Мъжете в България получават 12,5% по-висока заплата от жените

Най-големите разлики са в здравеопазването и социалните услуги
256
Мъжете в България получават 12,5% по-висока заплата от жените
Снимка: Pixabay

Разликата в заплащането по пол в България е 12,5 процента, сочат последните данни на Националния статистически институт за 2018-а година.

Още по темата

Въпреки заложените правни гаранции, равното заплащане за един и същи труд все още не е реалност за работещите жени и мъже.

Това е един от основните изводи в проекта на доклад за равнопоставеността на жените и мъжете у нас за 2019-а година, публикуван за обществено обсъждане, съобщи "Труд".

Най-големи разлики в средното месечно заплащане по пол има в сектора „хуманно здравеопазване и социалната работа“ – 27%, където жените преобладават и са наети на по-нископлатена работа - медицински сестри и социални работници.

Най-ниска разлика пък и отчетена в административните и спомагателни дейности и в строителството.

Заетите жени преобладават в „образование“, „хотелиерство и ресторантьорство“, „финансови и застрахователни дейности“ и „търговия“.

Мъжете са преобладаващо заети в „селско-  и горско стопанство“, „преработваща промишленост“, „строителство“, „транспорт“.

При среден осигурителен доход за страната през 2019 година от 986 лв., за мъжете той е малко над 1000 лв, а за жените – 936 лв.

Разлика има и в размера на пенсиите като средният основен месечен размер за жените през 2019 г. е едва 286 лв., което е със 136 лв. по-малко от този на мъжете.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още по темата: мъжеженизаплатаНСИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Жената и котката по късмет.Мъжът и кучето както си и научиш."Българска народна поговорка.
145
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До @188Ами добре! Браво на теб!Аз пък, съм мъж, и имам да обгрижвам жена и деца! Получавам пове от нея, научен съм да се боря и го правя!И? Какво от това? Искаш моята работа - заповядай! Искаш моята заплата - заповядай! Има обаче едно НО - заплатата ми се определя от приходите, от клиентите. И когато клиента не получи съответната помощ, по всяко време на денонощието, не подновява договора! А какво става със заплатата - ами намалява!Иначе - заповядай и бъди 24 часа на разположение!
144
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Извод от статията и коментарите под нея: на жените за всичко някой друг им е виновен. Че не изкарват пари, че изкарват пари, че гледат деца, че не гледат деца - всичко. Световна конспирация за угнетяване на жените. Сигурно. Ама на 100%.Всеки си сърба това, което си е постлал. В момента, в който започнеш да обвиняваш *** и пульо, че заради него си на сегашното си дередже, се освобождаващ от всякаква отговорност за собствените си провали и неуспехи. Един съвет: стегнете се.
143
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До @188Когато жената изкарва повече пари. Мъжът трябва да стои в къщи и да гледа децата. Тези жени обикновенно се борят за кариера и за висока заплата. Има такива семейства, макар и доста по-рядко. Не виждам нищо лошо в това жената да е с по-добри доходи и да гони кариера, а мъжът да е по домашните неща. Има достатъчно примери успели жени в такива семейства. Тези жени гонят заплати и кариери, както мъжете. Също се и облича доста мъжествено и рядко се гримират.
142
6
 
8
 
! Отговори
@188 преди 3 години
Ми аз съм жена, никой не ме обгрижва или глези. Изкарвам повече пари от мъжа ми. И какво? Много семейства са в това положение, какво значение има кой изкарва повече? Тук говорим за заплащане на 1 длъжност, а не ако тя работи директор на банка, а той зидаро-мазач. И да, жените не се борят, защото от малки са научени да не се борят, и че ако са твърде агресивни отблъскват хората. Момчетата се учат на обратното. А и ако има да издържа деца ( а често и мъж), е по-вероятно да се навие на всичко.
141
2
 
6
 
! Отговори
До @180 преди 3 години
Лекарите и медицинските сестри вършат различна работа и имат различна квалификация. Лекарите поставят диагноза, определят лечение. Медицинските сестри обслужват болните.
140
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До @182мъжете искат повече и се борят по-дълго за по-висока заплата и длъжност. Това е така, защото ако изкава по-малко пари, жена му вкъщи ще го изяде с парцалите! Той би се чувства неудачник и накрая и накрая би станал алкохолик!Въпрос на култура.Жената в България е свикнала да бъде глезена и обгрижвана. А за това трябват пари.
139
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Нямаме достъп до заплатите на служителите, дори и анонимни."-Мерак да гледаме в канчето на другите? Ами те в това време си гледат работата, най-вероятно! Тази за която са назначени и получават заплата!
138
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До @180Т.е. мъжете се борят! А жените? Те защо не се борят?
137
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работя в квази-държавна структура. Нямаме достъп до заплатите на служителите, дори и анонимни. Няма някаква гаранция, че всички взимаме еднакви заплати, и няма никаква гаранция, че някой изобщо следи дали това се прави. Няма как да ги хванеш, защото как да подадеш сигнал ако нямаш информация. Предполагам, че така е навсякъде. Няма кой да тръгне да проверява всяка фирма по отделно, прави се статистика, но никой не наказва нарушителите.
136
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Брех"Престанете с това малоумно програмиране."-Вярно, абсолютно вярно! Целта е да се противопоставят по всякакъв начин хората. Да бъдат насъскани едни срещу други - бели стещу черни, мъже срещо жени, деца срещу родители, стари срещу млади....Така най-лесно се управлява! Готви се "яка" секира!
135
3
 
