Прокуратурата разкри двама руски шпиони у нас

Те са се ползвали с дипломатически статут
23 сеп 2020 17:00, Нели Христова
275
Прокуратурата разкри двама руски шпиони у нас
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната от двама чуждестранни граждани, ползващи се с дипломатически имунитет, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

След получаването на съответните сигнали от ДАНС, в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу Република България – затова, че две лица – чуждестранни граждани, са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация (престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК).

В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2016 г. до настоящия момент, двама граждани на Руската федерация са осъществявали разузнавателна дейност, при която са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника. Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва.

За реализирането на незаконната си дейност двете лица са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната. В определени случаи на българските граждани са обещавани и предоставяни финансови облаги.

Установено е, че двамата руски граждани имат дипломатически статут. Съгласно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателното производство срещу двамата руски граждани е спряно, на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК - "деецът е лице с имунитет".

На 23.09.2020 г. главният прокурор Иван Гешев е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
5
 
11
 
! Отговори
Влади преди 3 години
А нашите ду.педавци кои са? Не са ли онези от Дондуков 2? Оня , с юмручето, май е един от тях, та затова не казват имена.
124
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо търсят информация за армията ни от разни предатели ?Да питат РадеFF, той е Главният предадел на България !Поддлога на Кремъл.
123
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Руснаците не са ни клали."Дааа, ама кои руснаци?Днешна Русия няма нищо общо с Русия на Цар Освободител. Руските нихилисти, които после се преименуваха на комунисти правят 7 /седем/ опита за покушение върху живота на цар Александър.Последния седми опит е успешен. През 1882ра година успяват да го убият. Откак комунизма налази Русия тя не е приятел на България. От СССР сме видели само зло. 30 000 са избити в българския Гулаг.
122
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1 Рубла = 1 Стотинка 136 с такива партньори и приятели като САЩ , за какво са ни врагове Те уж и на Берлин са партньори и приятели , ама не им пречи да си ги шпионират най -редовно А напоследък добавиха и рекет в кошницата си Кой се отнася така с приятелите си ????????????
121
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Патриот БгЗащото България е неспособна, да бъде автономна от 1944-а насам.
120
0
 
4
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Ако сме Българи трябва да не обожаваме която и да е голяма силаи да се делим и дразним като малки деца
119
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със сигурност имат участие и в метежа.
118
6
 
2
 
! Отговори
Истината преди 3 години
137 Ти не си Българин ти си Анонименкойто жадува да е хамериканец
117
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИстинатаАЗ се гордея ,че съм Българин. За теб не знам.
116
1
 
7
 
! Отговори
1 Рубла = 1 Стотинка преди 3 години
Най-накрая ДНЕС си оправиха терминологията. Да, руските агенти са именно шпиони -коварни, нагли, работещи за една мрачна империя на Изток. За разлика от тях хората от нашите и приятелските ни секретни служби от НАТО не са шпиони а разузнавачи. Умни, находчиви, винаги една стъпка пред врага.
115
6
 
2
 
! Отговори
Нямте ли срама преди 3 години
До колкото знам Руснаци не са на клалиедни други са дето имат новини на техния език в националната ни телевизиядори са с партия в парламентаи сега вече ако има пръст надолу ми е ясна картинката
114
3
 
10
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
Те всички вестници из Европа вече писаха обширни статии за това, че Радев действа с руското разузнаване и че в момента именно България е на прицел, затова се опитва да клати държавата. Затова Гешев е пращал хора да го проверяват, затова и шефа на кабинета му напусна онзи ден. Само едни типове, викащи и блокиращи вече два месеца улиците и кръстовищата, са се заинатили, че Радев е месията (заедно с леля Корни, МаяМа, Славун и другите от катуна, чакащи да се намърдат).
113
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма нормален човек който да обича руснаците.
112
3
 
0
 
! Отговори
Истината преди 3 години
128 да така ено Също така няма нищо хубаво да си хамериканска или турска ..........ка
111
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо ново под слънцето . Руснаците си имат партия и президент у нас за двама шпиони седнали да правят въпрос.
110
6
 
1
 
! Отговори
Vako преди 3 години
Приятелю и сънародник мойне разбрах Нато българско ли е че му се кланяш?
109
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да покаже малко доказателства? Той обича така!
108
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 121Няма нищо хубаво в това да си руска ***.
107
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най големия шпионин е фигуранта
106
2
 
1
 
! Отговори
Патриот Бг преди 3 години
Предавам сетук явно никой не миле за Българияпак се делим и пак ще сме пецаканите.Русия та АмерикаБойки та Радевнормално явно писачите са на хранилка под управляващитеи си дерзаят за собствения интерес