Борисов нареди презапасяване с маски и повече легла в болниците

Националният оперативен щаб заседава при премиера
Обновена: 30 юни 2020 10:00 | 30 юни 2020 10:00, Веселина Йорданова
270
Борисов нареди презапасяване с маски и повече легла в болниците
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов нареди да има презапасяване на здравните заведения с облекла, маски и очила.

"Всичко трябва да е достатъчно и предостатъчно", заяви той на свикано от него работно заседание на Националния оперативен щаб с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

В рамките на срещата в Министерския съвет е била докладвана актуалната ситуация с разпространението на COVID-19, както и засилването на капацитета на болниците с интензивни легла, така че да бъдат в готовност при необходимост, съобщиха от правителствената пресслужба.

Още по темата

Министър-председателят разпореди на министър Ананиев да проведе допълнително разговори с Националната здравноосигурителна каса и с Българския лекарски съюз относно заплащането на тестовете и клиничната пътека за COVID-19, за да имат болниците достатъчно финансиране.

Премиерът отбеляза, че по света има милиони заразени, а Европейският съюз продължава да няма единна политика, включително за отварянето на границите за туризма.

"Няма специалист, който да каже, че този бич на съвремието ще отмине", посочи министър-председателят. В тази ситуация по думите на Борисов е особено важно да се следи заболеваемостта в клъстерите и да продължи контролът върху мерките.

Председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски също се съгласи, че е от голямо значение да се укрепи капацитетът на болниците. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев изтъкна, че вълната на вируса расте в Европа и на Балканите, като подчерта, че усилията в България са насочени към противоепидемичните мерки.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев напомни, че капацитетът на лабораториите е сериозно увеличен в сравнение с началото на епидемията.

По думите му е необходимо внимателно да се следи за първи случаи на заразени в големи колективи. Представителите на Националния оперативен щаб бяха категорични, че разпространението на COVID-19 тръгва и от провеждането на празнични и религиозни тържества.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
20
 
5
 
! Отговори
Mitaka преди 3 години
И тука трябва да се стреля на месо по всеки който е без маска, също като в Америка през 1918 г.
113
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти да видиш,нашето"Слънце"отново ще го играе спасител! Един вид началник-Ш'табНаредил,дал,организирал,излекувал,проверил,наказал,на това се вика цар на Популизма!Само не знам къде ще се дяваш когато на зима се сговняса тотално ситуацията!
112
1
 
25
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Лош пример. Виждате го на снимката. Вие ходете с маски, а онзи на снимката да ходи без маска, защото сте му дали власт и е над закона.
111
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НАЙ-ДОБРЕ Е ЯКО ДА ИЗМРЕМЕ ЩОТО Е МНОГО ГОТИНО
110
13
 
6
 
! Отговори
Mitaka преди 3 години
При грипната епидемия 1918 ако полицията види някой без маска - директно СЕ СТРЕЛЯ НА МЕСО!В Америка има документирани случаи за убити от полицията отворковци, които не искали да ходят с маска.Това е за на открито, на закрито не знам.
109
1
 
27
 
! Отговори
Ачко преди 3 години
Едни се презапасяват с маски други с пачки евра по шкафчетата
108
11
 
3
 
! Отговори
до 111 преди 3 години
Годжи, Годжи, но Годжи има кариера, семейство, възможности. Пък ти и един гол кренвирш не можеш да изкараш, както и аз. Къде си тръгнал да си мериш надениците с батковците?
107
7
 
7
 
! Отговори
до 111 преди 3 години
Годжи, Годжи, но Годжи има кариера, семейство, възможности. Пък ти и един гол кренвирш не можеш да изкараш. Къде си тръгнал да си мериш надениците с батковците?
106
3
 
18
 
! Отговори
Годжи преди 3 години
Аз бях на Халкидики по служебни работи!
105
0
 
9
 
! Отговори
Аз преди 3 години
"Няма специалист, който да каже, че този бич на съвремието ще отмине", освен Аз.
104
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе Годжи кажи как е на Халкидики
103
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много са жалки повечето на снимката горките.
102
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и по един Роял салют 21 годишно ;)
101
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обяснете на хората колко е важно да се ходи със маски за да се пазят възрастните хора, тъй като това могат да бъдат нечии баба и дядо.Хората ще ви разберат и ще спазват дистанцията.
100
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 94Всички пазят премиера да не се зарази. Чак сега обърнах внимание.
99
0
 
16
 
! Отговори
разумен човек преди 3 години
преди седмица имахме 30,000 легла, сега не стигат? преди две седмици вируса отслабвал, сега предстояло най-лошото? нощ ни благодари преди месец, сега началника на нощ ни се кара, че не сме искали твърди мерки? КАКВО СЕ СЛУЧВА В БЪЛГАРИЯ?
98
0
 
6
 
! Отговори
АЗ преди 3 години
Наредих яко да се мре!
97
0
 
13
 
! Отговори
Умирай трудно преди 3 години
Два месеца по домовете да може системата да заработи, сега в жегите с маски, просто това , което се подтисна в началото сега излиза наяве, три години ли да продължава всичко??? Това е една зараза през която минаваме, рано или късно.
96
6
 
2
 
! Отговори
Всичколог Ганев преди 3 години
Как сте колеги? Тук ли се премести семинара по обща всичкология? Доколкото разбрах, в края на деня ще излъчим 10-те всезнайковци, които ще ни защитават на олимпиадата по всичкология, която тази година ще се проведе под надслов "Всезнайковци борят коронавируса с чесън и ракия". Понеже имаме много постъпили дисертации на тема масони, 5G, пари на ръка, то последвалите такива ще бъдат дисквалифицирани.
95
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименкак може един от най-уважаваните лекари в българия да каже подобна глупост:яко ще се мре!да знаем г-н мутафчийски,че рано или късно всички ще си отидем от този свят с или без лекарска помощ и без коронавируса.с тези думи и голяма част от действията българските лекари обезмислиха собственото си съществувание,милиардите изхарчени за здравеопазване и разбира се времето изгубено в учене и практика.