Омбудсманът: Фактурите на "Топлофикация" са подвеждащи и неясни

Хората не могат да защитят правата си, защото не знаят за какво плащат
25 сеп 2020 14:16, Ния Христова
38
Омбудсманът: Фактурите на "Топлофикация" са подвеждащи и неясни
Снимка: БГНЕС
"Потребителите не могат да разберат съдържанието от фактурите на "Топлофикация", защото информацията е в насипен вид. Тя е неясна и освен това подвеждаща. Вижда се една сума, която трябва да платите в определен срок. Това обаче не е дължимата". Това каза в ефира на Нова ТВ омбудсманът Диана Ковачева. 
 
"Получавате писмото, отваряте съобщението и виждате на първа страница сумата със срок за плащане. Трябва да отворите на втора страница и тогава на таблица ще се види окончателната дължима сума по обща фактура. Надолу следва още информация с някакви неясни суми", заяви още обществения защитник. 
 
Тя изтъкна, че е изпратила препоръка към "Топлофикация – София" информацията във фактурите да бъде представена по начин, който е ясен, разбираем и неподвеждащ.
 
"Това е изискване и на Директивата за енергийна ефективност. Трябва да има дори и графични знаци и оформление. Необходимо е да е ясно за какво плащате", допълни Ковачева.
Още по темата
 
Според нея, когато хората не знаят какво плащат, те не могат да защитят правата си и да оспорват фактурите.
 
"Директорът на дружеството ми каза, че винаги е било така и е заложено в общите условия", изясни Ковачева. 
 
Тя информира, че е изпратила 150 жалби до Комисията за енергийно и водно регулиране, които да бъдат проверени.
 
"Удължен е срокът за обжалване на изравнителните сметки, това също е правилно. Някои ги получиха късно, а до други изобщо не достигнаха. На практика хората не знаят какво точно плащат", добави Ковачева. 
 
Ковачева каза още, че на изслушване в парламента директорът на "Топлофикация – София" е поел ангажимент да се справи с проблема с неясните фактури.
 
"Не знам как "Топлофикация" се обърква при условие, че работи с парите на хората. Потребителите се оплакват от това, че имат разминаване между данните от топлинните счетоводители с изравнителните сметки, които получиха и тези от "Топлофикация", посочи още Ковачева. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
3
 
! Отговори
И.Б. преди 3 години
Нека измамените от "Топлофикация" се съюзят и подадат колективна жалба до съда. Тогава няма да е така скъпа вноската за всеки поотделно, необходима за даване ход на делото. Омбудсманът явно има ограничени пълномощия, щом може само да заявява за неуредиците на това дружество. Нека инициаторите се обърнат към омбудсмана за адресите на подалите сигналите.
29
1
 
2
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Аз въобще не искам да им ползвам услугата. Защо трябва да ме задължават да плащам за нещо, което не ползвам?
28
0
 
13
 
! Отговори
ами, преди 3 години
Фактурите на "Топлофикация"София абсолютно винаги за били подвеждащи и неясни.Откакто съществува крадливото дружество.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДО ТАРИКАТ 27- ЕЛА В БУРГАС ЯНУАРИ ФЕВРУАРИ- ЩЕ ТИ ДАМ ТЕРМОМЕТЪР- ЛАЗЕРЕН И ФИЗИЧЕСКИ --АКО В ТРЪБИТЕ ВОДАТА Е НАД 40ГРАДУСА- ЩЕ ТИ ДАМ 1000ЛВ ЗА ТВОЯТА 'РАЗХОДКА" !! СЪГЛАСЕН ЛИ СИ? НО АКО АЗ ПОЗНАЯ -ЩЕ ТИ ЗАБИЯ ДВА ШАМАРА В ФЕЙСА! И ЕДИН ШУТ ЗА ПОПЪТНО ДОВИЖДАНЕ КЪМ ТВОЕТО СЕЛО!!
26
2
 
4
 
! Отговори
до 24 преди 3 години
Не говори небивалици, ТЕЦ-а е най-доброто отопление и най-евтиното. Ти научи тарикатите да си плащат и да не си сменят радиаторите. Акъл не давай. Топлофикация си отчита на главния топломер за сградата и не я интересува за андрешковщината която и ти си прегърнал с две ръце. Въпроса е в лъжите и шмекериите на обитателите. Искат те да не плащат а да им го плати комшията. Това е проблемът, а не топлофикацията. Комунистите това искате - все някой друг да ви плаща.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АКО НЕ Е ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И НЕГОВИТЕ ДИРЕКТИВИ БЪЛГАРИТЕ ЩЕ СЕ ИЗПОЯДАТ КАТО ГЛАДНИ ***.
24
7
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
НИКОГА НЕ СИ КУПУВАЙТЕ АПАРТАМЕНТ С ТЕЦ!!! ЩЕ ИМАТЕ СТРАХОТНИ ПРОБЛЕМИ И ЗАДЪЛЖЕНИЯ- БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ СОФИЯ ВАРНА БУРГАС И Т.Н.!!!1
23
1
 
