Мангъров: Хора влизат в болница, защото вкъщи няма кой да ги преглежда

Ако тестваме всички – сигурно ще има 70-80 000 болни, смята доцентът
Обновена: 25 окт 2020 22:01 | 25 окт 2020 22:00, Красимир Ангелов
343
Мангъров: Хора влизат в болница, защото вкъщи няма кой да ги преглежда
Снимка: БГНЕС

От самото начало винаги съм твърдял едно и също и мисля, че няма противоречие между нещата, които съм казал, заяви в интервю пред bTV доцент Атанас Мангъров.

"Това нещо рано или късно ще изчезне и колкото повече се затваряме и действаме по този неадекватен начин, толкова повече тази агония ще продължи. Хората, на които им няма нищо, трябва да продължат да живеят нормално, а тези, които влизат в болница, трябва да са истински болни, а те в момента влизат, защото вкъщи няма кой да ги преглежда. Когато отидеш да го прегледаш, ставаш контактен и излизаш от играта", изрази мнение специалистът.

Още по темата
По думите му има проблем, който се състои в това, че хора, които остават вкъщи, няма кой да ги прегледа и така те да получат адекватна медицинска помощ.

Специалистът заяви, че има лични предпазни средства, когато преглежда болни и най-вече си мие ръцете. "Понякога нося маска, когато има нужда да нося. Когато съм в болницата и преглеждам, нося маска понякога", посочи Мангъров.

Той отчете, че е прегледал над 50 пациента, които са положителни за COVID-19.

"Нали не си мислите, че в страната са само тези 1300 или 1400 заразени, които се съобщават всеки ден. Ако можехме да тестваме всичките 7 млн. души, щяхме да намираме поне 70 000 – 80 000, които са заразени, пропорционално на процента на положителните тестове, които се установяват", смята доцентът.

По повод контакта му с журналиста Георги Любенов, които се оказа болен от коронавирус след гостуването на доцента в предаване по БНТ, Мангъров отчете, че се е тествал за коронавирус, но не веднага, а на седмия ден.

"Не бях под карантина, никой не ми е казвал и, ако ми беше казвал, щях да направя много сериозни възражения. Тествах се с антигенните тестове, не са PCR-тестове, не е възможно да е грешен резултатът. Това са тези тестове, които използваме в болницата", уточни Мангъров.

Доцентът уточни, че няма негови близки, които са минали през болестта.

"Това е една вирусна инфекция, което е самоограничаващо се заболяване и това, което трябва да се направи, когато човек се чувства неразположен, е да си остане вкъщи, да си облече пижамата, да пие чайчета и да чака да му мине. Най-много да му се даде една таблетка аспирин.

В 90 и повече процента от случаите в обикновените COVID отделения могат да си стоят и да се лекуват вкъщи, но са там, защото ги е страх, защото се казва, че ако не влезеш в болница, можеш както си стоиш, да тупнеш. Хората сами влизат в болниците и в момента се казва, че всяка болница е длъжна да приема всеки положителен, който иска да бъде хоспитализиран.

Само преди няколко дни беше даден случай на човек, който цяла нощ обикаля по 3 болници и отказват да го вземат и на другия ден, когато му казват, че могат да го приемат, той казва, че не иска, защото бил по-добре", посочи Мангъров.

"Аз съм преглеждал хора вкъщи, точната бройка не си я спомням, но ако човек спазва тези неща… Аз работя с инфекциозни болести от 83-та година насам и не съм се заразил нито от хепатит, нито от менингит", допълни той.

"В инфекциозна болница двата етажа са почти пълни, всеки ден влизам в COVID зоната, често влизам без маска. Важен е личният пример и точно затова го давам, че всички тези безсмислени мерки, като носене на маски на открито – това показва научно и управленско безсилие", заяви още доц. Мангъров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


343
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 38Ти вярваш ли,че китайците са победили вирусът. Щото се съмнявам. И все пак там мерките бяха и все още са сериозни. И населението ги спазва,защото ги е страх от наказания. Тук ако наложат такива мерки и всеки втори ще ореве света,че му нарушават правата и го карали да ходи с наморници. Нямаме манталитет и култура,за да се справим с такова нещо щом се изискват някакви усилия.
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А опозиционерката Тихановскайя която шета из цяла Европа защо не обяви процента на заразените в Белорус и не разкаже на цяла Европа как хората в белорус умират по улиците от ковид-19, а кървавият комунистически диктатор Лукашенко не налага забрана за публични събирания и насилствена принуда за носене на паpцали-намордници на лицето и всичко заводи и всичко в Белорус работи нормално докато милиони умират ковид-19 по улицита при кървавия комунистически диктатор Лукашенко.
37
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Дано излезе и статис"Колко човека от домашните му посещения не са живи вече"Няма проблем, той си е взел парите.
36
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маските може и да не пазят, но трябва да се използват за да напомнят наМалоумниците, че има епидемия.
35
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ай стига писахте за тоз болния Мангър.. този е 100% луд..
34
8
 
