Безработни лъжат, че отиват да се трудят, за да минат КПП

В офисите имало дезинфектанти, а служителите не ги ползвали
134
Безработни лъжат, че отиват да се трудят, за да минат КПП
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

41 безработни декларирали, че отиват на работа, за да минат през КПП.

Инспекцията по труда установи 14 лица, които наистина полагат труд от общо 55 регистрирани като безработни и декларирали "отиване на работа" като основание за преминаване през контролно-пропускателните пунктове, съобщават от Агенцията.

Още по темата
В два от случаите е обявено трудово правоотношение, в останалите е установено наличие на трудово правоотношение. Данните са от проверки, извършени в рамките на ден по списък, подаден от Агенцията по заетостта.

Проверени са 53 работодатели, за които лицата са декларирали, че работят. За резултатите е уведомена Агенцията по заетостта за предприемане на действия по компетентност.

За 37 работодатели са събрани данни, че нямат връзка с работниците, които декларират полагане на труд при тях. Данните ще бъдат предоставени на органите на МВР.

ИА ГИТ припомня, че при 33 проверки в рамките също на ден на данните от събрани на случаен принцип декларации за преминаване през КПП за влизане в София бяха установени 12 лица да полагат труд без сключен трудов договор от 55 преминали. При тези проверки е проверявано и изпълнението на Заповедта на министъра на труда и социалната политика за предприемане на мерки във връзка с епидемичната обстановка в страната.

Като цяло се констатира, че работодателите са осигурили дезинфектанти и предпазни средства, които обаче често не се използват от работниците и служителите.

Обменът на информацията между институциите с цел повишаване ефективността на контрола, както и проверките на базата на този обмен, продължават.

Предвид повишения риск в условията на криза да се използва недеклариран труд, проверките на данните в декларациите помагат да се идентифицират предприятия, в които е възможно да се установят случаи на работа без трудови договори, след като работници и служители без регистрирани в НАП такива са декларирали, че полагат труд при тях. За периода на извънредното положение са установени 160 случая на работа без трудови договори.

По отношение на предприемане на противоепидемични мерки са установени над 1500 нарушения. Основно те касаят неизвършени инструктажи и неактуализирана оценка на риска, по-рядко са случаите на неосигурени лични предпазни средства. Това нарушение е установявано предимно в началото, когато имаше недостиг на такива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората лъжат със Деклераций Вируса, а Полицаите със Служебна Карта !!!!
105
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А за Полицаи да си отиде на вилата му е нужна само Служебна Карта !
104
0
 
4
 
! Отговори
фсдфсдфсд преди 4 години
Какъв смисъл от тези КПП-та при положение, че толкова много лъжат и хващат лъжите им впоследствие. Смисъл би имало ако можеше да ги спрат на КПП-то. Реално в момента само затрудняват движението и нищо не спират, щом като толкова много хора минават с лъжливи декларации.
103
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
blagodarete na pravitelstvoto na onia gaden pojarnikar - Boiko
102
0
 
19
 
! Отговори
До 104 Анонимен преди 4 години
Каква слободия - ти нормален ли си ? Хората живеещи на 5 километра от областен град, тоест почти квартал не могат да отидат на лекар. Не само от коронавирус се умира. От един лимфаденит може да умреш като получиш сепсис. Защото изисква хирургическа намеса. Като ти излезе буцата боли повече от рак и ще виеш като пребита мacтия. За инфаркти и инсулти няма да говоря. Болниците празни - хората се гърчат и самолекуват и чакат аптекаря в селото да им донесе някакво лекарство.
101
3
 
1
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Ха-ха-ха
100
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаем ги ние тези безработни.Все такива безработни шетат по селата нощем и убиват за 2 лева.Същите шарят необезпокоявани и по изборите купуват и продават гласове. Това безработни ли са?
99
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наложи се да направите едно нещо, от което нямате кяр, и започнахте веднага да цитирате права, свободи... Новите поколения така здраво бъркате свобода и слободия, че не ви виждам какво ще правите, като се наложи да работите и да гоните срокове. Пак ли ще се оплаквате, че ви е нарушена слободията да не работите, като не сте на кеф. Но индивидуалистичният егоизъм се връща - лошото е, че ефектите от него се отразяват на всички - дори и на съвестните.
98
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама вижта само какъв парадокс е,властите всето да водят борба с медииният вирус,седнали да четат хиляди декларации за това кой къде работи.
97
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен "чакаме избори"Чакайте си, има да чакате, но вие сте търпеливи, може и да дочакате, ама друг път.
96
1
 
20
 
! Отговори
95291 преди 4 години
В Малави занповедта за всеобща карантина е предизвикала проест на улични търговци в два от ай-големите градове. Тяхната Асоциация за защита на правата на човека е сезирала Конституционния съд, който в порядъка на седмица отменя запведта с аргумент, че не са защиттеи бедните. Президентът се съобразява със становището и за два дни ще бъдат изплатени помощи, не кредити, за 3 месеца напред на 172000 домакинства. Изт. Courier International 30.04. Така е в Африка. Ще ги стигнем ли африканците?
95
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И до кога ще търпим тази простотия с КПП-та, това е гавра на министрите с хората? Кога ще се обединим и да ги махаме? Това не са мерки против вируси, а мерки против свободата на човека.
94
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това че някой е безработен не значи, че не може да ходи някъде по "работа" защото работа е много обширно понятие. Може да копа лозето и прочие.
93
1
 
33
 
! Отговори
SWAN преди 4 години
"Безработни лъжат, че отиват да се трудят, за да минат КПП" - A нас пък ни лъжат, да си стоим в къщи, докато самолетите продължават да кацат без задължителна карантина за пристигащите... за бактериалните плювалници-лигавници пък да не говорим!
92
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност кой лъже?Работодалелят казал, че лицето няма трудов договор при него.Работникът - че работи за работодателя.В декларацията не пише да имаш писмен трудов договор, а дали ОСЪЩЕСТВЯВАШ ТРУДОВА ДЕЙНОСТ.
91
2
 
2
 
! Отговори
сивия преди 4 години
До lolТи във кой цвят на сектора си?
90
2
 
15
 
! Отговори
Вашият Премиер преди 4 години
Е как така безработни?!Има ли безработни във просперираща и цъфтяща със силно дърпаща икономика България?
89
11
 
6
 
! Отговори
lol преди 4 години
тука драскачите във форума пощуряха щото и те са от тези дето нямат трудов договор и осигоровки не плащат... после що не взимали обезщетение при съкращение... минусите да си платен драскач в сивия сектор...
88
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такива простотии при комунизма нямаше дори, търпете овсе
87
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те и депутатите лъжат, че отиват да работят, а сега де