Символите на социализма - туристически продукт за Запада

На чужденците им било интересно да научат за живота през комунизма
Обновена: 10 сеп 2020 19:09 | 10 сеп 2020 19:07, Камелия Цветанова
51
Символите на социализма - туристически продукт за Запада
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Социалистическите символи могат с успех да се използват като туристически продукт. На чужденци, особено от Запада, им е интересно да научат за живота, бита, интересите на хората от времето на социализма, смята Валери Гюров, архитект, основател на музея „Червения апартамент“ и съосновател на платформата SOCMUS. 

Според него паметникът на Бузлуджа също е обект, за който чужденците са загрижени.

Мавзолеят като музей, ако не беше разрушен, с успех би привличал посетители, смята Гюров.

„Червеният апартамент“ е музей, в който е показан битът на средностатистическо семейство от социализма - с неговите обичайни вещи, обзавеждане, храни. Предизвиква особен интерес сред гости от чужбина, най-вече от Германия, Англия САЩ, Израел.

Разглеждат обстановката, научават някои факти, като например чакането за цветен телевизор или кола. Едва около 5% от посещенията се правят от българи.

Гюров твърди пред Радио София, че музеят не е резултат от носталгия. Идеята възникнала със сдружението, което преви безплатните турове в София, сред които и обиколка, посветена на соц.-символите в града.

"Наистина, през онези 45 години е имало чисто пропагандно изкуство, но със сигурност и имало и супер талантливи автори, които не бива да „оставяме в чекмеджето“, допълни още Валери Гюров.

Талантът винаги може да се изяви, независимо от времето или режима.

„Не се грижим подобаващо за голяма част от архитектурното наследство, то се руши. Това е грешка. Това наследство право България привлекателна като дестинация за културен туризъм“, подчерта още архитектът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
2
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Живял съм при соца и в демокрация. При Бай Тошо с всичките простотии беше 2 пъти по-добре от днес. При соца Китай са 1 в света, а при демокрацията ние сме слуги на западните банки и корпорации, които ни грабят по 16 млрд Евро на година.
42
2
 
3
 
! Отговори
До43 преди 3 години
Не знам с какви си разговарял, но аз съм разхождал колеги от Европа и Щатите - Соца им е супер интересен.
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едва около 5% от посещенията се правят от българи.Българите не обичаме манипулациите като тази с измислената реалност при соца.
40
3
 
3
 
! Отговори
Да бе да преди 3 години
Абсолютни глупости .Колко и чужденци да са идвали в България въобще не им е зор за соц.времето.Като ги питам защо така ,а те ми отговарят че виждат своята страна преди 100 години.Интересува ги само античността.
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хвърчил и всички родоотстъпни партии и предатели да охлаждат супата
38
7
 
3
 
! Отговори
българин преди 3 години
Чърчил продаде България на Сталин за 2 бутилки Арарат и сега ни гледат сеира!
37
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сата НАТОзащо говорите глупости при капитулацията на германия,българия губи подкрепата на своя съюзник и я чака съдбата на победена страна.ако не беше червената армия българия щеше да бъде поделена между съседните страни.
36
5
 
5
 
! Отговори
Ето ниша за преди 3 години
специалиста по соц халтура Минеков.Да започне масово производство накаменни партизани,обядващи обилно след тежка битка с кучетата на мандрата.По престижно и изгодно от вдигане на "въстания".
35
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 19Другарю, паметника (не е само един) се съхранява и поддържа съгласно договора за обединението на Германия. Оттам нататък на всеки, който е бил в Германия дори и за кратко, му е ясно, че тези паметници не заемат никакво централно място в архитектурните забележителности на града, както е в София и в другите български градове, осеяни нарочно с паметници от съветските окупатори (паметника на Альоша и др подобни)
34
6
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Ако Червената армия не беше влезла 1944 г, сега България щеше да е до Пловдив, Добруджа и западните покрайнини нямаше да са български.------- Глупости на търкалета. Ако Червената армия не беше влязла, България изобщо нямаше да се изтегли от Беломорието и Маквдония.
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде чао. Отивам на протеста, всичко е фул!
32
0
 
8
 
! Отговори
Тим преди 3 години
Знаеш ли колко ми пука какво мислят "на запад" за нашата история!
31
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БОЙКО Е СИМВОЛ НА СОЦИАЛИЗМА И ЗАТОВА НЕ ГО ИСКАТ НИКЪДЕ.
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дайте статия сега за 200 човека на протеста. Или вие пишете само когато е угодно на определени хора.
29
5
 
11
 
! Отговори
до 30 чрвенотиквеник преди 3 години
До АнонименИспания и Португалия са на светлинни години пред социалистическа България.Пропускаш само факта че комунизъм и фашизъм е едно и също нещо .Добре ви беше вие да сте маслото -управляващата партия от господари а всички останали роби няма кътче на земята където да са управлявали съветските слуги и да прогресира
28
6
 
3
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Може и да им спретнем напрво възстановки. Сега се тренира върху възстановки за велики народни възстания, а другия месец може да има и възстановка на великата октомврийска социалистическа револщция.
27
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
9-ти септември 1944 година и социализмът ни спасиха от още 30 години фашистка диктатура, както в Испания и Португалия. Спаси ни от загуба на територии в полза на Гърция.Слава богу, че се спасихме от още 30 години фашистки издевателства над българския народ. 30 години без индустрия, без образование, с фашистка върхушка, която щеше да унищожава доказателства за престъпленията си.Така стана в Исания и Португалия.
26
2
 
0
 
! Отговори
Цецо Мен преди 3 години
Хахаха що за идея.
25
2
 
1
 
! Отговори
Ъъъъъ... преди 3 години
Що така нищо не разбрах от тази "статия"?
24
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България обяви война на САЩ и на Англия и загуби войната. Ако Червената армия не беше влезла 1944 г, сега България щеше да е до Пловдив, Добруджа и западните покрайнини нямаше да са български.