Разширяват възможностите за доказване на бащинство

Промените са факт след осъдителни присъди
11
Разширяват възможностите за доказване на бащинство
Снимка: БГНЕС

Разширяват се възможностите за доказване на бащинство и за оспорване на припознаването. Това реши правителството с промени в Семейния кодекс заради осъдителни решения на Европейския съд по правата на човека спрямо България.

Дава се възможност социалните служби да оспорват припознаването, преди да бъде извършено, то ще може да се оспорва и от всеки, който твърди, че е родител, като за целта ще се предявява иск в срок от 1 година от узнаването.

Оспорването на бащинството също ще може да се прави в срок от 1 година от узнаването, но до навършване на пълнолетие от детето.

В тези случаи съдът взема предвид най-добрия интерес на детето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Жена преди 3 години
Вид измама и то много пошла е да изневериш на мъжа си и да му пробуташ чуждо дете за отглеждане. Но точно толкова голяма измама е да избягаш от отговорност, когато детето е твое и жената да си го отглежда сама. Трябва да има наказателна отговорност и в двата случая и е време приютите за деца да изчезнат и тези деца да се отглеждат със средства и от двамата родители.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ограниченията бяха за майката и детето. За майката - от 0 до 3 годишна възраст, а за детето от 18 до 21 годишна възраст. Ако майката е починала рано и не се знае кой е бащата детето дали ще разбере отнякъде кой е бащата до навършване на 21 г. ?! Да не говорим ако е от сиропиталище - то първо не знае коя е майка му и за да се добере до бащата трябват дълги издирвания. В цял свят 50-60 годишни завеждат дела за бащинство без ограничения и дискриминация за възрастта. Тук това право имат само мъжете.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доказването на бащинство беше ограничено със срокове спрямо майката и детето. Какво сте се юрнали?! Спрямо бащата няма никакви срокове - от 0 възраст до края на живота на детето: да го припознае, да води съдебен процес за доказване или отричане на бащинство. Има случаи бащи никога не са се интересували от извънбрачното си дете, но ако то забогатее бързат да заведат дело за бащинство, за да намажат нещо. Или ако почине и остави богато наследство веднага ще заведат дело да се пишат бащи. Гнус!!!
4
1
 
9
 
! Отговори
До Петя преди 3 години
Ако бащата предварително знае и е съгласен да отгледа детето, всичко е ОК.Но да правиш мъжа на ***.йму.на и да го лъжеш, че е негово, категорично не мога да го приема съгласна.Хората са казали - шило в торба не стои. Все някога истината ще излезе наяве. А да гледаш най-спокойно човека в очите и да пазиш хладнокръвие....ами не. Бягайте далеч от такива и не се обръщайте назад. Жена съм и ме наречете консерва, балама и каквото и да е, но с достойнството на човека никой не бива да се гаври.
3
7
 
9
 
! Отговори
Петя преди 3 години
Родители са тези, които отглеждат детето, грижат се за него. Това, че си биологичен донор не те прави родител и няма смисъл да оспорваш нещо ако нямаш намерение да допринесеш нещо за отглеждането на това дете. И много хора по света са без деца, защото въпреки, че могат да си осиновят ,робуват на идеята, че детето трябва да е задължително биологично свързано с техните гени.
2
3
 
15
 
! Отговори
vechen преди 3 години
Нищо не разбрах ама хайдеИмам опит с това, разбрах че детето не е от мен, направих днк тест и се доказа, Трябва да има наказателна отговорност за мошеничесъво , тъй като мъжа харчи пари, надежди, време за човек който изобщо му е напълно чужд , но майката го подхвърля на теб защото който и го е направил просто си е правил кефаТрябва да има или глоба или поне условна присъда
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Настана време жените да забременяват от съпрузите си!