Отваряне на забавачки, кина, театри - според данните за заразата

Дончев: Терминът "извънредно" генерира душевно безпокойство
91
Отваряне на забавачки, кина, театри - според данните за заразата
Снимка: БГНЕС

Правителството ще изчака края на тази седмица и епидемичните данни, за да прецени отварянето на детските градини и яслите. Вицепремиерът Томислав Дончев коментира темата с думите, че не може да обещае конкретна дата.

"Обсъждаме да се отвори всяка втора или всяка трета градина, с по-строги мерки за дезинфекция. Включително и персоналът, който работи там, да е по-млад, за да генерирам по-малко риск", обясни той пред bTV.

Още по темата
Отварянето на кината и тетрите зависи от хода на заболяването.

При траен спад правителството е готово да даде зелена светлина и на тях, стана ясно от думите му.

Дончев очаква всички депутати да гласуват "за" промените в закона, които МС предлага след отпадане на извънредното положение на 13 май.

"Политически спекулации има всякакви. В криза неуместната критиката има статута на стари градски песни по време на кандидатстудентски изпит - всички чуват, но никой не ги слуша. Ние не искаме и да тревожим хората. Самият термин "извънредно" генерира душевно безпокойство", смята той.

По думите му обявяването на извънредно положение е позволило на държавата да се справи със заплахата от коронавируса.

"В други страни големият проблем беше при първия удар, невъзможността на здравната система да поеме всички болни. За този месец и половина ние извървяхме дълъг път - от това да се подготвим - внос на предпазни облекла, научихме се да произвеждаме, разширихме капацитета на болниците, а обществото ни се научи какво да прави в тази ситуация", каза Дончев.

Вицепремиерът посочи, че се съмнява, че тези резултати са щели да бъдат факт без извънредно положение. Той уточни, че сега страната ни преминава в преходна фаза, след която се очаква животът да се върне към нормален ритъм.

"Приближаваме се повече до живота, който познавахме преди пандемията. Ако са необходими ограничителни мерки, те ще се регулират с акт, издаден от здравния министър. По отношение на всичко останало ще се опитаме да върнем към нормалния социален и стопански живот, какъвто го познавахме", посочи още той.

Дончев посочи, че никой не знае как ще се развие пандемията, има разработени няколко сценария. Очаква се през лятото темповете на заразата да са по-бавни, предвижда се да има още няколко пика - един през есента и друг през зимата.

"Най-много ми харесва сценарият, че заразата ще изчезне тази година през лятото. Третата група сценарии предвижда, че ние ще живеем с това заболяване, както живеем с грипа", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
1
 
! Отговори
ля ля преди 3 години
пълен абсурд в който няма как да можем да се справим след месец! ще са толкова болните че не е ясно знае ли се какво правят управниците в държавата!! увеличение на болните и ряззки промени към повече либертас?интересно е случващото и предстои още по-интересно ми се струва!
79
1
 
1
 
! Отговори
До Офф ,да се омита преди 3 години
И бай Тошо така си ги избираше, трябваше да бъдат по *** от него и така беше, кой умен ще се унижи като Мутафчиев, да лази в краката на Боко? Нали Боко се учи от бай Тошо, нали неговите уши разтриваше !?
78
1
 
1
 
! Отговори
Това ли е преди 3 години
мозъка на Боко, явно той софлира какво да прави мутрата! Все главанаци, до вчера дистанция над два метра, днес може и 1.5 метра.!? Масите в ресторанта на растояние, а на тоалетните КПП-та ли ще сложите? Ох писна ми от тези глу.паци, няма ли да има предсрочни избори?
77
0
 
3
 
! Отговори
Лаик преди 3 години
Дано този закон не се превърне в правен хаос.Пример: Няма да се правят запори и описи на имушество на физически лица, а в същото време ще се правят публични продани и въводи.Като как ше се случи това, г-н Министре?Все едно - мача е отложен, но пък ще се зачитат голове?
76
1
 
