Доц. Кунчев пред Bulgaria ON AIR: Нови мерки, ако случаите нарастват

Няма да има блокиране и затваряне на градове, категоричен е той
Обновена: 3 юли 2020 10:53 | 3 юли 2020 10:52, Анисия Иванова
162

В последните дни регистрираме много повече случаи на заразени с новия коронавирус. Расте и броят на починалите, които вече са 232-ма.

"В момента ситуацията не е същата нито в България, нито в света. Неминуемо обаче, ако има продължаващо нарастване на случаите, очевидно, че допълнителни мерки трябва да бъдат взети. Не е задължително да бъдат от този характер, който беше в началото, тъй като ние вече понатрупахме опит. Виждаме кое работи, кое не работи, кое е по-ефективно. Самата болнична мрежа разви значително системата от отделения, които могат да работят с коронавируса. Можем да увеличим броя на леглата, ако е необходимо", заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в специално интервю за Bulgaria ON AIR.

Според него към ситуации, в които ще има блокиране на цели градове, като областните и столицата, няма да се стигне, защото тази мярка пречи на нормалния живот - стопански и личен.

"Хората не могат да си планират живота, почивката, а ефектът не е чак толкова голям. Установяваме, че там, където възникне огнище, е много по-добре да се съсредоточим, да има по-силни мерки. Затваряме цели предприятия, изследваме цели колективи, търсим контактните лица и засега в рамките на няколко дни успяваме да санираме такива огнища и те вече да нямат нови случаи", допълни доц. Кунчев.

Здравният инспектор посочи още, че на база на такива огнища започва по-активно пренасяне на вируса.

"Имаме вече и дифузно разпространение. В големите градове София, Пловдив възникват случаи, при които трудно се намира връзката един с друг. В ежедневието се срещаме с толкова много хора, че има възможност на различни места да получим вируса от някой носител", заяви още той.

Доц. д-р Ангел Кунчев избягва да прогнозира, каквото и да било за вируса, защото COVID-19 доказал, че не подлежи на прогнозиране.

"Нито има точните характеристики на другите респираторни вируси, за да кажем, че сезонът му е зимният. Сблъскваме се с прояви на вируса, които няма как да предвидим. Всички имаме опасения, че когато настъпи есенно-зимният период, това ще облекчи предаването на вируса. Хората започват да са на закрити помещения, контактите са още по-интензивни.", категоричен е експертът.

Вижте цялото интервю на Даяна Георгиева с доц. д-р Ангел Кунчев във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв е умствения багаж на доцент с огромни български и ЕС знамена в кабинета си? Не става въпрос за флагчета на бюрото, които някои от природна благодарност слагат!Но българските *** и толупи няма да излезнат на улицата в следващите 500 г.Затова вече излезнахме от бизнес държавата мутроландия, защото не можем да се запасим поне с едно кюлче злато или поне с една банкнота от 500? а парите не достига и за най простия воден пистолет!Но вече ще можем!
143
5
 
1
 
! Отговори
стая 101 преди 3 години
Няма коронавирус. На такива като Кунчев им се плаща за да налагат правила наложени отвън. Медиите и политиците ви лъжат.
142
1
 
11
 
! Отговори
182 заразени днес преди 3 години
Кунчев да действа. Нужни са нови мерки...
141
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма стращно. След двойното увеличение на клиничната пътека, все ще се намери местенце за някой уж болен, Всичко в името на хората се прави, няма да източват здравната каса. Пон така обещаха.
140
1
 
2
 
! Отговори
стачник преди 3 години
До ЧитателХа сега ходете по площадите да подскачате и се заразявате със вируси!
139
0
 
2
 
! Отговори
Читател преди 3 години
Никоя от досегашните мерки вече няма да има ефект, реално заразените са толкова много, че всекиден се срещаш с по няколко. Да се надяваме, че няма да пробие в болниците и това е.
138
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 143Стига с тоя сайт за жена за една нощ бе! Тукашните посетители търсят сериозни връзки с възрастни заможни господа или млади либерални младежи. Дай такъв сайт!Майната им на жените. Да се оправят сами! Или да стават жуууурналистки за употреба
137
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как да отмине такъв вирус без да премине поне 40% от населението през него. Така е и с всеки сезонен грип от който измират много стари и болни хора. Карантина и специални грижи трябваше да има само за стари и болни хора. Без всеобща карантина която само продължава агонията, до сега щяхме да сме забравили за тоя вирус. Но на едни хора им е нужнен тоя шаш!
136
3
 
5
 
! Отговори
дано те... преди 3 години
И този е слуга на дявола,къв вирус безсребреник
135
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много добре се "справихте",Кунчев. Толкова добре,че много "болните" англичани ни карантинират при пристигане у тях, за разлика от гърци, сърби, хървати и т.н.
134
1
 
4
 
! Отговори
УМЕН преди 3 години
Грам багаж няма този на втория етаж....само да пази равновесие я ползва...
133
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма вече мерки със забрани, глоби и заплахи които да помогнат.На първа линия и с голямата отговорност са лекарите и тези които се "правят" на хипократови последователи.Нека да покажат тези които получават пари за разработки и защита на здравето на хората дали не съществуват само за да унищожават света, правейки се на "протектори".
132
9
 
22
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Как ли преживяват румънците и сърбите без такова всекидневно коронаоблъчване?Нямат си НОЩ! Изобщо никакъв Щ! И учудващо преживяват!От мен : мийте си ръцете, зеленчуците, плодовете щото тръгнаха летните стомашни разстройства! Пазете себе си и околните! Живейте си живота! А истерясалите да се заврат под леглото, да се завият с бял чаршаф и да чакат камионите!
131
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко е решено вече.Не го мислете.Боко който ви "обича" вас, всички проссти селяни, ще ви хвърли на кучетата.Масово заразяване на ПЛЕБСА за да изградите стаден имунитет. Кой умре значи е умрял.Богатите и умните се снишават без да се заразяват и после ПРОДЪЛЖАВАМЕ НАПРЕД.
130
1
 
19
 
! Отговори
КУНЧЕВ, преди 3 години
СПАСЯВАЙ ПОЛОЖЕНИЕТО, ЧЕ БОКО Е НАДУПЕН! ОБЯВЯВАЙ КАРАНТИНА,Ч Е НАРОДА НАПИРА ДА ИЗЛИЗА ПО ПЛОЩАДИТЕ ВЕЧЕ!
129
2
 
16
 
! Отговори
КУНЧЕВ, преди 3 години
ДА ТИ *** НА ДИПЛОМАТА!ТО ОТ ТАКИВА ПРОФЕСОРИ И ДОЦЕНТИ НЯМАМЕ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ!
128
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТОЯ НЯМА ДА СВЪРШИ ДОБРЕ....ДА СИ СПОМНИ ЗА ДРУГИТЕ ДИКТАТОРИ КАТО МУСОЛИНИ, ХИТЛЕР, КАДАФИ, САДДАМ...
127
4
 
9
 
! Отговори
До 124 Пунта Мара преди 3 години
Провери си сам в нета защо в Белгия отчитат много починали от вируса и каква е реалната бройка - наполовина на официалната. В старческите домове са отчетени повече от половината починали от вируса, а там всеки починал го отчитат като починал от вируса без да го изследват.
126
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От две-три седмици България и рискова държава и засега тенденцията е да става все по-рискова.
125
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кунчев, затягай ВЕДНАГА докато не е станало твърде късно !!!