Български работници бедстват на летище Шарл дьо Гол

Не ги допускат до среща с работодателя им
Обновена: 6 май 2020 15:40 | 6 май 2020 15:40, Веселина Йорданова
155
Български работници бедстват на летище Шарл дьо Гол
Снимка: БГНЕС, архив

Български работници, които са заминали да си изкарват прехраната във Франция, не могат да напуснат летище Шарл дьо Гол от вчера сутринта.

Те са кацнали във Франция към 10:00 часа, като трябвало да бъдат посрещнали от местен работодател, с когото имат легален договор. Българите били около 100 души, като 30 успели да напуснат летището, тъй като техният работодател успял с адвокат да ги освободи от властите.

Други около 60 души обаче и до този момент продължават да са на летището, разказа пред Dnes.bg Сулия Адемова. Сред задържаната група са нейната майка, брат и леля.

Техният работодател не е допуснат от граничните власти до хората, независимо, че имат сключени договори.

"Вчера са ги разпитвали, независимо от мерките за социална дистанция са държани по 10 души на 4 кв. м. Няма столове, пейки, държат ги като животни. Взети са им документите, на повечето и телефоните. Заключени са в сейфове", твърди Адемова.

Тя допълва, че са нощували на самото летище, в нещо като пансион.

"За храна са им дали някаква каша и по една бутилка вода. Всички носят суха храна в случай на нужда, но тя им е била взета. Багажите им са отваряни. Граничните полицаи са им давали да подписват някакви документи, а представител на Червения кръст им е казал, че могат да се върнат в България при желание с утрешен полет. Защо да се връщат, след като имат подписани договори за селскостопанска работа", пита Адемова.

Тя се е свързала и с Външно министерство, като от там са й казали, че ще се свържат с посланика ни на място.

"Искам само някой да помогне, да не се държат властите там към хората като към животни. Не са крадци, а хора, които са подписали да работят в селското стопанство", завършва Адемова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
15
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Ходят из летище "Шарл де Гол" - само по един шал и голи...
81
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма ли кой да спре ромите да се развяват из Европа,ще подпалят държавата ни .Като са Европа да си стоят там докато е карантината .
80
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека си седят там никой не ги е карал да ходят,сега искат да се върнат и сеят зараза
79
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АБЕ КАК ТАКА ИМАТ ПОДПИСАНИ ДОГОВОРИ,А СЕ ВРЪЩАТ КАТО СЕ РАЗБОЛЕЯТ,ЗАЩОТО СА НЕОСИГУРЕНИ ?РЕДНО ЛИ Е ВСИЧКИ ДА ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИ,А РОМИТЕ ДА РАБОТЯТ НЕЛЕГАЛНО ИЗ ЕВРОПА И ДА СЕ ПОЛЗВАТ ОТ ВСИЧКИ БЛАГА НА МЕДИЦИНАТА В БЪЛГАРИЯ?
78
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
83 ти работил ли си за великия бизнесмен *** с джипа от евросубсидии за жълти стотинки докато *** те гледа страшно сякаш си му длъжен? сега да ти обясня- защото там им плащат в пъти повече и собственика им не кара джип ауди и да ги гази а стои и работи с тях понякога, защото не е велик българин и не е мутра от републиката на чалгата
77
5
 
6
 
! Отговори
Европеец преди 4 години
До: номер 81 (Вилхелм Тел)Откъде да се върнат българите бе?Ми ние сме си в ЕС, и като се върнем не се връщаме в ЕС, защото пак сме си в ЕС!!!УМНИК ГЮРО!
76
13
 
14
 
! Отговори
Вилхем Тел преди 4 години
Защо се чудите бе, *** !Така ще е, от сега . . .нататък !Който се върне от ЕС и там е работил до сега нелегално и е живял "метър", без да плаща данъци и соц.осигуровки ще сиостане ЗАВИНАГИ в "*** на Тиквун" !
75
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ги пусна тези работници в момента на епидемия да ходят да работят в ЕС.Държавата ги пусна тъй като няма такава забрана .В България има работа на село ако и правителството подпомогне тези хора могат тази година да изкарат по-скромно и да работят тук и за България .Италия обяви че няма да допуска туристи до края на годината нашият умник отвори заведенията и хотелите щели да отварят -въобще да не пиша повече че нямам думи .Тук няма дисциплина маските се махнаха а трябва да се носят и по две
74
1
 
2
 
! Отговори
до Т преди 4 години
Точно така е !
73
7
 
21
 
! Отговори
T преди 4 години
До Анонимен 81"защо не сте толко озлобени към политиците..."Щото са страхливи мишоци и са озлобени само дето им изнася, и им се струва безопасно. Като видят на улицата 20 годишен безработен с кола за 100 хил. евра и затъмнения стъкла, не смеят да са озлобени и се правят на разсеяни. Иначе скачат на леля Кинче с окъсаните дрехи, която отива да бере ягоди за хляба си.
72
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обаче гледам колко са озлобени хората един към друг и ако могат ще се изядат! Всички скочиха срещу хората които работят в чужбина и си изкарват храната с честен труд в нормална държава! Само нещо друго не ми става ясно , защо не сте толко озлобени към политиците (бивши и настоящи) които ви клатят 30 години.
71
2
 
11
 
! Отговори
vlady преди 4 години
Редно е да получат съдействие от епископ Вахан Ованесян по установения ред.
70
12
 
3
 
! Отговори
изнервен преди 4 години
До 76. Някаква голяма глу.пост си написал. Какво общо има това, което си надраскал, с отиването им до Франция. Кой на кого угажда бе, червен галошш? Така ли кауни като теб нямат малко повече гънки да напишат нещо по-смислено.
69
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо не са баш работници, щото не са се явили на работа и значи нямат вече договор.Второ не са баш българи.
68
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
зарад едните си избиратели гробарите ще ни загробят да знаете, да сте видели на други толкова да им се угажда???
67
4
 
30
 
! Отговори
HMLF преди 4 години
Спрете да ги наричате *** българи! Смяна на личните документи и там да е написано не народност Българин, а български тъмно зелен. Стига са ни срамили по света.
66
6
 
13
 
! Отговори
бай вълчо от хисарa преди 4 години
До ХихиНе пиши неща които не разбираш.Водка Белуга се призвежда само за експорт.Цената и в магазините на Берьозка е о/о 85лв.Потребители са хора които не са руснаци.Те си копуват друга марка.Що се отнася до черния хайвер цената зависи от едрината на зърната.В Русия можеш да намериш на нормална цена добър хайвер.В България цената е тройна.Между другото сега руснаците са с 50% намалена консумация на алкохол в пред вид взетите мерки от 2004г.Виж финландците,украинците и ги сравни по консумация.
65
5
 
26
 
! Отговори
Абе... преди 4 години
Значи..пристига една тумба пред дома ми, не съм ги канил , не ми харесват намеренията им са такива,че ще ми създават проблеми... Аз не ги пускам у дома А те се жалят ??Демек...тоз лошият не ни разрешава да го оберем и заразим ??? И ..кой виновен ?? Аз??И какво да правя с тях??Някой ги котка и дундурка - знаем кой и защо. Я тиквун да търси сметка( ако смее) от макарон
64
0
 
21
 
! Отговори
Чантите си пазете преди 4 години
10 житана от тия 100 нещо се губят. 30 са пуснати, 60 се лингат из летището.
63
4
 
5
 
! Отговори
Та и тия преди 4 години
Има един филм,тоя не го пущаха да излиза от летището,та доста неща сътвори та накрая го изкараха ГЕРОЙ.Забравих името на артиста