Творчеството на площада е креативно, протестът пъстър, но ще издържи ли?

Това се дължи на факта, че преобладават образовани хора
15 юли 2020 10:41,
44

Креативността на българите продължава да се проявява дори по време на антиправителствените протести. След осмиващите колажи, свързани с короронавируса и Националния оперативен щаб, виждаме и изключително оригинални лозунги на демонстрациите.
Още по темата

"Тази креативност личи отдалеч и тя има своите причини. Хората, които протестират са по-образовани и застават зад искания, които не са битовизми. От друга страна, имаме политици, които предизвикват такова творчество", коментира комуникационният специалист доц. Александър Христов в "България сутрин".

Според него самата среда предразполага такъв тип креативност и това може да ни радва, защото е гражданска енергия.

"Протестът е много пъстър. Той обаче избухна в резултат на много странно натрупано напрежение. Основното нещо, което обединява тези хора е, че това са хора, които държат на себе си", коментира социалният антрополог Валери Личев пред Bulgaria ON AIR.

Според него възможността да се съберат много хора на едно място след карантината им позволява да обменят идеи.

Христов изрази мнение, че реакцията на правителството да свърже протестите с политически сили е очаквана и е въпрос на издръжливост от страна на хората, които отстояват исканията си, да покажат, че това не е така.

"Ако тази гражданска енергия се запази, има потенциал да направи сериозна промяна", допълни той.

Според Личев обаче, без лидер няма как да се организира успешно групово действие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ало божковчетата, да не забравите и днес да минете през касата за сребърниците си!
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 14Български език, български говориш ли? Бягай да правиш дюнери, гастарбайтер.
13
4
 
12
 
! Отговори
до 10 преди 3 години
Еми щом искат правителството съда и и всякакви плащания в държавата да спрат за поне 5 месеца в условия на световна икономическа криза какво могат да искат освен анархия??Мисъл никаква но журналиста който ги определя като креативни млади образовани е за разстрел - той манипулира общественото мнение- как така креативен млад образован човек който работиот 9 до 5 има енергия да пиянства, дряса залита по площада и да се бие с полицията?
12
5
 
13
 
! Отговори
Членът на Партията преди 3 години
Продължава акцията на гендер общност "русофили", целяща да покаже по един достъпен и креативен начин гендеризъма в матюшка.
11
2
 
14
 
! Отговори
ЧЕРЕПЪ преди 3 години
БЪЛГАРИ- НАЗНАЧАВАМ ВИ ЗА ТЪЛПА - И ДЯДО ВАЗОВ- ОТЕЧЕСТВО ЛЮБЕЗНО, КАК ХУБАВО СИ ТИ...ДВАМА БЪЛГАРИ И ЕДНА БЪЛГАРИЯ, ЕДНО ОТЕЧЕСТВО- ЧЕРЕПИ, ГРИПЕНИ - ВЪН...
10
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Лош материялЛош материал си, ако пиеш бира на протеста ли? Да разбирам, че не си лош материал, ако си бил охрана на диктатор, ръководител на силова групировка, момче за поръчки, висшист по държане на маркуч, бухалкаджия, пладнешки обирджия и строител на магистрали, които издържат 72 часа, преди да почнат да се разпадат или да убиват пътуващите с евтин, гладък, гумен асфалт? Seems legit.
9
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КреативенИ да направят, какво? Всеки има право на граждански протест. А ако направят тест за алкохол и кокаин на кой да е от хунтата, хм? Знаем кой спи с бутилка скъпо уиски до леглото (и с други работи), за да си разкваси устата вместо миене на зъби, като се събуди.
8
8
 
24
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Въпросът не е докога ще издържат тези на площада, определени от спонсора на организаторите им, като Тълпа, а докога ще издържи Държавата им в условия на Коронавирус, Икономическа криза и искания за Оставка, която би разстроила и работата на инстиуциите ... ?!
7
6
 
20
 
! Отговори
Помнете ми думата преди 3 години
Бкп Плаща Милиони за "протеста" -крадени пари от Народа от 1990г насам !Младите не знаят този факт и крякат по площада !Като дойде Бкп озверяло и огладняло ще има плач и скърцане със зъби !ще крадът безобразно, ще излязат от Ес , държавата ще рухне , ама те ще набумкат Милиарди - и нагло ще обвиняват Бойко
6
6
 
21
 
! Отговори
Креативен преди 3 години
Много ще ми е интересно ако направят тест за алкохол и наркотици на 200 индивида на първа линия на протеста какви ще са резултатите ??Каква креативност каква интелигентност - те две приказки не могат да вържат освен оставка и вън.Това било съсипано онова а предложения а идея какво да се направи - нъцки.То бива то може ама само със идеята всички са маскари не става.Предложете действия след като се приеме оставката - кой ще дойде Нинова, Мая Манолова, Слави - кой ще ни управлява- Радев ли?
5
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не протестът е това, което няма да издържи. Хвърляйте я тая оставка, защото няма да стане по-добре за нещата и хората, които неминуемо няма да издържат.
4
27
 
15
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Платен и жалък протест , мъчно ми е за тълпата- перуки, червени блажни бои, лакове за нокти, дъното, този народ не заслужава да има държава....дано станем или Руска република или братска Турция да ни прилапа... НЕКА ! ЩЕ !
3
4
 
18
 
! Отговори
Лош материял преди 3 години
Лошия материяал по улиците май не си хареса определението от преди години!
2
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не искам да протестирам, ако черепа ме нарича "тълпа", която може да води насам натам. Идват избори и там ще гласувам както намеря за добре. И без машини, защото никъде ги няма в Европа.
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кой каза, че тая година нямало да има прайдове ?

Спонсорирани публикации