Д-р Симидчиев: Учениците няма да боледуват тежко, но ще разпространяват COVID-19

Физическата дистанция и маските ще доведат до намаляване на всички респираторни заболявания
26 сеп 2020 09:46, Елка Василева
92
Д-р Симидчиев: Учениците няма да боледуват тежко, но ще разпространяват COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

Училището няма да бъде огнище или развъдник, а място за разпространение на коронавируса. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев пред БНТ.

Според него заразените ученици няма да боледуват толкова тежко, т.е., няма да се повишат хоспитализациите и интензивните отделения, но ще се повиши разпространението.

"Аз не предвиждам големи проблеми с учениците, възможно е да има проблеми с учителите. Но учениците няма да боледуват тежко, но те ще станат начин, по който инфекцията ще се разпространява", допълни докторът.

Увеличаването на заразените е очаквано, "защото върнахме горе-долу една десета от населението обратно в групи - това са 700 000 ученици, които започнаха да си контактуват интензивно и това е мястото, където заразата се разпространява", каза Симидчиев.

Според пулмолога това, което наблюдаваме като пикове и спадове, не се дължи на външни фактори на вируса, а на поведението на хората.

Още по темата

"Когато хората се уморят да спазват мерките и започнат да контактуват повече и без предпазни средства, ще имаме пик. Когато съберем много хора на мач, на протест или на училище - ще наблюдаваме пик. Не е проблемът на околната среда, проблемът е на човешкото поведение", допълни той.

Д-р Симидчиев заяви, че в момента, в който хората започнат да палят печките с дърва и въглища, увеличаването на фините прахови частици ще предразполага към по-често боледуване от всякакви инфекции, включително и от коронавируса. Той даде за пример Северна Италия, където според него една от причините тя да е такова огнище е, че това е било най-замърсеното място от цялата страна.

Пулмологът заяви, че системата все още не е под натиск, но е трудно да се прогнозира какво ще стане по-натам.

"В интензивните отделения няма да има проблем с ресурса. Около 700 човека са хоспитализирани към момента, това също е далече от броя на леглата, които има", коментира той.

Единствено проблем вижда в поляризирането на мненията, защото хората се объркват кого да слушат и защо. Според него трябва да се обърне внимание не да се нарежда на хората какво да правят, а да им се обяснява какво и защо трябва да направят.

Няма нищо общо между ваксината за коронавирус и ваксината за грип. Когато спазваме мерките за физическо дистанциране и носене на маски, това ще доведе до намаляване на всички респираторни заболявания, не само на коронавируса, каза още д-р Симидчиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
1
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 24 (ветеринарен лекар)Ветеринарни лекарю!Нещо си се объркал май? Ти, сигурно си говориш с овцете и очакваш те да те слушат и разбират? Не си доктор Дулитъл, да знаеш! Ние, хората, се обръщаме към други лекари, не такива като тебе.
27
2
 
11
 
! Отговори
Хей, 20 преди 3 години
Никой не бяга по тъча.Как да напуснат работа учителите над 45г, след като над 40% от учителите в България са над 50.?Никой няма да напусне работа и да избяга от отговорност.Ние сме отговорни хора.Все едно всички лекари да напуснат работа защото са застрашени?Учителите работим в услуга на обществото.Това не е концерт по желание-да работиш или да не работиш.Когато обществото има най-голяма нужда от учителите-няма как да се покрием и да избягаме.Ние ще продължим нашата мисия заедно с родителите.
26
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който го е страх да си седи в мазето цял живот и да не излиза навън защото не само ковид може да го убие, а също да го сгaзи кола, да го удари гръм и т.н. Медитирайте, зеленчуци. Пролетта ни разправяха как стотици ще мpът всеки ден ако не спазваме мерки. Никой не спазва мерки, а умират по една-две баби на ден със съпътстващи болести и така вече почти цяла година. Спуснали са комисарите от ЕС да плашат насалението.
25
11
 
4
 
! Отговори
ДивоК преди 3 години
Всеки обясняващ се по повод пандемията, а не казваш простата истина, че от Ковид 19 пандемия няма(!!!) волю или неволю е участник в глобалната измама!Кратко и ясно!
24
5
 
9
 
! Отговори
ветеринаен лекар преди 3 години
колсо пъти ще се повтаря едно и също,народа не спазва елементарни мерки,излишно е да се говори като развалено радио
23
6
 
5
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Короназомбитата вечно ще очакват вечно отсъстващият пик и '' камионите с труповете'', но природата на зомбитата е такава - д.билно-първосигнална! Вгледайте се в погледите на тези зомбита, захлюпени с парцалите си до очите, че отгоре на това някои и с плексигласов шлем върху парцалите - стреснат, празен и изцъклен поглед!
22
8
 
