КАТ: Съкращаване на процедурата по налагане на санкции

Наказателното постановление и актът да са в един документ
25 май 2020 14:00, Елка Василева
37

От КАТ предлагат с промени в Закона за движение по пътищата да отпадне хартиеният контролен талон. Целта е да се съкрати процедурата по налагане на санкции на провинили се шофьори.

Актове, фишове, глоби. Според специалистите в сектора събираемостта на наказанията досега е около 50%. Затова от МВР готвят промени. От вътрешното министерство предлагат актът и наказателното постановление да бъдат в един документ.

"Събираемостта е близо 50%. Проблемът с връчвания на наказателни постановления, на актове, на фишове беше един от сериозните. Смятаме, че това ще допринесе за по-голяма събираемост и не трябва да се подценява, че една глоба има смисъл, когато е навреме", коментира пред Bulgaria ON AIR Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Новият фиш ще може да се обжалва в 14-дневен срок. Ако глобата е платена до две седмици от налагането ѝ, ще се ползва отстъпка от 30%. Промени има и в процедурата по съобщаване – от КАТ ще уведомяват за наложения фиш лично или писмено.

За наложени санкции ще се уведомява и на гишето при издаване на лични документи. Обмисля се и възможност нарушителите да разбират, че са "хванати" по имейл.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
7
 
24
 
! Отговори
- преди 3 години
А санкциите за крадливи политици???За нагласени обществени поръчки???За повсеместната корупция???За къщи и апартаменти "закупени" с откраднати средства???За безхаберието обрекло на физическа нищета милиони???За провалените системи на образованието и здравеопазването, костващи животи???Пинкаме се с актове за 50 лв, а 50 милиарда ги неглижираме!***!!!
15
1
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Колега #14, питането е:Като как ще ни хванат в нарушение само и единствено използвайки електронната поща?
14
4
 
6
 
! Отговори
ха! преди 3 години
Всеки, който си е купил винетка през интернет си е дал пощата! Ти даже се и съгласяваш, че на тази поща може официално да ти се пращат всякакъв вид известия, ако не се лъжа дори и призовки и срока си тече.Хубаво е да се чете и да се преценява. Аз например не си купих винетка тогава и само на бензиностанции. По--неудобно е, но пък не си давам пощата.
13
2
 
18
 
! Отговори
бай ганю преди 3 години
защо в развитите страни имат идеално работеща система а у нас пак нищо никога не се доизмисля?как на запад от нас всичко може да става а у нас все не става?
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По кратка процедура от това да ти искат пари няма. Доказана и работеща практика
11
1
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
И дори да си дам електронната поща, как по нея ще ме хванат, че съм извършил нарушение?
10
2
 
13
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
И кой нормален човек ще си даде електронната поща на Ушев?
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Писмено... Ще го носят писмено, както до сега? Или ще си го напишат за тях си? До 2 седмици плащане по евтино плащаме, то и сега си е така. По Ел поща.. От къде ще ми знаят Ел пощата и като отиде в спам, какво следва? Това или не е новина, или от КАТ нещо са се объркали.
8
0
 
14
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
А на цигулка ще ни свирят ли ,като плевенския КАТ-аджия?
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ще ги хванат по имейл?Изпускате запетаи и смисълът на изречението се променя.
6
1
 
14
 
! Отговори
КАТмар преди 3 години
Правно - не може два документа да са в един.
5
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предлагам при Герб да закрием правото!То просто не е нужно!Ама срокове, ама административен ред, ама някакви права евентуално на гражданите, ако са нарушени...Все тая, на мутрите им трябват ПАРИ!Не знам защо още ни бавят, а не пуснат държавни бригади от здравеняци да ни джобят по улиците?
4
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ммного калинки на клона, както и чантаджии чакащи ранна пенсия... Ефекта? Година средно между извършването на нарушението и налагането на глобата.Ама там не се пипа, че те под строй гласуват за Бочко, с ясното съзнание че ако дойде друг на власт ще ги науволни поне половината.
3
1
 
27
 
! Отговори
КАТерица преди 3 години
В тази криза, като няма туристи, ще одерем вас.
2
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Парите за хотелиери и ресторантьори ще се събират от КАТ. Мъъъдро, другарю Борисов
1
2
 
29
 
! Отговори
Boko bo преди 3 години
И ускоряване на процедурата по взимане на подкупи, бакшиш и т.нат... Просто излишъка на Тиквата се изпари, а трябват пари. Пари за крадене

Спонсорирани публикации