Прокуратурата разкри двама руски шпиони у нас

Те са се ползвали с дипломатически статут
23 сеп 2020 17:00, Нели Христова
275
Прокуратурата разкри двама руски шпиони у нас
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната от двама чуждестранни граждани, ползващи се с дипломатически имунитет, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

След получаването на съответните сигнали от ДАНС, в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу Република България – затова, че две лица – чуждестранни граждани, са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация (престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК).

В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2016 г. до настоящия момент, двама граждани на Руската федерация са осъществявали разузнавателна дейност, при която са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника. Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва.

За реализирането на незаконната си дейност двете лица са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната. В определени случаи на българските граждани са обещавани и предоставяни финансови облаги.

Установено е, че двамата руски граждани имат дипломатически статут. Съгласно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателното производство срещу двамата руски граждани е спряно, на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК - "деецът е лице с имунитет".

На 23.09.2020 г. главният прокурор Иван Гешев е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
5
 
6
 
! Отговори
Въпрос към ДАНС преди 3 години
А на руските агенти под прикритие направо им пръскаме черепите на место, нали? За тези двамата няма как, били са под дипломатически чадър но тези под прикритие официално не съществуват така че като ги хванем направо ликвидация на место.
144
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
158 Когато фактите говорят и боговете мълчат.
143
14
 
5
 
! Отговори
Краваромраз преди 3 години
само народен съд ще ни избави от американските предатели и агенти!
142
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То няма какво да се шпионира.Толкова сме ясни.Всичко това са кьор фишеци,да угодим на един друг голям брат отвъд океана.
141
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правим се на мъже пред хамериканците да не ни спрат Потока.Демек ,вижте как гърбим руснаците.
140
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ХАХХаха! Странното е, че се "хващат" само руски шпиони у нас. Други нема ли?
139
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
152 Попита руската БАП и компания, ние сме твърдо, за България.
138
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 155Охх божкей тоз загубения неразбралия малоумния бавния ... Аз за какво му говоря, той за някакви вируси ми приказва! АБЕ МОМЧЕ (или момиче, ако се самоопределяш така) - айде неми казвай, че всяка друга държава козирува и изпълнява, кактовото и каже брюксел или москва, според политическите настроения ...
137
3
 
5
 
! Отговори
149 преди 3 години
но не заклан от Руснаци а от продажни българи като теб
136
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 144 Как все пропускате факта ,че организаторите на Октомврийската революция са хора криели се в САЩ , Западна Европа и получавали пари от съответните правителства за нейното осъществяване
135
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето как Гундяев се кара на Румен Десов Решетниковhttps://m.dnevnik.bg/video/2018/03/06/3141279_s_tropane_po_masata_ruskiiat_patriarh_pouchava/И това нещо е президент...?!
134
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Патриот БгМоже би гражданска война. Не моеж да продължава така. Едната страна трябва да вземе пресвес, независимо коя.
133
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
142 Никой а страна не може, да се бори сама с глобалните предизвикателствата, като пандемия, климатичните промени, Русия.
132
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурно са търсили F-ките,ама те са Стелт(невидими)тст-няма ги!То другото си е руско.
131
2
 
2
 
! Отговори
Патриот Бг преди 3 години
141да така еИ какво правим Друже ?Продалжаваме да се делим ?до къде ще стигнем?емиграция или гражданска война ?
130
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каскета във военното контраразузнаване ли почна работа?Като разбрах ,че рамките търсили информация за модернизацията на нашата армия се смях от сърце.Да бяха ги оставили,щяха да търсят цял живот.
129
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо направо Гундяев не се обади на Радев и да го нахока пак, че не е предал нужната информация досега ?!Нали Радев е слугинята на Кремъл у нас!
128
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
135 О, я, клали са ни, клането на Стамболийски е организира но от пияни руски офицери,чиято единствена задача е била, да разлагат И тровят младата българска армия.Русия бомбардира Варна, напада България от север, възпрепятства Съединението... Днес, Путин се прегръща топло с Ердоган и подписа значими спогодби.
127
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 140 разбира се , че са участвали в метежа А освен това --->>>>Ходили давали му на Бобочко кюлчета злато , викали му " вземи бе , вземи " А той - " не искам , аз съм най -честния политик"Излизайки от стаята все пак му напълнили чекмедженцето
126
9
 
4
 
! Отговори
Ельоменат преди 3 години
Гешефт имаш на въпроси да отговаряш с дебелака Борисов не имитирай работа. Цацата и Борисов са снасали инфо на Ердоган и са действали зад гърба на ЕС, а ти послушни мълчиш. *** си ти

Спонсорирани публикации