Заплатите на жените по-ниски, пенсиите им със 120 лева по-малки

Възрастните българки са в по-голям риск от бедност
123
Заплатите на жените по-ниски, пенсиите им със 120 лева по-малки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пенсиите на жените са средно с 27% по-ниски от тези на мъжете. Данните, цитирани от „Труд“ са представени в Проекта на Национална стратегия за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете за периода 2021-2030 г. Средно за държавите в Европейския съюз пенсиите на мъжете са с над 30 на сто по-високи от тези на дамите. Това излага на риск от бедност и материални лишения възрастните жени, се посочва в доклада.

Още по темата

По данни на Националния осигурителен институт към юни тази година средната пенсия за осигурителен стаж и възраст на мъжете у нас е 504 лева. Жените пък взимат средно по 380 лева или със 124 лева по-малко. По-малка е разликата при инвалидните пенсии – 291 лева за мъжете и 266 лева за дамите. Средно със 174 лева по-малко получават жените, пенсионерки по чл. 69 от КСО – това са военни, полицаи, служители на НСО, пожарникари и др. Те взимат средно по 558 лева на месец, а колегите им – по 732 лева.

Основната причина за разликата във възнагражденията за старост на двата пола е, че жените продължават да печелят средно по-малко от мъжете в България. Въпреки плавното намаляване на разликите  в заплащането през годините те се запазват на национално и европейско ниво, сочат данните в доклада.  През 2015 г. мъжете у нас са получавали с 15,4% повече от дамите. През 2016 г. разликата е 14,4%, през 2017 г. – 13,6%, като през 2018 г. остава почти без промяна - 13,5%. За последната година средният процент за ЕС е 15,7%.

Разликата в заплащането се дължи основно на хоризонтално и вертикално сегментирания по пол пазар на труда. Премахването на разликата в заплащането на жените и мъжете кореспондира пряко с увеличаване на доходите, които жените получават през живота си. Това не само би довело до намаляване на риска от бедност при жените в трудоспособна възраст, но също така намалява риска от бедност след пенсионирането им, обясняват авторите на стратегията.

Друга причина за ниските пенсии на жените е фактът, че те имат по-чести прекъсвания на кариерата си – като майчинството например. Все още предимно жените разполагат с по-малко свободно време спрямо мъжете, защото са натоварени с грижите по отглеждането на децата, с грижите за възрастни и зависими членове на семейството.

Изследване на НСИ показва, че жените посвещават средно два пъти повече време на ден за грижи за домакинството и семейството, отколкото мъжете и отделят за почивка, спортни и физически мероприятия, хобита и игри половината от времето, което мъжете отделят на такива занимания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: мъжеженизаплатипенсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
1
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Как действа байоГаньо Тариката ?!Напие се с ракия,бие си жената.Тя обаче ходи,с други да се рьгa,и болестите половибезумно тръгват !
50
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това,че съвремените жени ,карат ,велосипеди,автомобили и носят панталони ,като същевременно пият и пушат по кутия цигари( вече за разлика от мъжете) не ги прави мъже.А това за домакинската работа и за отглеждането на децата е кьор филтри.Издръжката и поддържането на дома и семейството вече е същността на семейния живот и семейното щастие.То и женски футбол има ама няма Стоичковица а има Стоичков.Хай със здраве.Дайте женски род на думичката вожд.
49
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един познат преди време каза :Почне ли една система да се феминизира и отива на кино. При нас феминизацията по ред :Образование.ЗдравеопазванеПравосъдиеИзпълнителна власт и администрация.Тъга повсеместна......
48
3
 
5
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До анонимнаИ аз бях веган и се бях озлобил. Почнах да хапвам по малко месце и нещата се оправиха, опитайте и вие. Няма нищо по-добро от сочна пържола. Добре ще ви дойде и чашка добро винце към нея.
47
4
 
2
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
Не само че не съм слугиня, ами никога не съм била, имам добри доходи. Не сте разбрал изобщо, че говоря за минали времена и обобщавам, ако отричате безропотното състояние на жените преди, сте или неинформиран, или просто манипулативен.
46
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни глупости. Всичко звиси от професията. Що не съм виждал жена автомонтьор,миньор,вулканизатор,строител или подобни тежки работи където се плаща скъпо. В същото време масово жените са продавачки и взимат по- малко,защото се плаща по-малко в тази област. Ако имаме продавачи мъж и жена то жената може и повече да взима.Иначе в нормално семейство е добре дошло жената да взима много пари с които цялото семейство да живее по-добре. Едва ли мъжът ще има против от това.
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато миньорите взимат повече от фризьорките -така ще е!!!
44
4
 
