нека ви се връща за всичките хули срещу църквата ни,амин!
51
11
 
9
 
! Отговори
аз преди 4 години
Да Борисов прави чудеса, някой ден ще го обявят и за Месия! Но истинско чудо ще е ако в България не се развихри истинска пандемия в следващите няколко дни.
50
6
 
0
 
! Отговори
Бунгар преди 4 години
Нашата религия си е за нас.Има много религии по света.Няколко са основните и естествено всички от тях имат имидж .Нашата не е сред престижните...В държави където всички религии са равнопоставени и са няколко които се изповядват е лесно да се види престижа на всяка една от тях. Важна е вярата...
49
7
 
11
 
! Отговори
sofeto преди 4 години
Със същите кози брадички като "гяволите" от Ада!
48
5
 
10
 
! Отговори
загрижен поклонник преди 4 години
дека му е скъпио часовник бе?осирумашя тоя човек
47
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
гарван гарвану око не вади
46
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама той,Борисов само чудеса прави,бееее.И поповете клекнаха,както обикновено.
45
5
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
никакво чудо не е!!..Ако беше затворил няколкостотинте Православни Храма,трябваше да затвори и ХИЛЯДИТЕ джамии за Петъчната молитва.А това не само Тиквун,но и никой от Подопечната Територия не би посмял да направи...та така..До тук с "чудото"!.."Страх лозе пази"..
44
12
 
9
 
! Отговори
Костова преди 4 години
Ама голямо чудо,няма що!В България,както винаги,всичко е на обратно!Изкарахме се по-набожни и от папата!В Гърция,където хората са толкова набожни,приеха затварянето на църквите!В Русия има заразени от самите свещенници.Както казват в едно мтого гледано шоу,може би там Светата литургия се е оказала"дефектна"!?Как може толкова противоречия от хора,които непрекъснато ни призовават за здрав разум!?
43
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такива, като отец Николай помагат в борбата с коронавируса - намаляват броя на вярващите.
42
2
 
3
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
До АнонименНиколай е бъдещия патриарх.----ако ще се мести в СФ, Надето Михайлова понастощям Нейнска - да върне обратно гаража, който приватизира. Че ако дедо Поп се измести в СФ, нема останат места на Синята Зона....
41
5
 
9
 
! Отговори
anon преди 4 години
Ама няма как да стане. Защото вие не сте сред хората. Криете се зад доварите. Италианските свещенници ходят в болниците. Помагат на хората в нужда.