Д-р Симидчиев: Учениците няма да боледуват тежко, но ще разпространяват COVID-19

Физическата дистанция и маските ще доведат до намаляване на всички респираторни заболявания
26 сеп 2020 09:46, Елка Василева
92
Д-р Симидчиев: Учениците няма да боледуват тежко, но ще разпространяват COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

Училището няма да бъде огнище или развъдник, а място за разпространение на коронавируса. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев пред БНТ.

Според него заразените ученици няма да боледуват толкова тежко, т.е., няма да се повишат хоспитализациите и интензивните отделения, но ще се повиши разпространението.

"Аз не предвиждам големи проблеми с учениците, възможно е да има проблеми с учителите. Но учениците няма да боледуват тежко, но те ще станат начин, по който инфекцията ще се разпространява", допълни докторът.

Увеличаването на заразените е очаквано, "защото върнахме горе-долу една десета от населението обратно в групи - това са 700 000 ученици, които започнаха да си контактуват интензивно и това е мястото, където заразата се разпространява", каза Симидчиев.

Според пулмолога това, което наблюдаваме като пикове и спадове, не се дължи на външни фактори на вируса, а на поведението на хората.

Още по темата

"Когато хората се уморят да спазват мерките и започнат да контактуват повече и без предпазни средства, ще имаме пик. Когато съберем много хора на мач, на протест или на училище - ще наблюдаваме пик. Не е проблемът на околната среда, проблемът е на човешкото поведение", допълни той.

Д-р Симидчиев заяви, че в момента, в който хората започнат да палят печките с дърва и въглища, увеличаването на фините прахови частици ще предразполага към по-често боледуване от всякакви инфекции, включително и от коронавируса. Той даде за пример Северна Италия, където според него една от причините тя да е такова огнище е, че това е било най-замърсеното място от цялата страна.

Пулмологът заяви, че системата все още не е под натиск, но е трудно да се прогнозира какво ще стане по-натам.

"В интензивните отделения няма да има проблем с ресурса. Около 700 човека са хоспитализирани към момента, това също е далече от броя на леглата, които има", коментира той.

Единствено проблем вижда в поляризирането на мненията, защото хората се объркват кого да слушат и защо. Според него трябва да се обърне внимание не да се нарежда на хората какво да правят, а да им се обяснява какво и защо трябва да направят.

Няма нищо общо между ваксината за коронавирус и ваксината за грип. Когато спазваме мерките за физическо дистанциране и носене на маски, това ще доведе до намаляване на всички респираторни заболявания, не само на коронавируса, каза още д-р Симидчиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кои тогава са развъдниците,ако производствените сектори са огнищата,а социалните са места за разпространение щом вируса не може да се карантира като дозировка в околната среда по концентрация и вредност с щети,ако е природен с такива възможности за капацитет.
67
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Митенце,Продължавай да заляга върху уроците, а не се излага в публични форуми, па макар и толкоз пропаднали. Има разлика между огнище и среда за разпространение. Училищата са под наблюдение и няма да се превърнат в неконтролируеми огнища. А среда за разпространение е навсякъде където имаме близки контакти. А публиката на медиите се държите като болни от атеизъм. И без да дават по медии, си е лекар и лекува. И няма нужда от одобрение, щото не е медийна личност.
66
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Единственото нещо което не харесвам в колегите лекари, че едно и също нещо го казват по различен начин. По този начин в хората остава погрешно впечатление. За това призовавам медиите когато канят лекари за предавания или статии да не разводняват разговорите, а да се посочва най-важното. А като лекар Най-много се дразня на учените които се занимават с генетика, понеже съм убеден, че могат да открият кои хора са предразположени към коронавирус, а кои не. Хора бъдете малко по-спокойни и сплотени.
65
3
 
2
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Съграждани са вашето семейство, вашите приятели, тяхните семейства, тяхните приятели, съседи ит.н.В нашата държава има някаква форма на демокрация и поради това може да пишете всякакви глупости и не глупости. Но имайте предвид, че въпреки не ви познавам виждам как се излагате.Понякога за малко се за мислете преди да напишете поредната некопотентност. Не за нещо друго а защото е смешно и защото има хора които се вързват.
64
0
 
