Борисов нареди презапасяване с маски и повече легла в болниците

Националният оперативен щаб заседава при премиера
Обновена: 30 юни 2020 10:00 | 30 юни 2020 10:00, Веселина Йорданова
270
Борисов нареди презапасяване с маски и повече легла в болниците
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов нареди да има презапасяване на здравните заведения с облекла, маски и очила.

"Всичко трябва да е достатъчно и предостатъчно", заяви той на свикано от него работно заседание на Националния оперативен щаб с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

В рамките на срещата в Министерския съвет е била докладвана актуалната ситуация с разпространението на COVID-19, както и засилването на капацитета на болниците с интензивни легла, така че да бъдат в готовност при необходимост, съобщиха от правителствената пресслужба.

Още по темата

Министър-председателят разпореди на министър Ананиев да проведе допълнително разговори с Националната здравноосигурителна каса и с Българския лекарски съюз относно заплащането на тестовете и клиничната пътека за COVID-19, за да имат болниците достатъчно финансиране.

Премиерът отбеляза, че по света има милиони заразени, а Европейският съюз продължава да няма единна политика, включително за отварянето на границите за туризма.

"Няма специалист, който да каже, че този бич на съвремието ще отмине", посочи министър-председателят. В тази ситуация по думите на Борисов е особено важно да се следи заболеваемостта в клъстерите и да продължи контролът върху мерките.

Председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски също се съгласи, че е от голямо значение да се укрепи капацитетът на болниците. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев изтъкна, че вълната на вируса расте в Европа и на Балканите, като подчерта, че усилията в България са насочени към противоепидемичните мерки.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев напомни, че капацитетът на лабораториите е сериозно увеличен в сравнение с началото на епидемията.

По думите му е необходимо внимателно да се следи за първи случаи на заразени в големи колективи. Представителите на Националния оперативен щаб бяха категорични, че разпространението на COVID-19 тръгва и от провеждането на празнични и религиозни тържества.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
1
 
18
 
! Отговори
1 преди 3 години
др.борисов за маските разбрахме,ще се презапасим,но с чекмеджетата,какво ще правим,ще ги пълним ли ,или да изчакаме малко.
133
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Банкянският мало умник пак ще симулира епидемия, заради коронавирусните пари от Брюксел. Ама ня да вземеш нищо, не разбрали! Понеже ги е бешс 200, щи дадат само едни трохи, колкото да оправдаят голямото раздаване за тях си. Ама откъде акъл у комсомолски секретар...
132
4
 
4
 
! Отговори
Амиии няма как преди 3 години
Щом Батко е наредил трябва да се изпълнява. Всяка негова дума е закон.
131
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как го раздават важно, важно, като че ли са победили коронавируса, а не са като патета в кълчища. И те не знаят какво правят, а се преструват на голямата компетенция.
130
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А може би едно от тези легла е за него?
129
14
 
3
 
! Отговори
емигрант преди 3 години
И какво лошо е казал Бацето, че го критикувате? Реагира, като всяко семейство за презапасяване. В Австралия например тоалетната хартия беше дефицитна стока няколко дни, заради изкопуването и чакането на бедствието....Фабриките реагираха и....хартия бол...Търговците също.Кво искате? Като Венецуела..с купони?
128
1
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
затворете границите защото всички беди идват от хората от чужбина кои къдетое да си стои там много избързахте с ресторантите и дискотеките няма нищо страшнода фалират заведенията с 8 лв за 200 гр картофки и 12 лв за 2 стола на които седишв заведение на плажа като фалират ще се научат на занаят и капитализъм
127
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Премиера защо е без маска на закрито? Двойни стандарти значи хората се мъчат с тези парцали,а някои не се мъчат,и не дават пример в този труден момент.
126
0
 
8
 
! Отговори
Юбряяя преди 3 години
Аве за какви пачки говорите, в тоя сайт такова нещо не съм видял. Записи, пачки, такива неща ли имало. Извънземните нападат, вие за пачки ми говорите
125
3
 
13
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
България е "пламнала" от Ковид 19- Бергамо ще е като малка "приказка" Тук има 2.5 мил болни недохранени(240лв пенсия) нелекувани (Африканско Здравеопазване) нормално пенсионери- и 1,5 мил нискограмотни нехигиенизирани индианци правещи джумбарета тъпани и дивашки танци един в друг!! Ще си патим МНОГО!!
124
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мдам, да се запасят и с реаниматори от някъде, щото те са тези, които ще трябва да се оправят с най-тежките случаи. Ама то като няма реанимации, предполагам проблем също няма да има. Хората просто не си дават сметка - няма значение колко е лек вируса, ако 5% го карат много тежко, а 1% умира, при експлозия с хиляди заразени това значи задължително много хора да умрат и доста да бъдат осакатени за цял живот от тежката пневмония. Изобщо не е за подценяване. Ама нищо, ходете си без маски.
123
1
 
11
 
! Отговори
Борис Бойков преди 3 години
Реших и Аз да помогна в борбата с епидемията Ковид -затова взех решение на всички на Първа Линия да им дам -по едно кюлче злато!!!
122
0
 
9
 
! Отговори
Ако знаете преди 3 години
Колко му е писнало на генерала от ББ, ама търпи, ще видим докога, да не стане нещо като Бенатова 2:)
121
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този пак почна да се появява тук там и да ръси тъпотии.Оди бери гъби бе селчо!Аъде, че малко ти остана.До година след изборите ще гледаш като бай Тошо на пленума.
120
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нарочно отпуснаха мерките,за да има сега за какво да говорят,щото резила с пачките и кюлчетата те знаят,че скоро няма да забравим.
119
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Министърката на туризма отиде на морето,за да посрещне първите туристи от Германия и Холандия с хляб и мед!?А сети ли се да ги тества дали не са заразени?Разбира се,че НЕ!Важното е да се върже бюджета от туризма,че иначе от нея никаква полза и трябва да подава оставка.Безотговорно,хаотично и сбъркано поведение на тия от властта,а после пак ние виновни.
118
0
 
22
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Догодина ще се молиш за избиратели. Но няма да има.
117
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Граждани, не му се подигравайте! Вижте снимката - и до него на стигнали маските.Съвсем друг е въпросът, че може спокойно да сложи една банкнота на устата превързана с ластик.
116
1
 
23
 
! Отговори
ДАРВИН преди 3 години
Бокопитекус Тиквеникус пак без маска и ръси мъдри мисли и наставления на Щабос Олигофреникус Гъзолизикус .....
115
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Презапасяване, по твое нареждане? Значи затова нямало по аптеките!