1
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Има закон за защита на населението при бедствия и аварии!Да сте чули и видели някъде, някак някой министър да го спомене!С какво тоя новия закон дето го "готвят" за след извънредното положение ще се раличава от този - действащия?!Как не се намери поне един журналист да попита!?Да не стане като творението на Лъчо Мозъка за наркоманите!?
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво е казал Гъоте или Винету за службогонците каквито сте всички около Борисов ? Като едни торби ви качва в джипката и ви разхожда когато на него му се прииска да посети следващият багер достатъчно е да можете да ръкопляскате а всички в екипа на Борисов са избрани само по този показател : да ръкопляскат а ако може и ръка да целуват още по-добре !
74
0
 
4
 
! Отговори
noname преди 3 години
Не мога разбера защо Томи се явява брадясал от няколко дни, за да съобщи леко кофти новини с неясен финал.
73
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Посредствения габровски учител по химия се опита да цитира Гьоте ,също като милиционера-гл.прокурор.Да се смееш ли ,да плачеш ли?Защо ли ми се струва ,че в партията на крадците ГЕП ,комплекса от ниското образование и невежество ,се избива с цитати?На практика в ГЕП няма нито един образован и успял човек.Нито един.Само службогонци и явни аутсайдери.Цепят мрака с глупостта си , и с изтрития рефрен "премиера".По сто пъти на ден повтарят до втръсване: "премиера".Отврат.
72
0
 
6
 
! Отговори
Н преди 3 години
До Анонимен 1 не е вярно че не знае английски, знае кънгредшулейшън
71
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Родителите май сте прецакани от детските учители, но щом не протестирате значи нема проблем, идиологем.
70
0
 
4
 
! Отговори
ОНЗИ преди 3 години
АБЕ ОНЗИ ПОГРИЖИ СЕ МАЛКО ЗА ВЪНШНИЯ СИ ВИД - ЩО ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ СИ !?!?!? ПЛАШИШ ХОРАТА БЕ ГОТИН !?!?!?! ДЪРЖАВНОСТТА ИЗИСКВА И ТОВА ДА ИМАШ ПЕРФЕКТНА ВИЗИЯ - АМИ ВИЖ ГО ОНЯ ТРЪМ БЕ СИГУРНО СЕ КЪПЕ ПО ПЕТ ПЪТИ НА ДЕН БЕ !?!?!?
69
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви млади, ***? Тези, които имат това образование ги изгонихте в чужбина. Що за дискриминация на по-възрастния персонал? Хората работят, не защото искат, а защото морите от глад целия народ и всеки бачка до последно . Сега и работата искате да отнеме те. Да ви с*** на държавата и управлението, ей заради такива като вас ме е срам да се наричам българче! Оставете направо държавата на *** че тях ги защитавате повече от нас, защото за 2 кюфтета и 50лв гласуват в nasraNite ви урни/!
68
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде пак е ред на зам. толупа със заучени фрази от Гъте да се опита да ни убеди че в Герб някой е чел нещо по-вече от Винету ,но ние си искаме главният толуп липсва ни да ни нарита по няколко пъти на ден ,да ни овика ,да ни се похвали кога се е събудил и колко мисли за раята.....
67
0
 
19
 
! Отговори
Шоуто свърши преди 3 години
Взеха си каквото искаха.
66
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
младите в детски градини , училища , болници са малцинство , никой не иска да работи тези професии в България!!!
65
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При 100 умрели в Бг от вируса максимално контактувалите с него са не повече от 10'000 !!!Тези които се изживяват като безсмъртни скоро ще разберат магаре боб яде ли !!Ще е СЕЧ!!!Оная с Косата само това чака, да свалите гарда.
64
2
 
21
 
! Отговори
Офф ,да се омитат преди 3 години
Мале колко е грозен ...Имам чувството че е брат на Николинка ,златоградскката грозотия.Имам чувството че главния *** в държавата ги избира само такива неграмотници и грозници ,че да не личи колко е Убав и невеж самия Той.
63
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Освен, че имат поведенчески проблеми и характерови патологии, най-жалкото е, че тия хора са масово непрофесионалисти, а са наслагани да управляват и то ресори, от които и понятие си нямат.
62
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този плешивец става по-нагъл и от топ наглеца Боко.Габровския даскал се държи надменно и самодоволно ,същински Цвъко.В управляващата хунта няма нито един достоен и възпитан човек.Всички подражават на диктатора от Банкя.
61
0
 
33
 
! Отговори
Не на кръчми преди 3 години
Не отваряйте кръчми и хотели, отворете книжарниците, мутрите имат пари и не ми пука за тях.