Черешите между 5 и 10 лева за кг, какво ги оскъпява?

Често се налага хората да обикалят в търсена на по-добра цена
Обновена: 21 май 2020 18:48 | 21 май 2020 18:42, Красимир Ангелов
60

От борсата до пазарите на дребно  – цената на черешите се покачва двойно. Към момента килограмът от първата реколта за сезона струва между 5 и 10 лв. Какво е обяснението за драстичното поскъпване?

Срещу 10 лв. може да закупите един килограм свински котлети, или същото количество от първите за тази година череши. От Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) обясняват високите цените на плодовете с по-слабото предлагане.

Още по темата
"Към момента имаме много малко предлагане, съответно по-високи ценови равнища. В рамките на 7-10 дни ще имаме стабилни цени", каза председателят на ДКСБТ Владимир Иванов.

Проверка на Bulgaria ON AIR сочи, че цената за килограм череши в столицата варира според локацията.

Често се налага хората да обикалят в търсена на по-добра цена.

"В квартала е 8 лв. килограмът, тук я пробвах, сладка е, хубава - за 2,60 лв. Много голяма разлика", каза гражданка.

А от борсата до пазара цената на плодовете се увеличава 2 пъти. Търговците обясняват високата цена за килограм череши с грижите, които са необходими за отглеждането на качествен продукт.

А експертите не отчитат повишаване на цените за основните потребителски стоки в периода на извънредното положение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Същото е като с дините! На борсата в Любимец, по миналата година дините се продаваха за 5-10ст/кг. В Пловдив дините вървяха по 1-1.7лв за килограм! Разбрах че в София са вървели и за по 1.5-2лв Така, че после се чудим що печалбата е само в прекупвачите и ДАЛАВЕРАДЖИИТЕ! И преди да почнете да ме плюете, нека ви кажа, че от цялата тази гуйнарчина ГУБЯТ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ И ТОЗИ ДЕТО ЯДЕ ДИНИТЕ! Т.Е. ПОТЕБИТЕЛИТЕ! Та така драги ми смехурковци! Затва ядете череши по 100лв килограма от нямате акъл!
51
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 3 години
докато ви насаждаха страха от "лошите" руснаци,китайци,източно европейци,марсианци...принуждавайки ви да плащате за "звездни войни"се оказа,че са безпомощни срещу..един вирус...а сме платили за производството на толкова много смъртоносни...каква пародия...без маски,без обдишващи апарати...ама с мазератита и мерцедеси...с почивки на Хаваите..смъртни лицемери...скоро и кови 21..Бог е Справедлив
50
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 3 години
цените са такива и ще растат спокойно,лъжат ви,че се ядат левчета,евра и там с каквито банкноти ви плащат,растат защото нямаме свободен пазар,само ненужни правила,рестрикции,администрации рекетиращи работещите,схеми и то европейски...скоро и храната ще е оскъдна..то и маски имаше... ама друг път,неграмотна и алчна администрация мачка малкото които произвеждат...политиците си траят защото ги устроива...не им се налага да плаща много..законна кражба,геноцид в ЕС
49
0
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
много е просто няма да купуваме докато не станат 2 лева
48
0
 
3
 
! Отговори
asd преди 3 години
Е пак не са от 270 (двеста и седемдесет!!!!) лева килото както бяха миналата година.
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз си купувам от Кюстендил в момента ми ги дават на 1,30 килото. Хем вкусни, хем пресни. Веднъж седмично ходя да си взимам по една щайга. Даже и с пътните ми изолира по евтино, отколкото в София по пазарите където ми набутват и смачканите.
46
0
 
5
 
! Отговори
АЛЧНОСТТА, преди 3 години
това ги оскъпява, както всичко останало в тая страна.
45
0
 
