Заплатите на жените по-ниски, пенсиите им със 120 лева по-малки

Възрастните българки са в по-голям риск от бедност
123
Заплатите на жените по-ниски, пенсиите им със 120 лева по-малки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пенсиите на жените са средно с 27% по-ниски от тези на мъжете. Данните, цитирани от „Труд“ са представени в Проекта на Национална стратегия за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете за периода 2021-2030 г. Средно за държавите в Европейския съюз пенсиите на мъжете са с над 30 на сто по-високи от тези на дамите. Това излага на риск от бедност и материални лишения възрастните жени, се посочва в доклада.

Още по темата

По данни на Националния осигурителен институт към юни тази година средната пенсия за осигурителен стаж и възраст на мъжете у нас е 504 лева. Жените пък взимат средно по 380 лева или със 124 лева по-малко. По-малка е разликата при инвалидните пенсии – 291 лева за мъжете и 266 лева за дамите. Средно със 174 лева по-малко получават жените, пенсионерки по чл. 69 от КСО – това са военни, полицаи, служители на НСО, пожарникари и др. Те взимат средно по 558 лева на месец, а колегите им – по 732 лева.

Основната причина за разликата във възнагражденията за старост на двата пола е, че жените продължават да печелят средно по-малко от мъжете в България. Въпреки плавното намаляване на разликите  в заплащането през годините те се запазват на национално и европейско ниво, сочат данните в доклада.  През 2015 г. мъжете у нас са получавали с 15,4% повече от дамите. През 2016 г. разликата е 14,4%, през 2017 г. – 13,6%, като през 2018 г. остава почти без промяна - 13,5%. За последната година средният процент за ЕС е 15,7%.

Разликата в заплащането се дължи основно на хоризонтално и вертикално сегментирания по пол пазар на труда. Премахването на разликата в заплащането на жените и мъжете кореспондира пряко с увеличаване на доходите, които жените получават през живота си. Това не само би довело до намаляване на риска от бедност при жените в трудоспособна възраст, но също така намалява риска от бедност след пенсионирането им, обясняват авторите на стратегията.

Друга причина за ниските пенсии на жените е фактът, че те имат по-чести прекъсвания на кариерата си – като майчинството например. Все още предимно жените разполагат с по-малко свободно време спрямо мъжете, защото са натоварени с грижите по отглеждането на децата, с грижите за възрастни и зависими членове на семейството.

Изследване на НСИ показва, че жените посвещават средно два пъти повече време на ден за грижи за домакинството и семейството, отколкото мъжете и отделят за почивка, спортни и физически мероприятия, хобита и игри половината от времето, което мъжете отделят на такива занимания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: мъжеженизаплатипенсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такаааа, от жените се очаква да са майки, домакини, да ходят на работа и да печелят, къщата да блести, детето да се гледа добре, да се грижи за комфорта и на мъжа си...Та кой казвате работел повече?А в същото време пенсионната възраст ще е равна.
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да гледането на децата е основната причина която пречи на жените да развият успешна кариера но решението не е да нямат деца или да ги гледат бащите. Не трябва да се разглежда жената като самостоятелна единица, защото голяма част от заплата на мъжа в семейството отива за жената и децата. С една дума, мъжете получават по висока заплата, но тя отива при жената и децата.
29
4
 
6
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
И колко мъже гледат деца и стари хора - толкова са малко, че няма никакво значение това! Хайде стига с тази омраза към жените, наистина май ви е мъчно, на някои напр. като на Мен, че вече не са ви безропотни слуги, както едно време, тогава не са и гъквали, защото няма кой да ги храни, толкова е просто и ясно. Мъжете са носели парите и точка,то поне сега получават нещо, макар и по-малко, а преди?
28
1
 
6
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До ЗащотоНикой не пита защо за двама служители от един и същи пол на една и съща позиция, с еднакви отговорности заплатите са им различни?
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работиш толкова и това за което си се спазарил. Вече има доста жени които взимат многократно по-високи аплати защото са на токчета. Аре спрете се. Пенсията ви зависи от това на колко сте осигурени.
26
6
 
