Български работници бедстват на летище Шарл дьо Гол

Не ги допускат до среща с работодателя им
Обновена: 6 май 2020 15:40 | 6 май 2020 15:40, Веселина Йорданова
155
Български работници бедстват на летище Шарл дьо Гол
Снимка: БГНЕС, архив

Български работници, които са заминали да си изкарват прехраната във Франция, не могат да напуснат летище Шарл дьо Гол от вчера сутринта.

Те са кацнали във Франция към 10:00 часа, като трябвало да бъдат посрещнали от местен работодател, с когото имат легален договор. Българите били около 100 души, като 30 успели да напуснат летището, тъй като техният работодател успял с адвокат да ги освободи от властите.

Други около 60 души обаче и до този момент продължават да са на летището, разказа пред Dnes.bg Сулия Адемова. Сред задържаната група са нейната майка, брат и леля.

Техният работодател не е допуснат от граничните власти до хората, независимо, че имат сключени договори.

"Вчера са ги разпитвали, независимо от мерките за социална дистанция са държани по 10 души на 4 кв. м. Няма столове, пейки, държат ги като животни. Взети са им документите, на повечето и телефоните. Заключени са в сейфове", твърди Адемова.

Тя допълва, че са нощували на самото летище, в нещо като пансион.

"За храна са им дали някаква каша и по една бутилка вода. Всички носят суха храна в случай на нужда, но тя им е била взета. Багажите им са отваряни. Граничните полицаи са им давали да подписват някакви документи, а представител на Червения кръст им е казал, че могат да се върнат в България при желание с утрешен полет. Защо да се връщат, след като имат подписани договори за селскостопанска работа", пита Адемова.

Тя се е свързала и с Външно министерство, като от там са й казали, че ще се свържат с посланика ни на място.

"Искам само някой да помогне, да не се държат властите там към хората като към животни. Не са крадци, а хора, които са подписали да работят в селското стопанство", завършва Адемова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
19
 
7
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
Защо пък на Борисов дъщеря му да не е разнесла заразата като си дойде от САЩ за велик ден
101
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИЗВРАТЕНИЯ,е нема що,те българите ТУКА произвели БВП за 60000000000 милиарда ЕВРО ама сме останали на 1000000 на ягодоберачите от северна и западна Европа,на секви други миячи,загубени сме без вас...Вицове за малки деца,в една северна Македония изпращат в пъти повече пари в държавата им и барем си оправят къщите.Ходели на море,кой бе???Ходят в гръцките села.а ТУКАШНИТЕ ходят И по българското черноморие ЗАЩОТО ИМАТ ПАРИ.На тукашните плажове няма българи с тенджери и чинии по плжовете.
100
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 101,марш отука бе,нали ги виждаме какви са,щом там им е по-добре да си взимат орталъка и всичко най-шукар.Трийсет години някои от тях живеят така.Само това могат.Или тука,или там,ама по-добре там,там е по-хубаво.Тука само ако владеят елементарно поне български и имат поне средно образование.Колко трябва да си объл да се разхождаш по света по време на чума бе,мозъцѝ,ако си толкова загрижен/а прибери ги у вас.
99
16
 
21
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
Имигрантите са хубави само когато се връщат да карат летата във България и пращат пари на близките си,сега във времена на стъкмистика са заклеймени виросоносители.Я сега кажете,КОЙ разделя нацията.
98
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъкмо се бяхме успокоили,че огромен брой цвет и мозъци си отидоха,та си отдъхнаха и по селата и сега пак,егати късмета.Гладни били,как пък не,просто там получават повече за неквалифициран труд и живеят като скотове,така е най=лесно.Няколко месеца там,после тука,после пак там и така от 2007 и по-рано дори до сега.Начин на живот.Двата грама мозък не им стига за друго,но все пак изкарват пари и не притесняват тука соцслужбите и останалите хора,затова да минава тая чума и друм откъдето са дошли.
97
16
 