5
 
! Отговори
КВА БОРСА ,БЕ... преди 3 години
БОРСАТА Е "ПУБЛИЧЕН ТЪРГ" НА ДАДЕНА ПРОДУКЦИЯ , А НЕ ...СБОРИЩЕ ОТ ПРОИЗВОДИТЕЛИ , НА СЕЛСКО СТОП.ПРОДУКЦИЯ , В ЕДИН ДВОР НА МУТРИ.ДОКУМЕНТА ОТ ТАКЪВ ТЪРГ , ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ ОПРЕДЕЛИ ПРОИЗХОДА, КАЧЕСТВОТО И ОБЕМА НА ПЕЧАЛБАТА , ЗА ДА СЕ ОБЛОЖИ С "ДАНЪК ПЕЧАЛБА"!ТОГАВА И ТЪРГОВЕЦА НЯМА ДА НАДУВА ЦЕНАТА , ЗА ДА НЕ ПЛАЩА ГОЛЯМ ДАНЪК!ХОРАТА НА ЗАПАД СА ГО ИЗМИСЛИЛИ , А ТУКА СЕ ПРАВЯТ ДАЛАВЕРИ И ПРИКАЗКИ ЗА НАИВНИЦИ!
44
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Които искат евтини череши да дойдат в Кюстендил. Един кг е 1,20 лв. Но докато стигнат до магазина Мутрите вече са ги надули максимално. Прекупвачите макята ви еват изотзадека с помоща на на борсовите мутрета. Никога няма да станете държава винаги ще ви евават мутрите които завзеха цялата територия начело с баш Главната Мутра.
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предлагам да"подпомогнем"черешарите! Нека тая година да Пропуснем консумацията на череши!
42
0
 
3
 
! Отговори
Паз. икономика преди 3 години
За ,Бога , братя не купувайте-ако цената е висока....
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха ха, *** се снимай с твоите череши за 8-10 лв, преди да изгният...
40
8
 
2
 
! Отговори
ЩО ,БЕ...ХА,ХААА преди 3 години
ЩО ДА НЕ ГИ ПРОДАВАТ ЧЕРЕШИТЕ ПО 8-10-лв....??!!ЩОМ ИМА КУПУВАЧИ И НЕМА ДРУГО ПРЕДЛАГАНЕ НА ПО-НИСКИ ЦЕНИ , КЪВ ТОГАВА Е ПРОБЛЕМА...!???НЯМА ЕВТИНО!ЕВТИНИ ЧЕРЕШИ ИМА САМО У ТВОЯТА ГРАДИНА! А , ТИ У ПАНЕЛАТА ...ИМАШ ЛИ СИ ГРАДИНА..ХА,ХА,ХААААААААА...?????????
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето, госпожо министърке!ЗАТОВА не купуваме български стоки. И няма и да купуваме.
38
0
 
11
 
! Отговори
ВЕЧНИЯ ПЛАЧ преди 3 години
БЕЗСКРУПЪЛНАТА АЛЧНОСТ ГИ ОСКЪПЯВАРЕЗУЛТАТЪТ Е ПРЕДЕЗВЕСТЕН - ЧЕРЕШИТЕ ЩЕ ЩЕ ИЗГНИЯТ ВЪРХУ ДЪРВЕТАТАА НИЕ ЩЕ ЧЕТЕМ ЗА СЪЛЗИТТЕ,СОПОЛИТЕ И СКИМТЕНЕТО НА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ЧЕРЕШОВИТЕ ИМЕНИЯВ ЕДИН ГЛАС КАКТО ХОТЕЛИЕРИ,РЕСТОРАНТЬОРИ И ТЕ ЩЕ РЕВЪТ ЧЕ ВИРУСЪТ Е ВИНОВЕН
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ръцете ви отзад ли са?Садите кой където намери плодни дръвчета,пред блока,в двора,според почвата и условията избирате кои плодове,в нашата планина до града има сливи различни видове,круши, ябълки,бадем,насадени преди години и си растат сами в планината и покрай реката орехи
36
1
 
5
 
! Отговори
до 31 преди 3 години
Напълно съм съгласен с теб. Ама защо доматите струват колкото ягодите. Домати се гледат много по-лесно и разждат много повече 4-6 тона на декар, при 2 тона на декар от ягоди. А не е като да не се гледат домати в България.
35
2
 
4
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Черешата е сладка , сега е времето и . Останаха малко дръвчета в България - Трябва да има Огромна Логистика за доставка на Череша в Пресен Вид .Кой иска да купува , който не иска да си сади Дръвче и да яде - това не е орех или краставица .
34
0
 
13
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Черешите се берат доста по лесно от ягодите !!! Оскъпяват ги алчните прекупвачи и търговци!!! Поносимата цена е около 2 лева за килограм !!! Да си ги ядат те тия за по 10 лева !!!!!!
33
2
 
6
 
! Отговори
Кюстендилският преди 3 години
В Кюстендилско ги изкупуват на 0,80 лв !!?