Миграция, смърт... Топим се с около 50-60 000 души годишно

Вече тече набирането на преброители за догодина
21 сеп 2020 10:45, Елка Василева
541
Миграция, смърт... Топим се с около 50-60 000 души годишно
Снимка: архив, БГНЕС

Предстои ни новото преброяване на населението. То ще започне в 00:00ч. на 22 януари 2021 г.

От НСИ очакват,  че сме намалели.

„Това, което показват числата от текущата демографска статистика, е, че с около 50-60 000 на година се стопяваме. Било поради миграция или смърт, имаме такива тенденции и те са устойчиви", каза Диана Янчева, заместник-председател на Националния статистически институт /НСИ/.

В момента тече подготовката за преброяването. Около 23 000 преброители и 6000 контрольори ще бъдат необходими, вече започна и етапът по набирането им.

Още по темата

"Те трябва да бъдат комуникативни хора, да имат средно образование, да не са осъждани. Хубаво е да не бъдат от такива служби, които се свързват с проверки, с репресии, да не са от полицията, от данъчните служби, защото хората имат нагласи към тези служби. Нас не ни интересува дали жилището, в което живеете, е законно или незаконно, има или няма Акт 16. За нас е важно да установим към определения момент дали живеят хора, колко хора с каква възрастова структура, защото преброяването е в основата на много управленски решения", заяви Янчева пред БНТ.

Преброителите ще работят от 1 до 15 февруари, когато ще се обхождат домовете. От 22 януари до 1 февруари ще има електронно преброяване. Дублиране няма да има, ако хората са се преброили електронно, преброителите ще минат само да съберат уникалните кодове и да преброят евентуално тези, които не са се преброили електронно.

Янчева обясни, че един човек може да преброи и членовете на семейството си електронно, но не трябва да се използва един и същи имейл адрес при регистрацията.

По думите на зам.-председателя на НСИ заплащането на преброителите ще бъде доста по-високо от миналия път.

Съгласно закона преброяването е задължително и трябва да се отговори на всички въпроси, като в отговорите съществуват опциите: "Не желая да отговоря" или "Не мога да отговоря".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


541
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
345
7
 
15
 
! Отговори
Eva Evova professor преди 3 години
Глобализацията води до масови движения на хора, капитали. Съвсем нормално е България като колониална държава да е донор на хора за богатите държави. В белия свят е така. Нема лошо.
344
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нормално, племе връзкари което си избира мутри да го управляват и великия бей да му разпределя евросубсидиите няма как да оцелее
343
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Haans681Щом са руси децата ти , навярно не познаваш бащите.Приятно околосветско с мъжа ти.
342
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 383Абе защо си мислиш ,че на някой му пука дали ще се върнете?Направили сте избора си-продали сте си по-скъпо задниците - радвайте си се.Само не знам какво търсите в българските сайтове?Мозъците са ни златни и сме получили долари/евро а вие за вашите червени *** сте получили чифт съветски копейки или мъъдия и много шлайф по бретушеска линия! Радваме се като ви гледаме как си свтите във собствения ви червен комунистически сос!
341
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миграция-заради лоши условия на живот.Смърт-заради лошо здравеопазване и също лоши условия на живот.Това е положението днес благодарение на "грижите" на държавниците за народа.
340
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До emigrantАбе защо си мислиш ,че на някой му пука дали ще се върнете?Направили сте избора си-продали сте си по-скъпо задниците - радвайте си се.Само не знам какво търсите в българските сайтове?
339
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има прираст до края на 70-те после почва надолу - доста преди началото на "демокрацията" която се случи зле точно заради соц величията - справка отиди в Чехия или Полша и питай там какво мислят - едва ли някой ще купи идеята че соца е бил добър вече. Това ще се случи и в България - социализма си отиде и няма да се върне!!!
338
8
 
24
 
! Отговори
emigrant преди 3 години
Ей затуй никой няма да се върне в България,щото останаха много 85%ви нещастници!!Щом стане дума за емиграция и веднага се включва червената мантра за глагола мия?!Мият се улици,мият се чинии,мият се коли!Дори да е така,което е абсолютна лъжа,бих мил каквото и да е,щом като последната ми заплата на висшист в БГ беше 350 лева,а първата ми тук на запад 5000 лева и за съжаление на червенягите,нищо не мия,а си работя по специалността!Стигал съм и до 12000 лева заплата.Като за миячи бива,мисля!?
337
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами като е нямало места в болниците при соца и дядовците са умирали в коридорите на болниците (бабите умираха ли в коридорите, или само дядовците?, а чичо или ляля нямаш ли умрели в коридорите на болницата), защо тогава имаше положителен прираст на населението и смъртността беше една от най-ниските в света?
336
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Белорус която остана с Русия също днес има положителен прираст и населението се увеличава, белорусите си работят в страната въпреки че могат практически да пътуват навсякъде на Запад. Докато България и Прибалтийските републики са с трагична демофрария, те и другите от източна Европа които се ориентираха на Запад днес са много по зле отколкото при соца когато бяха с Русия.
335
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 376 - на какви хапчета си? Световно ниво в кое? Дядо ми умря в коридора на болницата защото нямаше места - а живеехме до НДК!!! Повечето хора бяха бедни като църковни мишки - само на една шепа от БКП им беше добре и на бачкаторите и милиционерите... Не искам даже да се сещам за ужаса на соца!!!
334
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А каква е имигарцията към България, или точно обратното - след 30 години демокрация и американско партньорство 2 милиона българи отидоха да мият улицте на Зашпад защото в България ги чака безработица и гладна смърт, и страната е първа по смъртност в света?
333
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми защо като бяха разграбили държавата комунистите преди 1989та чрез разпределение на службите, тогава нямаше такава смъртност ами положителен прираст, и пенсионерите не ровеха в кофите за огризки от храна и нямаше гладни и студуващи хора, а образованието и здравеопазването бяха на световно ниво?
332
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 372 - главно заради емиграция на руснаци от бившите републики към Русия. Иначе пак са под 2 деца на жена но доста по добре от Западна европа все пак- мисля че е 1.7 коефициента...
331
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия има 100% достъпност до детските градини във всяко населено място детските градини са 100% обезпечени. Всяка майка може да е сигурна, че ще има място за детето и където и да е. Плюс това еднократната парична помощ при раждане на второ дете до 616 хиляди рубли (близо 18 000 лв.), за първо дете 466 хиляди рубли (над 13 000 лв.).
330
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми те и преди това дефакто я бяха разграбили държавата като си разпределяха длужбите и крадяха яко. После просто го узакониха.
329
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия вече има положителен прираст на населението.
328
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А комунистите защо разграбиха държавата след като дойде демокрацията, защо чакаха 45 години ами не я разграбиха преди това?
327
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При социализма и при диктатора Тодор Живков имаше ниска смъртност защото тогава не даваха на хората да умират, който умреше го пращаха в Белене, и хората се страхуваха да умират.
326
2
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
И за да ни довършат по-бързо, пуснаха 5G днес!