Щабът ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка

Заради многото заразени в последните дни
Обновена: 23 юни 2020 19:10 | 23 юни 2020 19:05,
264
Щабът ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка
Снимка: БГНЕС

Малко е рано да кажем дали това е оформена втора вълна, ще стане ясно малко по-късно. Това е значителна промяна в ситуацията в страната, със значителен скок на заболелите спрямо предходните две седмици. Това каза пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Още по темата

По думите му Щабът за борба с коронавируса ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка и след 30 юни заради многото заразени в последните дни.

Вероятно причините за този скок са комплексни, но тази втора вълна не е извънредно и само българско явление – виждате какво става около нас. Ние сме на пето място сред десетте балкански страни – далеч преди нас са Македония, Румъния, Албания, Турция, и в Сърбия. Гърция е доста по-назад заради строгите мерки, които приложи – заключи всички вкъщи, но въпросът е дали обществото ще приеме такива мерки.

Нека да видим как ще се развият нещата оттук нататък, усилията в момента са да се ограничат клъстерите, макар че вече започнахме да намираме по един-два случая в отдалечени области, което е много притеснително.

Разликата при предишния пик с около 320 хоспитализирани и сегашния пик с отново около 320 заразени е в подготовката на болниците, на лекарите, на цялата система, както и в наличието на лекарства, и на предпазни средства. Да, ситуацията ще се променя, но не и нашата цел, която беше да няма недостиг на болнични легла, – успяхме да постигнем това, допълни доц. Кучнев.

Доста по-костелив орех се оказа този вирус, лично моята прогноза, че вирусът ще се ограничи значително през летния сезон, изобщо не се сбъдна. Той въобще не се държи като нормален респираторен вирус, и продължава да се разпространява доста масово.

Надяваме се той да отслабва, но все още нямаме никакви доказателства в тази посока. 20% от заразените се нуждаят от лекарска намеса, а 4-5% имат нужди от интензивно отделение. В момента това, което става в Америка, е много висока епидемична вълна с много висока заболеваемост – това не трябва да допуснем в Европа и у нас.

Най-големите огнища в Пазарджишко, Сърница и Доспат бяха овладени, там няма новозаразени, но все още има срещи – ловни, религиозни, политически, и прочие, в които вирусът избухва с много новозаразени – това показва, че неспазването на мерките води до нови случаи.

Появяват се случаи на все повече места в страната, а това е най-опасното, защото няма как да ги държим под контрол, допълни доц. Кунчев.

Проблемът не е в отварянето на границите, а в неспазването на мерките – и до момента носенето на маски беше задължително в аптеки и магазини, но нямаше контрол върху спазването му, затова се насочихме към повече контрол.

След като хората не са отговорни, започваме да правим актове – започваме от политическите партии и свършваме с министър-председателя, влизаме в градския транспорт, – не казвам, че трябва да има навсякъде полицаи, но искам да убедим хората, че опасността не е отминала, добави държавният здравен инспектор.

Ако нещата отиват към рязко повишаване на заболеваемостта, всички мерки, които имаше до сега, са на масата. Не искаме да продължим да спъваме социалния и икономическия живот, защото обществото има граница, която не трябва да се преминава. Ако при това, което виждаме – 6 милиона заразени, и половин милион починали, не можем да не вземем мерки – не сме заключвали хората по домовете им, допълни Кунчев.

Гърция вероятно ще отбележи ръст на заразените заради рязкото отваряне на границите си.