10
 
! Отговори
До 101 преди 4 години
Кой си ти да се мислиш че си повече от ромите или турците? Те са български граждани и като такива трябва да бъдат защитени от България. Заради тех сме на карантина. Много е малко сивото вещество.
96
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без извинение,сулия и *** да си ***,първо не са българи и второ заради тях горим а се свираме два месеца по къщите,айде сиктир....*** ми -дойди ми по време на пандемия НЕГАРМОТНА ИЗМ..ЕТ
95
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ще плати на България , ако неграмотните роми се завънат и като преносители на коронавирус довлечен от Франция ?
94
9
 
12
 
! Отговори
До 92 преди 4 години
Защо да са алчни? Г.лупако знаеш ли че селското стопанство не чака. Ягодите трябва да се берът. Идват череши, праскови и пр. Каквито и да са, тръгнали са да си изкарват с труд хляба. По добре е да се наг.ъзиш като тебе.
93
2
 
23
 
! Отговори
От Франция преди 4 години
До ЕленаНие тук във Франция имаме право да излизаме навън само по един зас на ден, с клетвена декларация и на 1 км от дома, По 3-4 причини . До аптека или доктор, за купуване на храна от първа необходимост. Ако не спазваме, глоба от 135 евро.
92
2
 
20
 
! Отговори
Странно преди 4 години
Доколкото разбирам от пресконференцията, която Адамова е дала( не е ясно в качеството си на каква) терминът бедстващи означава:1. Хора, които се опитват да влязат в чужда държава с фалшиви договори за сезонна работа , в момент, в който въпросната държава не приема сезонни работници.2. Хора, на които им е предложено да се приберат с обратен полет, след по-малко от 24 часа от кацането, но те не желаят.
91
2
 
20
 
! Отговори
Баи преди 4 години
За жалост заради такива дето нямали пари за хляб - *** до франция да ходят пари имат ще изгорим бьрзо - сухите сьчки както ни крьсти - доц. Мангалов от щаба
90
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами не всички хора са родени с привилегията да имат богати родители или политически връзки ... има и такива които трябва да изкарват хляба си с тежък физически труд.И не си мислете, че утре няма да се окажете в тяхното положение.
89
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Индийци!Да *** там на мене не ми трябват!
88
1
 
44
 
! Отговори
Елена преди 4 години
В момента във Франция за да се придвижиш от един град в друг по работа се изисква подписана от работодател атестация. Във влакове, самолети, рейсове. С кой акъл тръгват сто души, положението е извънредно, почти военно. Глобите са солени и веднага се плащат, на място.
87
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Леле ***,къде сте тръгнали,чак в Франция ,така ви се пада гадове алчини
86
0
 
21
 
! Отговори
noname преди 4 години
Сезонните работници нямат шанс за Франция. Има забрана за това.Не знам тези къде са тръгнали...както и останалите гурбетчии от и до Холандия и други ЕС държави.Има извънредно положение, а няма кой да спре полетите. Само един некомпетентен шеф на гражданската въздухоплавателна администрация спря полетите за няколко дни от и до Великобритания и Северна Ирландия, заради оплакване на кмета на Варна, че WizzAir ще прави полет от Обединеното Кралство до Варна...
85
3
 
29
 
! Отговори
Диман преди 4 години
Това са група турци от България.
84
1
 
20
 
! Отговори
до извервен преди 4 години
И кво те нерви думата УГАЖДАМ, че не е ли вярно, че за тях правила няма и властта ги гали с перце и сега безплатно ще си дойдат, ако са болни, безплатно ще се лекуват, вода, ток няма да си платят, ама ти се НЕРВИ де, герберски ***
83
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прокуратурата не е ли редно да провери дали ромите,които се връщат от Нидерландия и сеят умишлено зараза,дали не са вербувани от Ислямска държава да извършват тероризъм ? За мен умишленото заразяване си е тероризъм.