6
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Колкото по рано един човек разбере, че никой с нищо не му е длъжен и всичко което иска да постигне зависи само от него толкова по рано ще намери щастието. На мрънкалниците все някой друг им е виновен, но никога не са те.
43
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еманципацията беше грешка.
42
5
 
3
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
Не сте прав, че парите им отивали при жените им и при децата - ами тези деца на кого са всъщност, да не би само на жените им? И почти всички мъже, които познавам, се тъпчат ежедневно с месо, бири, повечето пушат и немалко пийват, по-често карат коли, така че по-кротко с това, кой им харчел парите. АМИ ЕЖЕДНЕВНАТА РАБОТА, ДЕТО Я ВЪРША СЛЕД РАБОТА, ИЗВЕСТНО ЛИ ВИ Е, ЧЕ СЕ ОЦЕНЯВА НА ЕДНА СРЕДНА ЗАПЛАТА ПОЧТИ?
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пенсията не е социална помощ.Тя е не е за заслуги а е дълъг процес на натрупване.Внасяш,(заделяш)когато си млад и работоспособен за дните когато ще си стар и немощен да печелиш,толкова,като когато си млад.Проблемът не е само във вноските а е и в непрекъснато нарастващата цена на издръжката на живота т.е. в инфлацията.Ако за издръжката на живота преди 30 години са били необходими около 250-260 лева то сега тази сума е три четири пъти по висока от тогава.Като се има на предвид и данъците.
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 35Сори пич, ама по начало си прецакан като жена търсеща работа. Ако кандидатстваме за една и същата работа, с едно и също образование ще вземат теб, като мъж освен ако аз не се съглася на по-ниска заплата от това което си поискал ти.
39
2
 
6
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До анонимнажена ми не е безропотна слугиня в никакъв случай. И о-боже - имаме 2 деца и тя успя да развие собствен бизнес и изкарва от 2 до 3 пъти повече от мъжете, на заплатки около нея. Ако вие се имате за безропотна слугиня, ок няма да ви казвам как да се чувствате, но явно имате проблем в семейството, а не с работодателя ви.
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като почнат шефовете да ви обясняват как ви плащат малко, защото "нали си имаш мъж да те издържа", тогава ми говорете кой е дискриминиран. Обаче иначе не е проблем да работиш извънредно, защото тогава удобно забравят, че имаш мъж и дете с които искаш да си прекараш уикенда.
37
2
 
7
 
! Отговори
Истината е: преди 3 години
При равни други условия жените се издигат много по-бързо, лесно и без усилия в офис от мъжете. Достатъчно е просто да сложат къса пола, клин и или да се усмихнат, където трябва. Жените винаги разчитат на най-големия си коз и изпитват див ужас да останат без него, т.е. да бъдат като нас. Този филм как жените са онеправдани го гледам вече 15 години и ми е писнало от театри и номера. Време е мъжете да се обединят в организации, за да защитават правата си!
36
3
 
3
 
! Отговори
ДДРонег преди 3 години
Мда, голямо неравенство има между жените и мъжете , мда ...Едните печелят повече, другите живеят по-дълго ...Едните раждат, другите се грижат за поминъка ... А има едни третополви , които търсят под вола теле !!!
35
4
 
2
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До анонимнаДа не би гледането на деца и стари хора да ви е наложено от някой? ТОва е ваш личен избор. Вие като сте кандидатствали за работа поискали ли сте си заплата, която ще ви устройва? Когато ви предложиха заплатата съгласихте ли се? А ако не сте били доволни провали ли сте да поискате повишение, а да смените работата за по-добре платена? А да сте се опитали да си повишите квалификацията? Щото има много примери са успели жени, положили усилия обаче, а не мрънкащи по форуми.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой нищо не очаква. Не пробутвай средновековни парадигми в 21 век. от там се започват с 'очакванията"
33
1
 
4
 
! Отговори
една жена преди 3 години
До Защото - връщайте си дъщерите във времето преди два века, да стоят в дома си и да викат - да, господарю, но не ми нареждайте какво да правя........Каквото и да си мислите, животът върви напред, а не назад......
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти има и нещо друго, че някой работодателите са по склонни да вземат на работа мъж ( щото няма да ражда деца и да излиза в болнични заради тях или в майчинство) и са по-склонни да му дадат по-висока заплата за една и съща работа ( щото е глава на семейство и има деца за хранене).Мен лично са ми казвали: "Момиче, тъкмо ще те обучим и ще тръгнеш да раждаш деца, съжалявам ама ще вземем момче за това място".

Спонсорирани публикации