Борисов пита: Не можем ли да се пазим без заповед, в повече ли е демокрацията?

Премиерът коментира критики за затваряне: Не е редно!
Обновена: 8 юли 2020 10:52 | 8 юли 2020 10:32, Веселина Йорданова
592
Борисов пита: Не можем ли да се пазим без заповед, в повече ли е демокрацията?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов настоя, че осъзнато и с ясно виждане трябва да се справим с коронавируса - без заповеди и налагане на тежки мерки.

Дезинфекцията, носенето на маска и дистанцията са единственото, което предпазва от заболяването. Какво излиза, че ако има заповед и диктат, ще изпълняваме, а когато знаем това, без заповед няма да изпълняваме. Това коментира Борисов в началото на заседанието на правителството.

Още по темата
Той посочи, че световната икономика не се възстановява и прогнозира, че истинската криза ще настъпи в края на тази и началото на следващата година.

"Нищо не подсказва, че сме преодолели от медицинска гледна точка, да не говорим за финансово-икономическа", заяви премиерът. Борисов припомни, че безвъзмездните пари, които се дават по мерки като 60/40 "не извират от никъде".

По думите му всяка нация трябва да бъде мобилизирана и политическата класа трябва да дава този тон на консолидация, защото "тежките времена предстоят".

Той попита необходимо ли е със заповед отново да се затваря и това влияе ли добре на психиката и на здравето на хората. Защо е нужна заповедта - за да кажат, че някой те затваря, че ти запушва устата, посочи премиерът и каза, че всеки знае за риска, когато отиде на театър, кино, заведение.

Ако има заповед да не пътуваш, за да има кого да псуваш образно казано, значи това е добре, когато трябва всеки един от нас да полага необходимите мерки, демокрацията ни е в повече, заяви Борисов.

"В световен мащаб много по-развити държави от нас продължават да се лутат и няма решение, което да можем да изпълним всички заедно. Мелбърн го затвориха, САЩ излизат от СЗО, Белград приложиха мерки, виждате как хората реагират на тях", каза той и посочи, че у нас като развита демокрация считаме, че когато хората са добре информирани, ще спазват необходимото, без да има заповед.

Интересни са ми колегите в дясно, когато казват, че трябва да затваряме и отново да приведем градовете в карантина. Същите, които казват, че маските са, за да ни запушат устата, сега казват - защо не затваряте, коментира Борисов.

По думите му лесното е да затворим, трудното е да се научим да живеем с този вирус, да не спираме да работим, а тези, които искат - да почиват и да се веселят.

Няма да издържат системите - финансовите, социалните месеци наред, ако се върви с 60/40, 80/20 и да няма приходи. Тогава ще се разпадне държавността - като не останат пари за пенсии и за заплати, за основните сектори. Молбата ми е нека да покажем, че демокрацията не е само права, а и отговорност, апелира министър-председателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


592
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
457
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама то и без бате можем! И май натам вървят нещата!
456
1
 
6
 
! Отговори
Ние преди 3 години
О, да, да!Нека се обичамебез да ме събличате
455
2
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Демокрация ще има тогава,когато всички другари,плюс наследниците им отидат в небитието.
454
7
 
4
 
! Отговори
Хотелиера преди 3 години
Само благодарение на Бойко и ГЕРБ ще спасим сезона. Нека бъдем смирени и да спазваме заръките. А а знам че бизнеса ще застане твърдо зад Бойко и го искаме поне още три мандата начело на държавата. Благодарим ти, Бос!
453
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко в затвора за геноцид на българският народ За 10 години на последно място в Европа по всички негативни класации
452
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов пита.Кога народа ще попита колко сарая има г-н Доган - един в София, на кой бутнаха само оградката на барбекюто, един на морето, и още един в Дръндар ако не се лъжем. С лични ли пари всичко това г-н Доган построи? НАП ?
451
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До гостА има безапелационен рекордьор по говорене на глупости-Радев,просто незаменим!!!
450
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С какво помогна Лудогорец на икономиката? Мачовете, абитуриентите, с какво помогнаха на бюдйета? Само дето България е в черния списък за пътуване.
449
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ще се пазят талпите по стадионите, или дивеештите, като тях абитуриент? Тоз нормален ли е?
448
3
 
1
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Ако всеки желаещ да пише тук, включвам в бройката и себе се беше прочел писаното от други е преди нас, сигурно бройката на пишещите щеше да е не повече от 100! Ама бутай, давай пиши за радост на НЕТ трафикантите!
447
1
 
7
 
! Отговори
Minuva42 преди 3 години
Можем. Можем и без теб
446
1
 
10
 
! Отговори
тигъра преди 3 години
Ами в затворени помещения като дискотеки,на стадиони ,където се струпват хора,нама как да се пазим.Защо ги разрешихте.
445
6
 
7
 
! Отговори
гост преди 3 години
ББ ми идва в повече и простотийте дето твори.
444
2
 
10
 
! Отговори
Само отбелязвам преди 3 години
Това за запушването на устата Бацето го помни още от времената на фирма Буду. Сигурно още го практикува физически.
443
6
 
5
 
! Отговори
Лукума преди 3 години
Може много да си пишем, ама нищо не се променя. Борисов си печели избори след избори и остарява пред телевизора. Затова като си избираме това управление ще си мълчим. Така нареченият български народ не излиза на протести, дори и като вижда безумията, сътворени от този умопомрачителен човек Ахмед Доган. Такива са ни душите - дребнви и злобни, такива са ни желанията - да се наядем, напием и другия да е зле. Затова давай Бойко! Мачкай скапаната рая до посиняване! Пак ще биеш през 2021!
442
0
 
4
 
! Отговори
До 476 преди 3 години
Не ти трябват тия от ДБ трябва ти младия премиер с харема който е по-млад и ще те върне във времето на Левски и Ботев истински държавник
441
4
 
14
 
! Отговори
виждам нещо в тоя преди 3 години
поглед , вие виждате ли го, това е страх. Нямаме държавници. Само вижте какви мижитурки сме си избирали Станишев, Симеон, Плевнелиев. Слаби държаници, слаба България. Трябва начело да застанат смели хора, с открити черти, с кураж, независими, силни, които да се вслушват в народа и да го водят напред, а не да го тъпчат, подценяват, унижават, подиграват или оставят на самотек. Тия по-горе точно това правеха. Кога ли България ще има такива мъже? Кога ще имаме стотина Христо Ивановци?
440
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
странно!..Една ДЕФИНИРАНА мутра,която в ефир си призна че и сега не се разделя с пистолета си,а преди е ходила с калашник,се заиграва с думата "демокрация"...?!?!..се едно вълк да ти говори за вегетарианство...Ама кво са тръшкам и аз?!.."Всеки народ заслужава управниците си"-истина,установена още бая преди Христа..
439
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я ми кажи как се размина само с един на тунела ???????????? Другите що не са заразени ни деца ни колеги ни роднини
438
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
У нас има развита демокрация. Тулупа голям шегаджия ще излезе.

Спонсорирани публикации