Афис: 59% от българите са с изчерпани финанси заради коронакризата

Само 4% от анкетираните имат познат, потвърден носител на COVID-19
14 май 2020 11:00, Анисия Иванова
123
Афис: 59% от българите са с изчерпани финанси заради коронакризата
Снимка: Афис

Изчерпване на финансовите резерви, това показват последните данни от проучване на агенция "Афис“, проведено между 7 и 12 май 2020 г. сред 1000 пълнолетни граждани.

59% от българите признават, че техните доходи са намалели заради коронакризата, като 24% от тази група сочат намаление наполовина и повече.

Обратно, 38% констатират, че приходите са останали същите, както преди, като това важи предимно за хората в пенсионна възраст.

Само 3% са си докарали повече приходи поради естеството на тяхната дейност. Сред тях вероятно са пряко ангажирани в кампанията медици, полицаи, аптекари, производители на някои предпазни средства, разносвачи на готова храна, куриери  IT сектора като цяло и други.

Данните показват значителна разлика между столицата и останалата част на страната. Загубилите голям дял от доходите в София са далеч по-малко (15%), отколкото в провинцията. Почти всеки втори изпитва намаление "донякъде", а онази, които са увеличили доходите си, са 6%, което е двойно над средното.

Сравнено с обществените нагласи по време на предишни икономически кризи, се затвърждава се впечатление, че сега преживяваме по-рязко драстичен ефект върху цялостния живот на обществото и индивида.

Затова след два месеца силно ограничена активност очакваме, че дори ако биха изчезнали всички прилагани ограничения, заетостта и производството вероятно дълго време няма да се възстановят поради елементарна липса на пари у хората и привързването към крайно пестелив стил на потребление, смятат социолозите.

Тестване

Според проучването само 4% от българите знаят, че техен познат е потвърден носител на COVID-19. 15.6% от анкетираните пряко или косвено познават поне един човек, който е направил тестове за коронавируса и се е оказал „чист“.

Още 8% знаят за хора, които биха искали да се проверят, но са възпрепятствани заради непосилната цена на услугата. И други 8% имат в кръга на своите преки и косвени контакти от първи порядък хора, които подозират, че вече са го прекарали, защото си спомнят за неразположение с признаци, сходни на тези при COVID-19.

Темата за тестването е най-силно обсъждана в столицата. В нея между 33% и 47% познават (пряко или косвено) човек, на когото е правена проверка. Въпреки, че част от анкетираните на този въпрос са посочвали повече от една възможност за отговор, обхватът на направените антивирусни тестове не надхвърля една пета от населението, като се има предвид и това, че мнозина от тестираните са преминали през тази процедура повече от един път.

Според официалните данни до момента малко над 60 хиляди граждани на страната са проверени за наличие на COVID-19, като той е открит в малко над 2 хиляди души. Тъй като не са намерени нито ваксина, нито бързо лечение, почти сигурно е, че още дълго обществото ще трябва да понася някакви форми на извънредно положение, към което не е приспособена нито нашата масова психика, нито повечето елементи на социалната структура – тревогата, ограниченията и забраните, растящата роля на администрацията във всекидневния живот и още по-голяма условност за реализация на всевъзможни житейски планове.

Това все повече се разбира от населението и вещае ръст на социалното напрежение и потенциален разрив между масовите нагласи и властта.

-----------------------------------------------------------
 

Проучването е проведено и финансирона от агенция "Афис" между 7 и 12 май 2020 г. сред 1000 пълнолетни граждани по телефона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
3
 
! Отговори
Диагноза преди 3 години
Хе,хе! Изчерпани финанси ? По улиците е пълно с джипове , от чиито отворени прозорци гърми чалга , и по седалките се гърчат в спазми изкривени от ботокс лица на ***, които се чудят на чий кочан да седнат и в колко кръчми могат да си покажат силикона и простотията. Какви финанси имат ? От къде са ги добили ? Все пак имат само по три по-дълбоки дупки ! И трите миризливи !
95
0
 
3
 
! Отговори
До 105 преди 3 години
В която и по-богата държава да си вярвам там да се опитват да ти вменяват чувство за вина че някой друг живее по-зле от теб, а тук това се случва непрекъснато. Нямам отношение към лоулайферите дето ни охейтват. Не се радвам, просто не ми пука за тях.
94
0
 
