Мъжете в България получават 12,5% по-висока заплата от жените

Най-големите разлики са в здравеопазването и социалните услуги
256
Мъжете в България получават 12,5% по-висока заплата от жените
Снимка: Pixabay

Разликата в заплащането по пол в България е 12,5 процента, сочат последните данни на Националния статистически институт за 2018-а година.

Още по темата

Въпреки заложените правни гаранции, равното заплащане за един и същи труд все още не е реалност за работещите жени и мъже.

Това е един от основните изводи в проекта на доклад за равнопоставеността на жените и мъжете у нас за 2019-а година, публикуван за обществено обсъждане, съобщи "Труд".

Най-големи разлики в средното месечно заплащане по пол има в сектора „хуманно здравеопазване и социалната работа“ – 27%, където жените преобладават и са наети на по-нископлатена работа - медицински сестри и социални работници.

Най-ниска разлика пък и отчетена в административните и спомагателни дейности и в строителството.

Заетите жени преобладават в „образование“, „хотелиерство и ресторантьорство“, „финансови и застрахователни дейности“ и „търговия“.

Мъжете са преобладаващо заети в „селско-  и горско стопанство“, „преработваща промишленост“, „строителство“, „транспорт“.

При среден осигурителен доход за страната през 2019 година от 986 лв., за мъжете той е малко над 1000 лв, а за жените – 936 лв.

Разлика има и в размера на пенсиите като средният основен месечен размер за жените през 2019 г. е едва 286 лв., което е със 136 лв. по-малко от този на мъжете.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още по темата: мъжеженизаплатаНСИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе какви 2 години майчинство бе! Аз няма да я храня и нея и детето а тя да лежи и рови по цял ден във фейса и да си търси любовници! Кола ще иска да "ходи да пазари", парички за това, за онова... Няма такива животни! Нали иска равенство! Бачка наравно с мен, ако трябва на къра и толкова! 6 - 8 седмици майчинство максимум. Изключвам медицинските и социалните случаи.
125
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 169Никой не казва че е майчинстовото е лошо или че било много. Хората казват че това е една от првилигеиите които имат жените, защото фемнистките твърдят че жените нямали права. Майчинството също е и едн от причините за по-ниски заплати при жените. Не може да бачкате по-малко и да очаквате същото заплащане.Единствено феминистките плюят по майчинството и го наричат робство или заковаване вкъщи и сякви такиве глупости.Де да имам мен някой да ме хрантути и да си стоя цял ден закован вкъщи.
124
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жените доминират HR отделите не защото са кадърни, а защото трябва да работят все нещо. Нагледал съм се на некадърни жени, подбиращи персонал... Особено феминистки... Едната искаше да напълни едно производство само с жени - оператори, техници, началници, всичко. Докара до там ситуацията, че закриха производството, а нея я уволниха... Другата изгони основен ИТ техник и с това срина цялата ИТ инфраструктура на сериозна ИТ фирма за месеци наред... Доведе до десетки милиони долара загуби...
123
4
 
5
 
! Отговори
До 165 Анонимен преди 3 години
Какво майчинство - тук квичитe, че 2 години били много! Ами направо да раждат на работното си място, като едно време по нивите! И после с бебето пак на нивата и люлката вързана на някой клон на ореха, който е насред нивата. Кой ***, че жените живеели с 7-8 години повече от мъжете?! Международните корпорации ли? Кой избивa жените си баpaбap с децата?! Кристофър Уотс - съпруг, баща, убиец.
122
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Феминистка: объркана жена която хем мрази мъжете, хем иска да е като тях и плюе по най-благородната и тачена роля на жената: майчинството.
121
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тея жени - феминистки веее! Феминистките не са жени! Не разбрахте ли? Те са нещо много различно от жени. Има хиляди и хиляди разлики!
120
6
 
