Лято 2020 с ваучери и безплатни чадъри, започва най-рано от 1 юли (ОБЗОР)

Матурите ще се забавят, без балове и без първенства засега
82
Лято 2020 с ваучери и безплатни чадъри, започва най-рано от 1 юли (ОБЗОР)
Снимка: БГНЕС

Безплатни чадъри и шезлонги обеща държавата за летния сезон на 2020 година като мярка за възстановяване на туризма, засегнат от коронакризата. Кога ще започне той обаче е най-голямата въпросителна, като засега оптимистичният вариант е 1 юли.

За сезона ще се ползват и ваучери за почивка с акцент в подпомагането на туризма. Подробности ще бъдат дадени в следващите дни, но със сигурност ще се предоставят на хора, платили данъци и осигуровки, и за ученици.

За момента ДДС за туризма остава 20%, въпреки че в коалицията няма единно мнение за размера на данъка.

Ресторанти, басейни, музеи на открито

Минимум 1,5 метра пък трябва да бъде разстоянието между масите в откритите площи на ресторанти, кафе сладкарници и питейни заведения, които отварят от утре. Разписани са строги мерки за дезинфекция, обслужващият персонал трябва да бъде с поставена защитна маска за лице или със защитен шлем. Препоръчително е носенето на ръкавици.

Плувните басейни, за които от вчера беше разрешена работа, трябва да слагат чадъри на поне 5 метра разстояние.

С новата заповед от днес се допускат и посещенията на музеи на открито при спазване на изискването за социална дистанция и всички противоепидемични мерки.

Строителство

За тази година ще се удължи правото на строителство в курортите до 15 юни. Именно в ускоряването на големи инфраструктурни обекти държавата вижда един от начините да разреши проблема с безработицата, стана ясно след Коалиционния съвет днес. Обмисля се отново да има подновяване на програмата за саниране, но с поне 30% участие на етажната собственост в разходите.

Спортът

Правителството е готово да приложи всички практики за националните първенства, според схемите в други държави. Ще се насърчава обаче индивидуалният спорт на открито при спазване на мерките за защита и дистанция.

Ясли и детски градини

Правителството ще изчака края на тази седмица и епидемичните данни, за да прецени отварянето на детските градини и яслите. Обсъжда се кои да бъдат отворени и евентуално персоналът, който работи там, да е по-млад, за да се генерира по-малко риск.

Отварянето на кината и тетрите
също ще зависи от хода на заболяването. При траен спад правителството е готово да даде зелена светлина и на тях.

Образование

12 дни по-късно от първоначално обявените дати ще се проведат матурите, в които ще бъдат включени по-малко теми. Получаването на свидетелство за завършено образование ще се забави само с 4 дни, за да нямат проблеми завършващите с кандидатстването. Балове на този етап няма да се провеждат.

Изпитите след 7 клас ще са на 15 юни по български език и на 17 юни по математика. Изпитът по английски език няма да се провежда.

По български език и литература няма да има въпроси, свързани със сложно съставно и сложно смесено изречение, както и с "Бай Ганьо" на Алеко Константинов, "Заточеници" на Яворов, "По жицата" на Йовков и "По жътва" на Елин Пелин. По математика няма да има задачи, свързани с неравенства и успоредни.

Няма да се удължава учебната година за нито един от класовете. Освен матурите за 7 и 12 клас, присъствено ще се проведат и изпитите за професионално оценяване. Матури за учениците от 4 и от 10 клас тази година няма да има.

До средата на месеца ще има яснота и от университетите как ще приключи учебната година за студентите и как ще се проведат изпитите за кандидат-студентите.

Транспортът

Контролно-пропускателните пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове в България преустановяват дейността си от полунощ.

"Синя" и "Зелена" зона в София ще бъдат възстановени от 7 май, четвъртък. Поетапно ще започне и нормализирането на графика на градския транспорт. Засега остава намаленото работно време - вечерно време съответно до 22 и 22:30 за крайградските линии и метрото.

Днес правителството внесе в деловодството на НС поправките в Закона за здравето, който урежда мерките след прекратяването на извънредното положение. Очаква се депутатите да се съберат в петък, за да ги гласуват на първо четене.

Целта е предпазните мерки с цел ограничаване на разпространението на коронавируса да останат в сила и след изтичане на извънредното положение на 13 май.

Правилата за карантина ще останат, докато прецени здравният министър. Запазва се и 14-дневната изолация за влезлите в страната.

Социално-икономическите мерки, които бяха въведени заради COVID-кризата, ще са в сила два месеца след края на извънредното положение, а някои - и до края на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
6
 
! Отговори
ПАРИ -НЕМА... преди 4 години
АЙДЕ БЕГАЙТЕ НА МОРЕТО И ЛЪСКАЙТЕ НА МАРКО ЧАДЪРА...ХА,ХА,ХААААААААА...БОНОВЕТЕ СА ЗА БАЛЪЦИТЕ .
70
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това ще е като масовата приватизация за едни бонове а за други заводи без пари!
69
1
 
7
 
! Отговори
Глупости преди 4 години
Бегайте у турско и гръцко , щото на нашето Черноморие ви чака НА МАРКО ЧАДЪРА!
68
1
 
