Масово ядем пълен с бактерии сладолед

Ешерихия коли има в 3 марки, а в 8 има и колиформи, посочи д-р Сергей Иванов
25 авг 2020 09:20, Ния Христова
25

 

Масово ядем сладолед пълен с бактерии. Лабораторно изследване е установило, че едва 3 от общо 11 различни проби, взети от софийски павилиони и колички, нямат замърсяване с ешерихия коли.

"Ешерихия коли има в 3 марки сладолед, а в 8 има и колиформи. Колиформите са стандартен хигиенен индикатор, а ешерихия коли е индикатор за конкретно замърсяване. Определени щамове от тази бактерия може да доведат до доста сериозни ситуации", обясни микробиологът от Центъра за по биология на храните д-р Сергей Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той обясни, че замърсяването става по два пътя - от производителя и по време на манипулациите на сладоледа от продавача. Всеки вид сладолед трябва да има отделен прибор за насипване и той трябва да стои в сладоледа, подчерта още микробиологът. 
 
"Миналата година забелязахме, че има неща, където това беше организирано по правилен начин. Това е толкова елементарно правило за продажба на сладолед. И всяка година се забравя", обясни той и изтъкна, че като законодателство у нас всичко е наред.
 
На въпрос кои храни са носители на ешерихия коли и са потенциално опасни, д-р Сергей Иванов отговори така:
 
"Ешерхия коли е една от най-разпространените бактерии. В някои храни не трябва да я има изобщо. Може да я срещнете навсякъде, включително в биологичните храни. Естествената тор е като инкубатор за подобни бактерии. Ешерихия коли могат да са изключително сериозен проблем, водещ и до летален изход".
 
Микробиологът обясни още, че трябва да проработи веригата, когато се обърнем към лекар при стомашни проблеми. Той трябва да подаде сигнал към БАБХ. От своя страна агенцията трябва да открие замърсителя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
5
 
! Отговори
здраваславно преди 3 години
Сладолед с Узо, като сладоледа не се яде.
16
20
 
6
 
! Отговори
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ преди 3 години
АКО БЕШЕ ВЯРНО - ВСЕКИ ДЕН ЯДЕМ СЛАДОЛЕД. ОТ Е. КОЛИ СЕ ПОЛУЧАВА ЯКО РАЗСТРОЙСТВО. НО НИТО ЕДИН ОТ БЛИЗКИТЕ МИ НЕ Е ПОЛУЧАВАЛ ТАКОВА. ТОВА Е ЗАБЛУДА. УМИШЛЕНО НАГНЕТЯВАНЕ НА НАПРЕЖЕНИЕ. НЯМА НИКАКВА КОНКРЕТИКА В ТОВА ИЗКАЗВАНЕ. СРАМОТА!!!!!!!
15
2
 
44
 
! Отговори
Престъпно укриване преди 3 години
В секундата, в която "Центъра за по биология на храните" (копирано от текста горе) не съобщи поименно в кои марки е открита бактерия, това е престъпление към гражданите на държавата. Как е възможно да се пази в тайна това? Кой плаща заплатите на тоя "център за по"? Държавата?
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сладолед с отделна лъжица за всеки вид само на едно място в София ми се случи да видя - в Савини на Сан Стефано. Естествено, един вкус е 3лв, но и в Конфети са такива цените, а сервирането е с черпак от супника, демек празна кофа от сметана. Понеже съм с малко дете и съм против купуването на сладолед от кофа на улицата преминахме на едни детски мини сладоледи от Лидл - 16 броя по 80 грама май се водят, струват около 6лв
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Царевички във вчерашна вода, сладолед с обща лъжица от супника, ядки без да са покрити с витрина и прочее БГ изобретения е редно да бъдат забравени. Не е сложно, а вярвам, че го има и като предписания някъде, но както винаги при нас правилата да само на хартия
12
1
 
17
 
! Отговори
трогнат до сълзи преди 3 години
Другарю Иванов ,Серьожка , а пратихте ли копие от лабораторните си изслезвания в БАБХ ?!Щото иначе са дрънканици за пари и шашкане на народонаселението ! И игра на тото от кого да купуваме сладолед , след като не знаем фирмите !
11
17
 
9
 
! Отговори
1 преди 3 години
Щом в Индия и другите страни, дето уличната храна е традиция от векове и нищо им няма, и тук няма страшно.
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дрън-дрън.Тоя "Център по..." просто иска пари да прави проверки и сега плаши хората.
9
12
 
7
 
! Отговори
Таксиджиев преди 3 години
Щом е сергей значи е руснак,а те са против Европа и демокрацията. Следващия път очаквайте,че кашкавала го вадят директно от 00.
8
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Надали конкретни марки сладолед са производствено замърсени. Замърсяването става в количката/павильончето и мърливостта на продавача. Не добре почистени съдове и едната лъжица която се топи във вода след всяко ползване. Именно в тази вода се развиват бактериите.
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е да не е пълен с вируси.
6
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1: няма марки фе, чети статията че взети от софийски павилиони и количкиОт тези по улиците с машините, каква марка искаш там.
5
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Марките няма как да ги кажат, понеже няма да гушнат рушвет. А така хем работа свършили за заплатата, хем прибрали някой левтаче в горния джоб
4
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Яжте още от тези смешни машини по улиците ама после като се паркирате в тоалетната да не се оплаквате.Като им гледам хигиената на сладоледи, царевици, банички, кестени, риби разни и направо ми е ясно че бъка от зараза.
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ам в суджука каквии колко бактерии има?
2
10
 
23
 
! Отговори
Див Петел преди 3 години
Серго, спри да плашиш хората. Едно време как беряхме черешите и ги ядяхме направо на дървото и който се про..ре притича някъде и айде пак на дървото. Голяма работа. Само новини произвеждате.
1
18
 
7
 
! Отговори
Свещен гущер преди 3 години
Аз най обичам сладоледа на бежанците

Спонсорирани публикации