4
 
! Отговори
@180 преди 3 години
Я прочети пак - казва се "извършващи един и същи труд", а не "на една и съща длъжност". Двете са коренно различни понятия. Освен това, в частните фирми ти правят оферта ако те харесат. И тя варира според човека и колко на зор е фирмата да го наеме. Т.е. е напълно възможно на една и съща позиция да има 10-20% вариация в заплатата. И винаги могат да се оправдаят с "ами той това поиска". Доказано е, че мъжете искат повече и се борят по-дълго за по-висока заплата и длъжност.
134
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дааа, сега да намалят заплатите на мъжете и работата ще се уреди! Е, ама нямало да има същите пари в семействата - много важно! Важното е, че мъжете ще получават по-малко!Боже, къде ги намират тези велики мислители и статистици, които по цял ден си бъркат в носа и се чудят, как да "усвоят" още някой и друг лев!"- Скъпи, ти мен само за секс ме търсиш...- Ааа, не скъпа! Утре ще леем бетон. Заповядай!"
133
3
 
6
 
! Отговори
До 178 преди 3 години
Грантаджиите, не преиначавайте нещата! В статията се твърди, че жените уж получавали по-малко пари за една и съща работа, а се сравняват заплатите на лекарите и на медицинските сестри.
132
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БрехПреди 2 години в една фирма получихме мейла "В момента има 20% жени и 80% мъже all across the board, до края на годината бройката трябва да е на обратно" ...И се започна едно уволнение на читави хора и наемана на патки без мозък. Стига с тая американска пропаганда - взимаш толкова, колкото си заслужил и колкото можеш. Ай сиктир....
131
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много е лесно да се заобиколи закона - интервюират се мъж и жена, когато се стигне до предлагане на заплатата - на жената се предлага по-малко. И готово. Или тя се взима на позиция, която предполага по-ниска заплата. За съжаление е така. А от коментарите става ясно само, че *** не е еволюирал изобщо през последните столетие. Мечтата му е, жените да му работят, а той да си почива.Но разбира се, да взема по-висока заплата от тях. Защото те не може да са му равни, той е повече, щото е мъж.
130
2
 
7
 
! Отговори
Брех преди 3 години
в България мъжете получават 12,5% по-висока заплата от жените, всъщото време жените харчат с 30% повече от мъжете.В моловете е пълно със жени.-Как става тъй?Престанете с това малоумно програмиране. На жените и на мъжете в България им харесва така и за повечето семейства това техния избор.Мъжът работи, жената харчи и определя семейния бюджетАко иска. жената в България може да изкарва повече пари. Вижте Фанъкова е кмет. Много фирми също имат женина шефски постове.Едното за сметка на другото
129
3
 
8
 
! Отговори
За майчинството преди 3 години
В баш демокрацията на всички времена - САЩ се полагат само 3 месеца неплатен отпуск на майките. В бедната и "сексистка" България има 2 години платено майчинство.
128
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като искат равенство нека има равенство. Колкото аз имам бащинство, толкова тя майчинство. Аз ако сменя 1 гума на колата, тя смена 1. Аз ако нося 20 кила цемент, тя носи 20 кила цемент. Ако иска да докаже, че е по -добра от мен, носи 25, 30, 40 кила. Сменя всичките гуми сама, бачка в гората и под земята, на корабите, на всякъде където има тежък труд! Не да се скатава по училища, детски градини, болници, библиотеки и офиси! Е те това е равенство! Бачка колкото мен и взема колкото мен!
127
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 165 Анонимен"Ами направо да раждат на работното си място, като едно време по нивите! И после с бебето пак на нивата и люлката вързана на някой клон на ореха, който е насред нивата."Чакай, нали уж в миналот били заковани вкъщи? Сега какво излиза? Че бачкат нарвно с мъжете?Супер. Равенството е постигнато. Закривайте феминиЪма.