8
 
! Отговори
Viva преди 3 години
Най платените, спокойни и мазни службички са окупирани от жени, това са фактите. Просто жените скучаят и за това е ***. За мъжете : погледнете за пример сътрудниците на Пагани - млади, талантливи мъже. Мъжете са творчески личности и без тях светът не може. Жените украсяват и допълват мъжете, така трябва да бъде, но има леки забежки.
119
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимнаНикой не се нахвърля срещу жените освен феминистките. Те плючат пос истинското и най-благородно прозване на жените: майчинството, и настояват жените да робуват по цял ден нарабвно с мъжете за да могат да печелят повече международните корпорации.
118
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разликите между жена и феминистка са неизброими. Не прави равенство между двете. На първо място, жената е много по - интелигентна От феминистката и не иска да окраде труда, а да се кооперира с мъжа, защото знае, че е по - изгодно в дългосрочна перспектива. ФЕМИНИСТКАТА ИМА НУЖДА ОТ РОБИ, ОСОБЕНО ОТ РОБИ - МЪЖЕ, ЗАЩОТО ЗНАЕ, ЧЕ СА ПО - ПРОИЗВОДИТЕЛНИ, ИЗОБРЕТАТЕЛНИ, НАХЪСАНИ И АГРЕСИВНИ. При липса на роби - мъже феминистката прави роби жените които докопа. Нагледал съм се на това.
117
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимна 151"Повече мускули не значи повече ум."Чисто анатомично мъжете имат не само повече мускули но и по-голям мозък. Има обаче и функционални разлики между мъжкия и женския мозък. Женския е еволюирал за социални контакти и гледане на деца а мъжкия за решаване на технически проблеми и за война. За това множество професии са мъжки а други женски. Не само по строежите са повече мъже но и програмстите са почти 100% мъже. Жените обаче доминират детските градини, HR отделите и други.
116
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимна 151"Повече мускули не значи повече ум."Чисто анатомично мъжете имат не само повече мускули но и по-голям мозък.Има обаче и функционални разлики между мъжкия и женския мозък. Женския е еволюирал за социални контакти и гледане на деца а мъжкия за решаване на технически проблеми и за война. За това многжество професии са мъжки а друг женски.Не само по строежите са повече мъже но и програмстите са почти 1005 мъже. Жените обаче демонират детските градини, HR отделите и други.
115
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дискриминация е било, когато Мъжете вземато по- висока Заплата от Жените , Ааа Не е ли Дискриминация че Мъжете се Пенсионират по- късно от Жените ?????
114
5
 
7
 
! Отговори
до една жена преди 3 години
Измъкнахте те се от нас,християните,но ще попаднете в ръцете на мюсюлманите.И нали знаеш"глупава жено",какво неземно щастие ви очаква.И тогава ще ревете за на,християнските мъже,но ще бъде късно.То бива глупост,неуравновесеност,истеричност,но като на нашите жени никъде няма.Измъкнали се били,тъпачка.
113
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мъжете полиучават повече, за да могат да издържат жените си. Тоест да плащат сметки - ток, вода, телефон, парно, данъци, винетки, ремонт на колата и да дават за маникюр прически, депилаци и козметика поне 300 лева на месец на жените си :-)
112
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със сигурност моята жена ме командва в къщи и така ми харесва. Обаче ме командва до момента, в който реша, че греши. Тогава аз командвам. Така ми е по - лесно. Това е начина ми да изразя уважението си към нея. И да и доставя удоволствие. Не съм сексист. Българите никога не сме били. И винаги сме уважавали жените си и сме ги смятали за равни на нас. Феминизма в България е една от най - безпочвените идеологии и именно поради това феминистките тук изглеждат жалки и необразовани.
111
9
 
6
 
! Отговори
abv преди 3 години
До АнонименНапротив, жените стават за ръководители. Питай мъжете вкъщи кой командва :-)Даже като цяло фирмите с ръководители жени имат по-добри резултати
110
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един работодател гледа на първо място качествата на човека които иска да работи при него, много ме съмнява да има някой който не наема жени или нарочно ги държи на ниски заплати, просто това няма нищо общо с реалността.
109
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жените не стават за ръководители като цяло, така че разликата в заплащането трябва да е по-голяма даже.
108
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимна"Войните са правени за надмощие, власт, ресурси."Да така е. Войните са неразделна част от природата. Тези ресурси които ти ги получаваш наготов мъжът който ти ги носи не ги получава наготово. Изкарва ги с труд, пот, и понякога с кръв.За оцеляване на пелемто трябва територия и ресурси а тези неща се добват само със сила.
107
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малко е. При положение, че работя 4 пъти повече да взимам само 12% отгоре е направо грабеж! Тези неща трябва да се урегулират спешно, понеже такава несправедливост не се търпи повече! Аз съм съгласен некадърнитен колежки да вземат 2 - 3 % от моя труд, стига да изглеждат добре докато се въртят наоколо, неправейки нищо или правейки поразии, но да вземат почти колкото мен си е направо обида. Един ден просто ще спра да работя и ще започна като тях да се мандахерцам наоколо и да клюкарствам...