5
 
! Отговори
АЙДЕ СТИГА ВЕЧЕ... преди 4 години
ПРИКАЗКИТЕ ЗА ТОЯ ТУРИЗЪМ---ПОЧВАТ ДА ПРИЛИЧАТ НА ОНАНИЗЪМ!Мене що не ме питате , как си вадя хляба!?А стига вече с тия лицемерни приказки и жалби !
67
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малийй, сичкуту кеч, дет съ върна от чузбинъ , на бахаламатума с тези воучъри ,че и бая евро си внесоха не че нямат право като нормални хора да почиват , ама си знаем стоката -кат съ събирът ени кечове с други ,наречени " ресторантьори и хотелиери",не знам защо ,защото на на космическо разстояние от нормалния туризъм ,та ще настане истински скеч, да ,ще има постъпления ,но след вакханалията ,догодина и един нормален турист няма да иска да си спомня дори този "етап " в "развитието" на туризма ни
66
1
 
14
 
! Отговори
ъхх преди 4 години
Да ви кажа, разговорите за туризма и неговото спасяване ми омръзнаха повече и от разговорите за Ковид-19. Що АЗ или който и да е трябва да спазява някакви си, решили да правят бизнес, при това - по лош начин. Всеки, който тръгва да прави бизнес, си носи и рисковете или търси варианти САМ, държавата не му е длъжна. Мен някой пита ли ме добре ли съм, създава ли ми благоприятните условия, старае ли се да ми помогне...не. По 5 пъти дневно да слушам рев за туризма нямам желание. Досадно е вече.
65
0
 
3
 
! Отговори
до 72 преди 4 години
До АнонименЗа ваучерите не знам, но с правописа имаш проблем.
64
0
 
8
 
! Отговори
Батко ви преди 4 години
Ваучери? Хмм. Изглежда като добра идея за хората. Но като имаме опит с ГЕРБ, знаем че е поредния начин легално да се краде. Само да вметна. Някой знае ли как е в АЕЦ Козлодуй? Там стотици /може и хиляди/ служители получават ваучери за храна за примерно 600лв. Дотук добре.Само че с ваучерите можеш да пазаруваш в един- единствен магазин. А цените в него са тройни спрямо другите магазини.Колко красив и елегантен начин да крадеш по едни 30-40 млн. месечно. Бюджетът плаща ваучери, а наша фирма ***.
63
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо смесваме новините, те ваучерите са за Лефски, да плащат към НАП
62
1
 
7
 
! Отговори
морска шир преди 4 години
Толкова много сме лъгани, че вече на нищо не вярваме. Ваучерите в тази ситуация са добро решение, но да видим кой и как ще го получи. И дали само за морска почивка, или и за каквито и да са други хотели, къщи за гости и др. такива. Нека поумуват големците и да ни уведомят. На каква стойност, при какви условия. А хората /обикновените/ имат нужда от почивка и глътка въздух...
61
0
 
13
 
! Отговори
Пук преди 4 години
Учениците не трябва да ходят на училище, но за сметка на това насърчаваме простолюдието да се тъпче в най-мизерните курорти в Европа с примамка от 100лв. Да на цацата и чалгата, не на образованието!
60
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прокараха схема управляващите как да източат пари с ваучери. :(Жалко, много жалко.
59
0
 
9
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Безплатни чадъри ще има колкото има по 1000 лв. за всички медицински служители, както обяви Борисов, т.е. ще има, ама няма да е за всички и няма да е по 1000 лв. Най-вероятно ще има безплатни чадъри само на определени места, които ще са на 10 км от населеното място и ще са по 5 кв.м.
58
2
 
15
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
$Лято 2020 с ваучери и безплатни чадъри$,знака не е случаенИма един израз,"безплатна супа няма".Все някой ,някъде плаща.Та тази мантрата за безплатната супа ,битуваше през цялото време на "безкрайният,демократичен и неолиберален преход".Нали обясняваха на българите,че няма безплатно образование,няма безплатно здравеопазване с една дума няма нищо безплатно,а сега изведнъж ,безплатни чадъри и шезлонги.А не така, господа,не потъпквайте неолибералните и демократични ценности,в които се кълняхте
57
1
 
9
 
! Отговори
Аз преди 4 години
С тия безумия с 1.5 метра в кафетата след три седмици ще я въвеждаме пак карантината. Който му е интересно да прочете в Швеция местните издания кво пишат, не да гледа официалната им статистика. Луеко нема общо с истината.
56
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безплатни ваучери за хотелите на Братята Велчеви и за други приватизатори... А пък т.нар. концесионери на плажа са мутрите, на тях държавата ще има плаща компенсации заради "безплатни" чадъри и шезлонги. Само схеми... Ама прости хора избират прости и после - циркове и кражби
55
10
 
2
 
! Отговори
До 38 преди 4 години
Стига с тоя Пловдив. Трябва повече инвестиции към София. Тук са повечето хора, другите да се оправят.
54
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като имат проблем по морето да си продадат майбасите, могат да си заложат и хотелите в крайна сметка. Хората не могат да си издържат семействата, тия ще дават пари на олигарсите по морето??? Това какво е????
53
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Частни плажове не може да има, по сега действащото законодателство. Ако не е някакъв военен полигон, на който се стреля, никой няма право да огражда плажове.
52
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо правителството иска да финансира мутрите по морето вместо да помогне на обикновенните хора които сега имат проблеми? Ще им даде пари от бюджета които всички ние сме внасяли?! Това е абсолютно несправедливо. 90% от хората тази година няма да ходят на никакво море, безплатни шезлонги е последната грижа на хората в момента. Много разочароващо действие на премиера (