9
 
! Отговори
Яким Вълев Донев 2 преди 3 години
..... Освен това виждам , че Българското Общество го е обзело някакво брутално безразличие и овчедушие ... И на никой не му пука за нищо ! ... Тия се възползват от това и продължават най - нагло да си вдигат цените и да си правят кинтите за солидни премиални .......
22
1
 
7
 
! Отговори
Истина преди 3 години
Разстрелват се ръководителите на топловикациите и всички които са им директни починени заедно с тези които проверяват или по скоро не проверяват сметките, следващите ще са отговорни! Сега всеки прехвърля топката на другия, накрая държавата плата което пак е от нашия джоб. Това е сбърканото в тази демокрация, те крадат и лъжат ние пак плащаме заради това!
21
1
 
12
 
! Отговори
Яким Вълев Донев преди 3 години
Ха ха ха ..... Само те ли ?!?! А ... "ТЕХЕМ" ?!?! ... "Софийска вода" ?!?! ... А ... Мобилните оператори ?!?! ........ Всички ни "точат" здраво ......... И от нашите пари - си плащат големите заплати и солидните тримесечни премии !!! ..... Ей на ... Наближава време за тримесечните "бонуси" - Октомври се падат ! ... После идват Коледа и Нова година ! ... Обаче никой обикновен Български гражданин нищо НЕ може да им "оспори" - защото ТЕ винаги печелят ... "СПОРА" !!! ..........
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те са за грамотни хора, не за прости. Стига с това опростяване на всичко. Това са държавни стандарти, стига с тия вайкания.
19
1
 
18
 
! Отговори
ДА преди 3 години
Кога ще премахнете топлинните счетоводители!?Фактурите са техни,не на топлофикация!Тия са посредници,дето надуват сметките ,за да се издържат-запати,осигуровки ,офиси-всички разходи като фирми,се изстискват от нас,те приходи нямат!Това е разковничето,никой ли не го вижа !?Вероятно,защото изобщо не се коментира!
18
3
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Едно Време при соца водата за парното се подгряваше от парата от теца който произвеждаше ток и за това беше евтино.А сега газта,въглищата и всяко гориво което се употребява в тецовете се плаща от потребителите на парното а парите от електрическия ток се раздават на свой хора.А сега преноса на тока по мрежата загубата(тока който се краде)се разпределя и се плаща от обикновения потребител.Абонат съм на ЧЕЗ и съм казвал на инкасатора който отчита тока за кражба друг одговаря за това.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не прави впечатление, че са надути, ама са неясни.
16
0
 
4
 
! Отговори
мхм преди 3 години
Тая *** на маяма 1 работа не свърши за тези години. Единственото е, че заключава общото и очевидното, а именно, че фактурите не са както трябва. Е, и? Какво направи тя за да го промени?
15
3
 
4
 
! Отговори
Ами преди 3 години
Плащай в километри бре аркадаш!Аз живея до месарницата и искам кифтетата да са без пари,ама не става!
14
3
 
6
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
За Тока Фактурите са Същите - аз живея до АЕЦ Козлодуй и ми начислват Такса Пренос в Размер от 1500 километра .
13
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Г-ДА СТОЛИЧАНИ СОЦИАЛИЗМЪТ ОТ ПОВЕЧЕ ОТ 30 ГОДИНИ ГО НЯМА А ВИЕ ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА СИ ЖИВЕЕТЕ В СТАРОТО "ДОБРО" ВРЕМЕ НА ТОДОР ЖИВКОВ,КОГАТО ТОПЛОТО В ПАНЕЛКИТЕ ВИ БЕШЕ ПОЧТИ БЕЗПЛАТНО.НИЕ В ПРОВИНЦИЯТА ТОВА ГО ЗНАЕМ ДОБРЕ-ПЛАЩАМЕ-ИМАМЕ,НЕ ПЛЛАЩАМЕ-НЯМАМЕ!
12
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм съгласен да плащам това, което съм потребявал, ама да има ясни условия. Сега е пълна каша. Да не говорим за абсурда, че дори да се откачиш от тях, пак им плащаш. Плюс това мине се не мине време и ги дотират (това с наши пари), а дружеството е все губещо.
11
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
едно време столичани пускаха крана на топлата вода да шурти с часове в банята и отваряха прозорците,за да излиза топлото на вън и за това плащаха по 5-6 лева без никакво значение какво са консумирали,защото братята руснаци пращаха мазут и нафта без пари.