Щабът ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка

Заради многото заразени в последните дни
Обновена: 23 юни 2020 19:10 | 23 юни 2020 19:05,
264
Щабът ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка
Снимка: БГНЕС

Малко е рано да кажем дали това е оформена втора вълна, ще стане ясно малко по-късно. Това е значителна промяна в ситуацията в страната, със значителен скок на заболелите спрямо предходните две седмици. Това каза пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Още по темата

По думите му Щабът за борба с коронавируса ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка и след 30 юни заради многото заразени в последните дни.

Вероятно причините за този скок са комплексни, но тази втора вълна не е извънредно и само българско явление – виждате какво става около нас. Ние сме на пето място сред десетте балкански страни – далеч преди нас са Македония, Румъния, Албания, Турция, и в Сърбия. Гърция е доста по-назад заради строгите мерки, които приложи – заключи всички вкъщи, но въпросът е дали обществото ще приеме такива мерки.

Нека да видим как ще се развият нещата оттук нататък, усилията в момента са да се ограничат клъстерите, макар че вече започнахме да намираме по един-два случая в отдалечени области, което е много притеснително.

Разликата при предишния пик с около 320 хоспитализирани и сегашния пик с отново около 320 заразени е в подготовката на болниците, на лекарите, на цялата система, както и в наличието на лекарства, и на предпазни средства. Да, ситуацията ще се променя, но не и нашата цел, която беше да няма недостиг на болнични легла, – успяхме да постигнем това, допълни доц. Кучнев.

Доста по-костелив орех се оказа този вирус, лично моята прогноза, че вирусът ще се ограничи значително през летния сезон, изобщо не се сбъдна. Той въобще не се държи като нормален респираторен вирус, и продължава да се разпространява доста масово.

Надяваме се той да отслабва, но все още нямаме никакви доказателства в тази посока. 20% от заразените се нуждаят от лекарска намеса, а 4-5% имат нужди от интензивно отделение. В момента това, което става в Америка, е много висока епидемична вълна с много висока заболеваемост – това не трябва да допуснем в Европа и у нас.

Най-големите огнища в Пазарджишко, Сърница и Доспат бяха овладени, там няма новозаразени, но все още има срещи – ловни, религиозни, политически, и прочие, в които вирусът избухва с много новозаразени – това показва, че неспазването на мерките води до нови случаи.

Появяват се случаи на все повече места в страната, а това е най-опасното, защото няма как да ги държим под контрол, допълни доц. Кунчев.

Проблемът не е в отварянето на границите, а в неспазването на мерките – и до момента носенето на маски беше задължително в аптеки и магазини, но нямаше контрол върху спазването му, затова се насочихме към повече контрол.

След като хората не са отговорни, започваме да правим актове – започваме от политическите партии и свършваме с министър-председателя, влизаме в градския транспорт, – не казвам, че трябва да има навсякъде полицаи, но искам да убедим хората, че опасността не е отминала, добави държавният здравен инспектор.

Ако нещата отиват към рязко повишаване на заболеваемостта, всички мерки, които имаше до сега, са на масата. Не искаме да продължим да спъваме социалния и икономическия живот, защото обществото има граница, която не трябва да се преминава. Ако при това, което виждаме – 6 милиона заразени, и половин милион починали, не можем да не вземем мерки – не сме заключвали хората по домовете им, допълни Кунчев.

Гърция вероятно ще отбележи ръст на заразените заради рязкото отваряне на границите си.

1% от хората в Пловдив имат антитела срещу вируса, докога да чакаме 75% от хората да срещнат вируса и да изградят антитела – затова теорията за масовия имунитет издиша, смята държавният здравен инспектор. Затова трябва да се вярва на хората, които носят отговорност, а не на такива, които са извън Щаба си говорят каквото искат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижда се че мнозинството ганюювци са хипер "конспиратори".Това само потвърждава убеждението ми че мнозинството българи са първосигнални абУригени.Неграмотен и *** народ който 100% ще изчезне от лицето на зенята.
200
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ няма алтернатива,всеки който е против ГЕРБ е срещу България!Няма да гласуваме за хора мразещи България,които плюят тук в българските сайтове и срещу България и ГЕРБ!
199
7
 
7
 
! Отговори
До 207 преди 3 години
Човече.Всеки има глава на раменете.Не казвам че вируса не съществува, а че умело се използва за политически цели.А ти ако искаш се заври в миша дупка, за да си изкараш живота по-сигурно там.
198
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Токущо попаднах на изследване на английски учени които твърдят че след тежко прекаран ковид дробовете никога не се възстановяват и пациентите остават с тежки увреждания до края на живота си (или колкото им останало там).Не носете маски и не се пазете, МОЛЯ ви!!Дано всички го изкарате с интубиране.(85% от интубираните умират)
197
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно е сигурно. Пишете и протестирайте. Не се страхувайте, защото помагате за заробването на този народ. Колкото повече търпим, толкова повече ще ни го вкарват ..искам да кажа удължават.
196
7
 
9
 
! Отговори
асдаа преди 3 години
Ха. Ами той Кунчев що си вя дирника из Гърция на почивка?И се върна с холивудски тен. Значи ще ми носи зараза от Гърция пък ще налага пак мерки...И другия майтапчия, Мутафчийски още е на почивка в Гърция от адската борба с вируса.Това ако не е нагло, здраве му кажи.
195
3
 
4
 
! Отговори
Деян преди 3 години
Присъдата ни е доживотно епидемиологично положение без право на отмяна!!!!
194
3
 
