Прокуратурата разкри двама руски шпиони у нас

Те са се ползвали с дипломатически статут
23 сеп 2020 17:00, Нели Христова
275
Прокуратурата разкри двама руски шпиони у нас
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната от двама чуждестранни граждани, ползващи се с дипломатически имунитет, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

След получаването на съответните сигнали от ДАНС, в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу Република България – затова, че две лица – чуждестранни граждани, са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация (престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК).

В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2016 г. до настоящия момент, двама граждани на Руската федерация са осъществявали разузнавателна дейност, при която са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника. Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва.

За реализирането на незаконната си дейност двете лица са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната. В определени случаи на българските граждани са обещавани и предоставяни финансови облаги.

Установено е, че двамата руски граждани имат дипломатически статут. Съгласно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателното производство срещу двамата руски граждани е спряно, на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК - "деецът е лице с имунитет".

На 23.09.2020 г. главният прокурор Иван Гешев е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
4
 
2
 
! Отговори
Истината преди 3 години
туко що ми платиха и съм за америка и натоутре може за русия ако платят повечеи за това сменям името не Анонименче да имам като вас имунитет драги ми смехурковци
164
9
 
7
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 3 години
Браво Иване, браво Гешев. Преди много, много години по времето на Втората Световна война един твой съименник, Никола Гешев, разката цялата шпионска мрежа на СССР в България. А българските им ятаци и продажниците от БКП/БСП (наричани презрително от народа шумкари) също бяха методично изловени един по един и наказани със цялата строгост на закона.
163
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СъвецкаПодлого! 172 Афганистан ???? Предполагам визираш 80 те години на миналия век Защото след 2002 Афганистан е окупиран от САЩ и станаха за смях - ама е друга тема товаА би ли посочил причината за присъствието на СССР в Афганистан? Или удобно ще си я премълчиш ?Сирия , Либия ??? там пък какво има ? САЩ искаха да ликвидират Асад , и спонсорираха терористи за гражданска война , русия какво е виновна Либия - Путин ли уби Кадафи и спонсорира преврата? Кой започна гражданската война там?
162
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
176 Тогава не бяхме държава, а руска губерния, руснаците се разполагаха, като в своя дом в България.Шпиони не са им били нужни, цялата държава бе тяхна."Кокошката не е птица и България не е държава", така гледаха руснаците на нас.
161
5
 
9
 
! Отговори
българин преди 3 години
д-р Гешев.На времето плюнката Плевнелиев ваш поддръжник и в момента.Си вдигаше нулевият " рейтинг" именно с Оплюването на Русия! Разбираме че не спите спокойно поради факта че сам знаете как бяхте " избран"! И протестите са основателни в искането си на оставката ВИ! Та и вие ли решихте да ползвате тази " тактика"? Оставете Русия на мира! Тя няма да ви спаси от позора в който САМ се вкарахте само и само да сте 2 ри в държавата! Ще си платите за това лицемерие! ОСТАВКА МУТРИ!!!
160
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците май лека полека ще ни докарат до гражданска война. Много се увълчихме едни други заради техните интриги.
159
7
 
7
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
#Руските шпиони вън:):):)Само не мога да разбера кво го бават Паметника на армията на СССР?:):):):)В цяла Европа отдавна вече ги демонтираха,а тук в България Альоша,Мальоша още седат:):):)Трябваше да ги сринат още със Мавзолея и да се приключва:):):)
158
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИстинатаТИ не си истината . Ти си платено ............
157
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
164 Народният ви съд бе незаконен, той "осъди"цвета на българската интелигенция И невинни хора на смърт, по заповед на Москва.Българският народ вече не е стадо, което руснаците да подкарат на заколение.
156
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С Бойко сигурно си пият кафето!
155
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато бяхме във Варшавския договор нямаше нито един съветски шпионин. Сега сме в НАТО.
154
3
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До КраваромразДядо, та ти си на преклонна възраст, Народен съд няма да видиш в този живот, защото соца умря преди теб. Даже и в онзи живот няма да го видиш, защото вие комунистите сте атеисти, поне такива бяхте до скоро, докато джуджето от Кремля не ви каза, че сте православни славяни с ниски чела, тъмни очи и коси и ниски, набити шкембелийски фигури
153
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
169 Навлизаш в дълбока води, няма тук време, да ти се попълват белите петна от знанията ти по история.А както виждам, четеш руски учебници, няма смисал.
152
4
 
13
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Сега в колонка по един с черен печат след Решетников обратно в Русия:):):)Държавата работи:):):)
151
5
 
11
 
! Отговори
СъвецкаПодлого! преди 3 години
До Анонимен 169Да Русия е агресор и превратаджия. Афганистан, Сирия, Либия, Украйна, Грузия, Приднестровието. Да продължавам ли, списъка е много дълъг
150
0
 
2
 
! Отговори
165 преди 3 години
Ти МАЙ си римлянин а ?Бог е един
149
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
164 България е съюзник на Америка, по линия на НАТО, вече 26 години, няма от какво да се избавим с американците.Те са наши съюзници.
148
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 154 ахахахаахаКакво глобално предизвикателство е Русия ?Русия ли организира преврати по света , тя ли има над 800 воени бази по света Тя ли запали Близкия Изток след 2001 Тя ли е отговорна , че във войните водени от САЩ и коалиция за 17-18 години има стотици хиляди жертви , милион бежанци , разрушени държави Да изброявам ли още
147
1
 
2
 
! Отговори
Бай Ганя преди 3 години
Всички сте руски и американскиАНОНИМНИ АЛКОХОЛИЦИ ТУКМоля не коментираите излизам веднага и няма смисъл да се връщам тукаНАЗДРАВЕ
146
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво точно ще шпионира?

Спонсорирани публикации