23
 
! Отговори
Стига си лъгал преди 3 години
До Алоооо,80%!Днес и Витанов и Мангъров бяха в едно и също предаване. Витанов е много по-адекватен и никого не погребва. Напротив съветва ви да не се заразявате. Витанов не взима и стотинка за това което прави, публично го е декларирал и е така, разбрах го от хора, които знаят, Мангърката за пари и през трупове ще мине. Днес Мангъров си направи харакири. В една нормална държава щеше да е вече следствен. но това тук не е нормална държава.
33
0
 
7
 
! Отговори
Китай преди 3 години
Построи няколко болници за нула време. Там не се занимават с легла.
32
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
г-н Мангъров не си губете времето с панираните хора от щабаНяма да Ви разберат, защото са глуупави.Ние разумните Ви благодарим за разясненията.За домашно на питамКак един *жена сицелува децата сии само той е положителена всички други дават отрицателен тестхайде слагайте маските илека нощда спите с маските
31
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров се излага, един друг професор каза много точно определение за 80% от българите, само дето сбърка процента който не е 80 ами е 99%, и на такива хора няма никакъв смисъл да им обясняваш и да отстояваш истината пред тях, защото само ще ти се смеят и ще се подиграват и ще обиждат. Нека да правят каквото искат.
30
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 34А ти знаеш ли колко са заразените в Беларус. И ако местните власти обявят,че имат 20 болни дали трябва да им вярваме?
29
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай направи нужното и ликвидира епидемията. Тайван също. Други държави също спряха епидемията. Значи може, но там целта беше да спрат епидемията, а не да осигуряват все повече легла за нарастващия брой заразени.
28
23
 
29
 
! Отговори
Край преди 3 години
Браво доцент Мангъров - иска се голямо мъжество да отстояваш истината пред цялата власт на света.
27
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Иначе е прав, че колкото повече се затваряме, толкова по-дълга ще е агонията!"Tук не си прав и практиката го показва - бързото заразяване на много хора не означава бързо отминаване на епидемията. Единствената страна с "бърз пик" (по думите на един друг Мангърист - всезнайко ) е Нова Зеландия, където карантинните мерки бяха много много драстични.
26
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
A защо в Белорус при кървавия комунистически диктатор Лукашенко няма агония, и кървавият комунистически диктаторо Лукашенко не налага на населението насилствена принуда за носене на пapцали-намордници на лицето и не налага забрани за събиране на хора на публични места за да ограничи многомилионните и многомилиардните спонтанни демократични протести в Белорус?
25
19
 
25
 
! Отговори
Алоооо,80%! преди 3 години
Защо не плюете математикът Витанов,който ви измира и погребва всяка сутрин,а лаете срещу единствения адекватен човек по темата?
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров: Ако можехме да тестваме всичките 7 млн. души, щяхме да намираме поне 70 000 80 000, които са заразени, пропорционално на процента на положителните тестове, които се установяват.*Ако беше така заразените щяха да са много повече от 70000-80000. Миналата седмица този процент беше над 20%. Пи думите му 20% от 7 милиона са 1,4 милиона.
23
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледах интервюто и умрях от смях. Водил съм голямата щерка навремето при него и беше уважаван лекар безспорно. Това което прави и начина по който се държи в последните месеци обаче подхожда повече на тийнейджър с напращяли хормони, а не на човек пример за подръжание. Независимо от своето мнение трябва да се съобразява какво говори и, че дава пример на немалка част от обществото, което също се смятат за бунтари по някакъв шантав начин. Неговия начин ще отнеме 10 години и 250 000 починали. Точка.
22
9
 
15
 
! Отговори
УЖАС! преди 3 години
МАНГЪРОВ Е KОМУНОИДЕН РУСОФИЛ! УЖАС!
21
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекува болните от излишните им пари в портмонетата. Болен на легло се краде.
20
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Иначе е прав, че колкото повече се затваряме, толкова по-дълга ще е агонията!"Първо, бързо отшумяване и при липса на затваряне няма да има. Второ - затварянето е, за да не се препълнят болниците и да се налага селективен отказ от лечение, както беше в Швеция.