Миграция, смърт... Топим се с около 50-60 000 души годишно

Вече тече набирането на преброители за догодина
21 сеп 2020 10:45, Елка Василева
541
Миграция, смърт... Топим се с около 50-60 000 души годишно
Снимка: архив, БГНЕС

Предстои ни новото преброяване на населението. То ще започне в 00:00ч. на 22 януари 2021 г.

От НСИ очакват,  че сме намалели.

„Това, което показват числата от текущата демографска статистика, е, че с около 50-60 000 на година се стопяваме. Било поради миграция или смърт, имаме такива тенденции и те са устойчиви", каза Диана Янчева, заместник-председател на Националния статистически институт /НСИ/.

В момента тече подготовката за преброяването. Около 23 000 преброители и 6000 контрольори ще бъдат необходими, вече започна и етапът по набирането им.

Още по темата

"Те трябва да бъдат комуникативни хора, да имат средно образование, да не са осъждани. Хубаво е да не бъдат от такива служби, които се свързват с проверки, с репресии, да не са от полицията, от данъчните служби, защото хората имат нагласи към тези служби. Нас не ни интересува дали жилището, в което живеете, е законно или незаконно, има или няма Акт 16. За нас е важно да установим към определения момент дали живеят хора, колко хора с каква възрастова структура, защото преброяването е в основата на много управленски решения", заяви Янчева пред БНТ.

Преброителите ще работят от 1 до 15 февруари, когато ще се обхождат домовете. От 22 януари до 1 февруари ще има електронно преброяване. Дублиране няма да има, ако хората са се преброили електронно, преброителите ще минат само да съберат уникалните кодове и да преброят евентуално тези, които не са се преброили електронно.

Янчева обясни, че един човек може да преброи и членовете на семейството си електронно, но не трябва да се използва един и същи имейл адрес при регистрацията.

По думите на зам.-председателя на НСИ заплащането на преброителите ще бъде доста по-високо от миналия път.

Съгласно закона преброяването е задължително и трябва да се отговори на всички въпроси, като в отговорите съществуват опциите: "Не желая да отговоря" или "Не мога да отговоря".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


541
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
325
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е ясно дали българите вече не сме малцинство в България. Ако махнем над 3 милиона българи завинаги избягали от България и се получава реалността - ние сме малцинство.
324
6
 
6
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Що се топим ли????? Заради такива платени екземпляри,които са на хранилка на Бойко,и че има т.ъ.п.и,които им вярват!
323
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунистите и службите планирано разграбиха държавата още в началото на демокрацията и отвратиха много българи които емигрираха
322
14
 
2
 
! Отговори
Haans681 преди 3 години
Поздрави от слъневите Малдиви. Имам 10 цифрени доходи. Жената е манекенка. Децата ми са руси и засмени . Осемнайсе дечица имаме общо със тази жена. Сега купуваме яхта. Ще правим околосветско пътешествие. Айде и по кротко го давайте , глобализация е все пак, не ***. :-)
321
3
 
15
 
! Отговори
Абе стига глупости преди 3 години
Този процес е в целия цивилизован свят. В държави като Япония дори много по- сериозен. Това е и причината европейските държави да си внасят население / мигранти.За сега предпочитам да следваме естествения процес /6- 8 милиона е здравословно число за територия като нашата/ отколкото да си подменяме населението - процес , който е много видим в Кралството, например.
320
10
 
7
 
! Отговори
Спасителят в ръжта преди 3 години
Има лесноВръщаме телените мрежи , изходните визи и Гранични войски с бонус пет дни за застрелян беглец И после новите комунисти ще обикалят по къщите и ще ви правят децаНавитак ли сте?
319
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми, повечето индиански племена са изчезнали: инки, маи, апачи, българи...
318
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко си заслужава този народ. Закривай! И последния да изгаси лампата.
317
11
 
14
 
! Отговори
Наблюдател от ЕU преди 3 години
Населението в България също се променя много. Фертилността на ромите е много по-висока от тази на другите групи от населението. Математически, ромите ще станат по-голямата част от населението през 2050 г., т.е. вече след 30 години.
316
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 2 турци за 30 год. се развъждат най малко 30 а от 30 българи за 30 год остава само бай ***
315
2
 
12
 
! Отговори
заповед №1 Ленин преди 3 години
До АнонименКомсомолка, която откаже секс след революцията се изключваше!
314
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изходна виза даваха на всеки стига да не си престъпник или с криминално досие. Но западняците не даваха визи на Българи. И сега САЩ не дават визи, отказват на 25% от кандидатсващите за визи, а тогава всеки който имаше легална западна виза получаваше и изходна виза.
313
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименшвейцареца, кво прайш в днес.бг бе пунд ел, кефи се на щастието дето те е сполетяло. и как са русички като ти си нан га л, не са твои значи
312
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимена изходна виза от нашта милиция трябваше ли? га ти лу ди те има тук
311
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
352: да твърдя че сме по малко от статистиката и знаеш ли защо? Сега ще ти помогна не ми благодари: имам много роднини и познати с двойно гражданство, Анериканско, Норвежко, Италияско, и т.н. Всичките тези хора си идват за 2-3 седмици лятото. Такива като тях има хиляди. Не плащат БГ данъци, не се осигуряват, но се водят БГ гражданин с падпорт. Дано да разбереш ме записаните са 7,3 млн но всъщност тук пребиваващи и допринасящи за държавата са много по малко.
310
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Тогава бракът е бил задължителен."Точно така, при соца която мома стане на 21 и още не е омъжена или който момък на 25 си няма невеста са ги пращали в Белене.
309
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По времето на социализма имаше ниска смъртност, защото комунистите не са давали на хората да мрът, който умре го изпращали в Белене!
308
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По времето на соца всеки можеше да пътува в чужбина ако има виза. Но западняците не даваха визи, тогава даваха визи само на турците да им работят евтино, сега дават и на българите да работят чистачи в турските ресторанти и магазини на Запад.
307
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По времето на соца не са давали на хората да живеят в чужбина, затова е имало и повече деца по детските и училищата. Сега могат да ходят, където искат да живеят, затова сега децата много намаляха. И също през соца хората са създавали семейства по-млади и са сключвали бракове. Тогава бракът е бил задължителен. А сега не е задължително да имат брак, но все едно е задължително да раждат по-възрастни - след 30 г., въпреки че законът позволява и по-млади да имат деца. Това са криворазбрани порядки!
306
3
 
8
 
! Отговори
Малтус преди 3 години
До Анонимен 344Вместо да спорите, защо просто не проверите. намаляването на населението започва през 1985 година. Тогава то е 8 948 649, а през 1992 г. 8 487 462.