4
 
! Отговори
До АЗ преди 3 години
Ами, докторе, ние сме Вашите пациенти и коментираме това, което ни казвате. А то е доста различно. Вчера - има вирус и той е опасен, заразени и умрели еди-колко си; днес - няма проблем въпреки статистиката; утре - има проблем, ама не съвсем... Но съвсем не разбрах какво имате предвид, като казвате "Никога няма да разбера вас хората". Вие, лекарите, не сте ли хора????
63
2
 
10
 
! Отговори
митя преди 3 години
Училището няма да бъде огнище или развъдник, а място за разпространение на коронавируса.- др незнамсикъв сиалорааааа?то е едно и също..?бързо отивай в академията да ти отнемат титлата най-малко!
62
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докторе какво е положението по морето и туристите,които още се мъкнат насам? Там нещо си затваряте очите. Тези двойни стандарти карат народа да не вярва във вируса.
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все ще се изкаже някой нов специалист. Общо взето вирусът свари неподготвени всички такива от цял свят. Учат се, преповтарят един от друг, в движение. Икономическите последици ще ги търпим следващите 2-3 години.
60
9
 
3
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Никога няма да разбера вас хората. Как може да коментирате за нещо за което нямате никаква представа. И от къде тази злоба и страх у вас. Този доктор в статията е обективен и понеже съм лекар мога да ви кажа, че е умерен и с много професионален подход. Също така никой не ви кара да се ваксинирате с противно грипна или ваксина срещу ковид. Но имайте предвид, че сте част от една държава и трябва да поемат отговорност към съгражданите по всички въпроси.
59
4
 
6
 
! Отговори
Пилето в Фурната преди 3 години
Значи Лекари повтарям ЛЕКАРИ с главно Л са доказали ,че носенето на маски и вдишването на бактериите и изпаренията които издишваме могат да причинят плеврит , пневмония и т.н. букет от болести . А тука някакъв бурсук говори ,че вредните изпарения които изфишваме са полезни и нямало риск за здравето никакъв !? Даже да не съм лекар логиката е ,че каквото се издиша и трябва да не се позволява да влиза отново в нас понеже е отпадъчен материал факт.
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 49Ми хубаво, пич, намери болен, събери и други ентусиасти като теб и си направете ковид-парти. Да не забравиш след няколко месеца пак, щото няма дълготраен имунитет. Все още не се знае и какви щети нанася вирусът в дългосрочен план на организма и това е причината сега да се действа внимателно, но аз лично нямам нищо против разни смелчаци като теб да са опитни зайчета. От това само могат да се извлекат ползи за науката.
57
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боже, пази ме от нековидиотите. От вируса ще се пазя сама.
56
3
 
10
 
! Отговори
Бог да ни пази преди 3 години
от "лекари" като Симидчиев. Както е тръгнал да лакейства, скоро може и министър на здравеопазването да стане.
55
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма такова нещо като "имунитет до живот". Имунитетът който се придобива от прекарване на вирус е по-дълготраен и устойчив от ваксините, но не е доживотен. А при ваксините е краткотраен - само за сезона или седмици, ненадежднен, и самата ваксина има много странични ефекти.
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусът няма да изчезна, това стана ясно от всичките мерки и "лок-даун-и".
53
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами стойте затворени цял живот щом не се придобива имунитет. Ама кой ще ви храни?
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия и днес има хомосесуалисти както навсякъде по света - и в правителството и известни артисти и обществени фигури. И никой не ги преследва за това. В Русия е забранено само разпространенито на хомосексуална пропаганда сред децата и парадирането със хомосексуализма, а гей бракове в Русия никога няма да има, за това демократите на Запад подскачат и се пеняват като диви петли.
51
0
 
10
 
! Отговори
до 49 преди 3 години
с тая разлика, че към дребна шарка се придобива имунитет за цял живот, а Уханската БелоДробна Чума - максималният доказан имунитет е 2-3 месеца и след това Повторва, Потретва и т.н. докато те довърши!
50
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до до 44Не Русия, а САЩ бомбардираха България и избиха без причина няколко хиляди цивилни българи жени и деца.
49
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Англия е имало обичай ако момиче се разболее от дребна шарка да канят приятелките и на чай за да изкарат и те шарката докато са още малки.