4
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Щом сте си още вкъщи и си пишете вицове по форумите за коронавируса - значи си имате пари и ви е все тая...
93
2
 
2
 
! Отговори
до Програмист преди 3 години
И аз съм програмист, но в "малко" по-богата държава. Доходите ми са в пъти над твоите (100% сигурно е), но не се радвам, че има хора, които ще си загубят работата, бизнеса, семейството и т.н. И знаеш ли защо е така? Заюото съм първо човек, после програмист!
92
4
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Не 59%, а 95% от българите са с изчерпани финанси...
91
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за Лойко, Дебелян и Доган криза няма. С нашите пари са милиардери, народееее спиш!
90
6
 
7
 
! Отговори
София - 34г преди 3 години
Всъщност средният българин винаги е скътал някой лев за черни дни. Народопсихология. Затова и Америка побърза да отваря. Там повечето хора живеят от пейчек до пейчек. Така си и комшиите - турци и гърци. В момента, средностатическият турчин не може да си позволи почивка, нито е Турция, камоли Гърция. Яде месо два-три пъти в годината. Иначе предимно варива. Казвам го, защото съм го видял от първа ръка. Така че, вие си мрънкайте, но знайте, че има много по-зле.
89
3
 
16
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До SHEFA 86Защо мислиш че ми пука? Всеки сам си е избрал пътя. Гладуват тарикатите, дето търкаха столовете по капанчетата около даскалото и ми се подиграваха че си бил зубрач. Това е избор, който сами са направили и не ги жаля. Сега е моето време!
88
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Младежти смесваш и капирализма, и религията, показвайки природната ти глупост и егоизъм....някакъв ушав ти е в главата...по-добре бегай да четеш повече книжки
87
5
 
4
 
! Отговори
Младеж преди 3 години
Освен за най близките ми хора другите не ме интересуват ама хич. Все ми е тая какво ,що.Всеки си носи кръста.
86
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Опосканото поколенида ***, особено в бг капитализма.....ама мойте умствени и природни способности може да са малки и просто да наема некой да те гръмне примерно, ако ми пречиш на бизнеса. Интерсно ми е какво ще разправят твойте близки после...Дали ще им хареса и какво от това?!
85
1
 
8
 
! Отговори
riho преди 3 години
"59% от българите са с изчерпани финанси" ..."59% от българите признават, че техните доходи са намалели заради коронакризата" не е едно и също. Поредна журналистиеска манипулация
84
9
 
9
 
! Отговори
Опосканото поколени преди 3 години
При капитализма всеки се оправя и живее според умствените и природните дадености ,и възможности. Никой никому не е длъжен за нищо. Не ви ли харесва !? Е какво от това...
83
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а какво правим месец ноември?тогава ще се наслагат и сезонните грипове които сега създават . ще пукясваме май.
82
2
 
10
 
! Отговори
Аз преди 3 години
А аз се чудя, дали някой познава някого, когото някога да са го анкетирали.
81
1
 
16
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Според мен за последните 40 поне 70% от населението е с изчерпани финанси и я кара от заплата на заплата.
80
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** , заглавието не отговаря на съдържанието , по публикацията е работила щаслива мисирка .
79
0
 
20
 
! Отговори
До Редакцията преди 3 години
Кога пускате следващата статия за ръст на пазара на недвижими имоти, че ми е важно да знам колко апартамента да купя преди да свършат?
78
6
 
17
 
! Отговори
ДСБ преди 3 години
Имам много приятели,които подкрепят Тиквата. Но всички се обиждат,когато им пожелавам децата им да са честни,умни,възпитани и интелигентни като Тиквата. Всеки от тях е патриот и желае най доброто за България. А такова нещо като Тиквата,не желае...а го избира да го управлява. Странно нали?
77
12
 
18
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Имам спестени достатъчно, че и 2 години да съм безработен да не ги усетя. Нямам фирма, нямам кола, нямам жена или дете, не изплащам кредит, живея си в старата панелка в апартамента който беше на баба ми едно време. Просто не си харча парите за глупости - всичко е от заплати.