1% от хората в Пловдив имат антитела срещу вируса, докога да чакаме 75% от хората да срещнат вируса и да изградят антитела – затова теорията за масовия имунитет издиша, смята държавният здравен инспектор. Затова трябва да се вярва на хората, които носят отговорност, а не на такива, които са извън Щаба си говорят каквото искат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Здравейте братя, бях 1 г по горъта и балкана, ся си идвам, ама някъв вирус слушам, истина ли е това, гледам някви с маски, викам си тея са психично болни сигурно. Премиер още ли е ония, Бойко, тиквата къде му викаха, гледам по новините и някви нови са се навъдили, Мъпетчийски някъв си, един с мустаци Карантинаджиев и някой си маймунчев, тея читави ли са, как ви се струват
180
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** са много възмутени, че отново им сложиха маски.Ха-ха-ха!
179
5
 
19
 
! Отговори
х преди 3 години
На мен ще ми казват какво да правя? Днес влизам в магазина до нас и нищожествата ме гледат опулени, защото нямах маска. Сигурен съм, че ако си избърша обувките, ще са по-чисти от маските им - изпотено, мръсни, стояли по потните им вратове като лигавници.
178
2
 
0
 
! Отговори
179 преди 3 години
Do Stoyanov тва се отнасяше за коментиращ номер 178...
177
5
 
2
 
! Отговори
Тия дофтори преди 3 години
не са ли чували, че антителата се разграждат, а след 3 месеца може и да изчезнат напълно. Кел файда от 75%. Вирусът е направил така, че да циркулира безкрайно дълго и безпроблемно. Може и наистина да се окаже първият AI. Само не сме се сетили да го подложим на Тюринг тест.
176
8
 
11
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
До Анонимен #179Ти си Бо.клука ходи си с маска до-живот ако искаш - аз си имам глава на раменете и аз си решавам кое е добре за мен и кое не!
175
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо ще ограничават хората? Я да разрешат на кръчмите и баровете да работят със 100% заетост и епидемиологичната обстановка ще цъфне, а може и да върже!Пъ, ако вземат и да им връщат ДДС....
174
7
 
11
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
До До 176Не аз съм простият, ти този кон с капаци. Утре може да ти кажат и без *** да ходиш ... ама ти си ги слушай , ходи както ти кажат.
173
3
 
8
 
! Отговори
Император Жи преди 3 години
Есента Ви пускаме Новият Щам - по случай годишнината на Партията!
172
2
 
0
 
! Отговори
искам да кажа до 179 преди 3 години
да
171
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 176А, е точно заради бок-клуци като тебе ще одължават до след 30-ти... яж ми оя сега
170
11
 
1
 
! Отговори
До 176 преди 3 години
'Щото си ***, моето момче...
169
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За всичко са виновни либерал-демократите, които искаха да нормализират травестите. Така става когато дадеш власт и контрол над целия свят на някакъв психопат африканец. Ааа да, Тедрос вече трябваше да гние в затвора, или да бъде изгорен на кладата, но все още прави публични изказвания и говори за държави.
168
11
 
16
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
Никой не може да ме накара да сложа маска против волята ми! Влизам си в магазина и не ми пука, ако ще и щабът да викат.
167
3
 
6
 
! Отговори
до 169 преди 3 години
каква Отговорност като Днеска ЦК на Эврапэйскый Союз имаше среща с Другарите си от Пекин, да заявят колко ги Обичкат и че К0мундетата от Пекин са най-верният Партньор на Брюксел - разбира се в Поробването на Населението и изграждането на ГУЛАГ под Открито Небе - в това са Царе!
166
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доло Мотафчиски, доло доло!
165
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка! Това правителство за нищо не става. Знаят само как да крадат.
164
5
 
20
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Нищо не са направили щабът и Борисов, а ги възхвалиха за мерките. Поне да бяха дали безплатно на хората хранителни добавки за подсилване на имунната система и да бяха дезинфекцирали навсякъде.
163
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези не могат да прогнозират ситуацията за след 2 дни но са сигурни за след 8. Пък след това се чудят защо хората не им вярват. Могат ли да покажат поне една вярна прогноза?
162
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
О, има маса де били, които се въодушевяват от идеята някой да ги строява и да им набива канчетата. На това се крепи всяка диктатура, не на някакво свръхобаяние на диктатора.