3
 
! Отговори
българин преди 3 години
Д-р Симидчиев ми изглежда свестен човек, не като оня с мустаците, дето си показва дипломите че се съмняваме доколко разбира от медицина, както и оня - началник щаба, коремния хирург с генералските лампази, дето ни плаши с чувалите.Въпреки това обаче, ще си позволя да изразя малко по-различно мнение.Децата няма да боледуват тежко, така е.Заразата може да се разпространява от тях, да възможно е - теоретично.Обаче болните са много повече заразни от тези, които нямат симптоми.
21
7
 
10
 
! Отговори
575 преди 3 години
Или аз съм много *** и нищо не разбирам илиД-р Симидчиев има проблем при четенето с разбиране или при изказа си.Докторът явно си противоречи. Бог да го прости българския учител.Никакви мерки не се спазват в училище. Скоро и учители няма да има както и лекари.
20
3
 
7
 
! Отговори
до 11 преди 3 години
Не разбирам за какво очакваш.За деца със симптоми, по протокол има РЗИ, ако родителите бягат по тъча това може да ги отрезви бързо. За такива решения има директор, който има нужния авторитет за пред родителя.Отделно, който се чувства застрашен в така създалата се ситуация, може да напусне работа. Нито вадите меч, нито бягате. Е как точно да се помогне в ситуацията?
19
8
 
12
 
! Отговори
Батко преди 3 години
Феновете на мерките , на щаба и вирусът да си слагат маските, каските, никакво излизане от вкъщи и срещи с приятели, никакво ходене на работа до 2065 година и за по - голяма сигурност в мазето! Аман от *** и паникьори. Какво стана 80 дни протести, мачове, барове и нищо не се промени. Вирусът се използва с други цели.Пък вие *** слагайте минусите.
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Денонощно ни облъчват с тоя смъртоносен вирус, фиксидея е да промият мозъците, специалисти, доктори, медии, маски, а смъртността е минимална!!! Наистина ли вярвате, че на някой друг, освен на близките ви, му пука за здравето ви? Особено пък на държавата майка.
17
12
 
9
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
ПЪРВО ДА СЕ ЗАТВОРЯТ УЧИЛИЩА, ДЕТСКИ ГРАДИНИ, ВУЗОВЕ ОЩЕ НАЙ КЪСНО ОТ 1 ОКТОМВРИ И ОТ 3 ОКТОМВРИ ДА СЕ ВЪВЕДАТ ВСИЧКИ ОГРАНИЧЕНИЯ, КАКТО БЕШЕ МАРТ И АПРИЛ.
16
3
 
7
 
! Отговори
Батко преди 3 години
Пак ли този? Имам чувството, че някой хора бе лекуват болни, а стоят постоянно в медиите? .... стига с този коронавируса не сте ни интересни.
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безсимптомни е медийна дъвка, загубени в превода и т.н.За нашата реалност, това би трябвало да се приема като изкарал на крак. Особенно при децата, майчината интуиция хваща тези "безсимптомни"
14
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тоя някой трябва да му обясни някои работи. Как пък все ограничени и неразбиращи хора, дето трябва да им се обяснява. От девет кладенеца вода извадиха да доказват една измислица.
13
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безсимптомните ученици, деца и учители са проблема.Не тяхното поведение.Хората дори не подозират, че са безсимптомни.Това е ключа за пиковете.Хората спазват мерките, но при работа с деца в детските градини контакта е много близък.Този контакт обикновено е на см.Особено в първа и втора група, където детето дори не може да измие ръчичките си само.Тези деца на 3 и 4 години имат много близък контакт с учителите.Ние им помагаме при обличането на дрешки,обуваме им чорапките,храним ги.Лице в лице сме.
12
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама вие се сетихте! Като казвахме, че така ще стане,казвахте, че учителите ги мързяло и щели да вземат едни пари, а били мързели и щели да се седят в къщи по пижами! За това говорехме! Ние ще сме болни!
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Д-р Симидчиев, Вие броите само учениците в училищата.Сега добавете и децата от детските градини в сметката Ви без кръчмар!Учителите в детската градина, в която работя от 30г. са над 45г.Имаме 1 учителка на 59г.,2 учителки на 55г.,3 на 52г.,1 на 40г. и 1 на 29г.Осем групи сме.Помощник възпитателите са 8. Нито една от тях не е под 45г.През изминалата седмица мчного от децата се появиха за 3 дни и сега са с хрема или кашлица.Звъним и родителите казват-болни са децата.Аз съм с капки за нос и сироп.
10
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да разпространяват, да разпространяват колко да разпространяват. 15 дни
9
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** наскачаха да пишат против мнението на специалиста...СъщитеОтрепки от улицата и "протестите "...