5
 
! Отговори
Защото преди 3 години
Всички жени искат съпруга им да получава повече(доста повече) от тях, а колегата им да получава по-малко, но всички те са мъже. От всички тези социални експерименти на много мъже им писва и не желаят да се обвързват, с което потъваме като нация. Не ми излизайте с номера за домакинята и гледането на възрастни. Много малко жени преди години са били такива(майка ми е от тях), а сега почти не се срещат. Мъкнат си децата по площадки и заведения, дефилират по цял ден, а мъжете им опъват...
25
4
 
5
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До анонименТоя някой дето трябва да гледа и деца си има и мъж. И това как ще си разпределят работата в семейството е нещо в което никой външен няма право да се бърка. Изкуственото изравняване на заплати няма да доведе до нищо добро. Ако самата жена не може да си балансира личният живот защо нейният работодател трябва да бъде наказа за това?
24
2
 
8
 
! Отговори
ПОТРЕСЕН преди 3 години
докога тая дискриминация? жените работят повече от мъжете !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
23
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Мен, но някой трябва да гледа и деца, независимо дали едно или повече, но е ощетен от това! Лошо е това, че сегашната организация на живота поддържа разни готованковци и тарикати, които как ще работят и поддържат дори собствения си живот, да не говорим социални дейности и пр.?
22
3
 
4
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Добре бе строителството е сектор доминиран основно от мъже. Сложете моля квота за жени общаци задължително! Даже умниците може малко да експериментират - жените общаци да са на двойни заплати. Да видим дали ще има наплив от жени?
21
2
 
2
 
! Отговори
преди 3 години
Най - важният извод от горната статистика е, че трябва да има разделение по групи в обществото и тези групи трябва да са скарани. Единственият начин по който те могат да се договорят е посредством гениалните политики на ЕС.
20
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Специално на мисирките и това което взимат им е много.
19
4
 
1
 
! Отговори
РАН - ЪТ преди 3 години
Заплати по-ниски ?Пенсии по-малки ?Може и още !И още може !!Още може ...И още ...И може .. и още може ...Искайте си добрия живот от Ж.Жeлeв.От неговото време започна голямото ограбване !!
18
5
 
7
 
! Отговори
една жена преди 3 години
Откъдето и да погледнете, все още мъжете са с привилегии. Казвали са ми го точно мъже, и така ми обясняваха, защо искали само момчета. На въпроса ми какво ще правят тези момчета без жени, вдигаха рамене. Никой честен човек няма да отрече, че много жени се справят сами и не зле, всеки да си отговаря за живота и да не ръси глу.пави и стереотипни просто.тии.
17
3
 
5
 
! Отговори
преди 3 години
Отново виждаме, че са задавани правилните въпроси за да се стигне до извода, че жените са подтиснати от мъжете си. Малко изтъркана стратегия, но все пак добре стъкмисана.
16
1
 
7
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Поредната дивотия. Заплатата е колкото си договориш и се базира не само на уменията ти, а и на това как ще успееш да се продадеш и каква заплата ще поискаш. За тоя по долу със примера за сравнение на счетоводителите - ми що не сравниш двама счетоводители мъже примерно? А ако единият върши повече работа от другия? Който не си харесва заплатата да си договори по-висока или да напусне!
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От последните статистики 60% от пушачите са жени!! Аре дай друго.
14
4
 
7
 
! Отговори
БОКО преди 3 години
Ориенталска работа. И селения навсякъде.
13
7
 
3
 
! Отговори
отвратен преди 3 години
Най-дълго живеят тук, проклетите жени !Не са малко ... за съжаление проклетиите гадни !!
12
3
 
13
 
! Отговори
Да преди 3 години
При по малко трудов стаж,вие какво искате...До сега жените работили при категории труд се пенсионираха с пет години по-рано от мъжете.А,както се вземе и това че живеят по дълго!Да изчистят,колко години средно пенсия взима един Мъж и една Жена...Стара приказка е че не е важно колко? А,колко време ще я взема!!!

Спонсорирани публикации