6
 
! Отговори
T преди 3 години
Виждате ли как политическите коментатори не ни отговарят. Явно не са на работа по това време, за да защитават управляващите за някоя и друга стотинка на коментар. Има из тоя форум едни 5-6 сигурни коментатора, които все застават зад всякакви репресивни мерки за народа и ни убеждават, че било за негово добро. Отдалеч си личат платените коментатори.
193
3
 
10
 
! Отговори
T преди 3 години
Тия заразените 1600 от немската кланица от кой етнос са?! В Белица и Якоруда какви живеят масово?! Ами в другите огнища?! В чуждите медии вече гърмят как са ги изгонили от Германия и тихомълком са се прибрали в България отдавна, и са се разхождали между нас. Сега ще ни изолират всички от Европа и ще се превърнем в една фалирала изолирана дупка, щото великите управници нямат кураж да излавят и изолират още на границата. Нали немците щяха да си лекуват работниците при тях?!
192
6
 
10
 
! Отговори
Мишо преди 3 години
А аз ще предложа да си теглите по един куршум заедно с нашия тиквен Цар Бойко! Нещастници докарахте народа до пресешка тояга, сега и бизнеса ще съсипете! За да може после фалиралите фирми, производства и т.н. да бъдат изкупени на безценица от Наши Хора! Гадове!
191
5
 
17
 
! Отговори
GHT преди 3 години
Разходете се из центъра на София да видите какво чудо е. Това не е било никога - всеки 3-ти магазин и заведение е затворен завинаги. Празни помещения. А колко други бизнеси отидоха на кино?! С подобно нещо не чакайте възход, а тотален икономически колапс.И това заради некадърни политици и щаб, които нямат кураж да карантинират и изолират заразените, щото не им е политически изгодно. Предпочитат да карантинират цялата държава. Мекотели.
190
5
 
10
 
! Отговори
T преди 3 години
До АнонименТочно така - по-добре да се маха това правителство, защото то не си върши работата. Не може заради един малък процент да бъдат наказвани и ощетявани всички. Това са огромни загуби за цялото общество. Европа тръгна напред и бройките им заразени са все по-малко, а тук като в държава от 3-тия свят ще вървим нагоре и ще бъдем изолирани. Държавата ще се сгромоляса. Очаква ни тотален фалит и озверяване.
189
5
 
8
 
! Отговори
Деян преди 3 години
Според мен наорда просто трябва да си търси правата.Заради един специфичен етнос, които нищо не изпълнява и не работи, а живее на гърба на всички ни. Всички страдаме. Ако трябва някой да бъде затворен ограничен и прочие това е точно този етнос. И ако е нужно по-добре да се свали правителството и да се разкарат тия ограничения за нормалните хораМного точно казано.Точно заради тези ромеи ние сме осъдени на доживотно епидемиологично положение без право на отмяна!!!
188
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен наорда просто трябва да си търси правата.Заради един специфичен етнос, които нищо не изпълнява и не работи, а живее на гърба на всички ни. Всички страдаме. Ако трябва някой да бъде затворен ограничен и прочие това е точно този етнос. И ако е нужно по-добре да се свали правителството и да се разкарат тия ограничения за нормалните хора
187
2
 
6
 
! Отговори
Деян преди 3 години
Присъдата ни е доживотно епидемиологично положение без право на отмяна!!!!
186
4
 
14
 
! Отговори
T преди 3 години
Лъжци долни и гнусни измамници са това. Народе, мамят ви тези тарикати. Западните държави изритват заразените от един специфичен етнос и от ниските социално-икономически прослойки към България и от това се вдига бройката. Накрая ще тормозят всички нас и ще ни съсипват икономически и психически. НЕ на този тормоз. Европа се оттърси от вируса и тръгна напред, а ние ще влезем в такава ужасна криза, че с поколения няма да изплуваме. Масово се затварят фирми и бизнеси.
185
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялата тая работа е да се държи населението в страх от коронавируса.Играе се с тези номера и тая епидемиологична обстановка ще я държат докогато си решат така. Ще ни ограничават, ще ни затварят вкъщи.Ще си носим маски и каски и какво ли не още.Каквото е угодно за властта. Ще ни се отвлича вниманието докато едни пари се крадат някъде другаде
184
3
 
12
 
! Отговори
ГЪРЦИЯ ЗДРАВЕИЙ преди 3 години
До Анонимен ОТДЪХНАЛ И ЗАГОРЯЛ В ГЪРЦИЯ ,С НОВИ СИЛИ В БОРБАТА . А докаго печеше телеса в Гръцко ,тогава нямаше нужда от епидимична обстановка ?Към такива лицемери ,да се отнасяме с ,п.ог.нуса
183
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я по-добре щаба да поиска удължаване до 31 март 2021г. тъкмо и грипа ще е минал и да приключим с тази история.А на изборите щаба и властта ще получат един хубав голям кик от народа и ще ги прати в историята където им е мястото.И да поясня вируса не е някоя мадама която да срещнеш а нещо което без да разбереш влиза в теб и те разболява.
182
5
 
16
 
! Отговори
хм, преди 3 години
спрете им заплатите на тия кърлежи от щаба и ще спрат да искат удължаване. И без това цоцат държавни пари от няколко места всеки.... я да излезе Горанов и да се отчете на народа колко пари са отишли за месеците от Март до Юни включително за издръжка на щаба с всичките му национални структури.