Евтината турска лира праща хиляди на шопинг и лекар в Турция

Много стоки и услуги в съседката ни са доста по-изгодни
5 ное 2020 17:45,
32
Евтината турска лира праща хиляди на шопинг и лекар в Турция
Снимка: БГНЕС

Масово се купуват турски лири, а интересът към тях бил силен, дори когато Турция беше със затворени граници.

Това се дължи на няколко факта, заяви за "Труд" експертът Кирилка Епитропова. От една страна е непрестанно падащата цена на турската лира, която към момента се равнява на 0,20 български лева. За сравнение, миналата година по същото време турската лира е била 0,31 лв., а на 10 ноември 2015 г. - 0,62 лв. От друга страна са лесно достъпните, евтини и разнообразни стоки в Турция.

Много хора пътуват до там с цел шопинг и екскурзия, а много ползват и медицински услуги. Оказва се, че с понижаването на курса на турската лира, много стоки в южната ни съседка са по-евтини, отколкото в България. А един от най-посещаваните градове за пазаруване от българите е Одрин.

Непрекъснато променящите се изисквания и условия за пътуване в днешно време оказват силно влияние на търговията с екзотични валути, използвани в далечни турстически дестинации. През лятото повечето хора предпочетоха да останат в България, което значително намали както търсенето, така и предлагането на такива валути. Все пак се срещаха не малко ентусиасти, решили да прескочат до Египет, в последните няколко седмици се вижда търсене на валутата на Обединените арабски емирства – дирхам, както и на украинска гривна, каза Кирилка Епитропова.

Относно използването на пари в брой има две тенденции, обясняват експертите. Едната е, че средностатистическият потребител пазарува по-често онлайн и се разплаща по този начин, дори можете да купите валута онлайн. От друга страна са хората с по-големи спестявания, които поради ниските банкови лихви предпочитат да инвестират парите си в друг актив, а често и да ги държат в брой в

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: шопингТурциялира
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
4
 
! Отговори
Джони преди 3 години
До АнонименГаню, дивашка територия е тука ! Няма пътища има мизерия и глад ! Влаковете се движат с 60 км в час ! Тука даже и хора не останаха освен индийци! Същите индийци убиват и изнасилват безнаказано ,защото гласуват за мутрата която управлява територията ! Хора умират в линейки ,болниците не искат да ги приемат ! По- умните българи се лекуват в "дивашка" Турция !
21
1
 
11
 
! Отговори
Смешници преди 3 години
Нека аз простотия човек, чието мнение не се формира от заглавията на Дневник или Прас-прес, да ви кажа следното. Не отписвайте Турция. Преди седмица бях в Одрин. Пред очите ми видях как продавачите на пазара правят по 500-600 лири оборот в рамките на няколко минути. Кажи го 100 лева за 5 минути. Не мога да преценя за цял ден какъв оборот минава през тях. Питам ви кой българин прави такива пари за толкова време? Нека си видим жалкото положение и после да се смеем на другите.
20
0
 
4
 
! Отговори
Джони преди 3 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААНе обяснявай на бай *** ,той не мисли !
19
5
 
1
 
! Отговори
Кико преди 3 години
Пак *** реклами от областните в Турция и техните мекерета тук!
18
4
 
1
 
! Отговори
цветко преди 3 години
С преврат не успяха сега ще ги затъркат икономически като стане лирата 10 долара след 5 дни после 15 после 20 и гледай сефте как няма и да дочакат избори и ще си го свалят сами все пак банките и чичковците не прощават
17
7
 
7
 
! Отговори
Аслани нас рани преди 3 години
Турската държава и турският бизнес не могат да си плащат международните кредити! Турция е във фактически фалит и никой не иска да й заема пари, освен при серъхвисоки лихви - 15% годишно. На гол тумбак, чифте пищови носят. Правят се на аслани, пък те нас рани!
16
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААтуркия дължи към 600 МИЛИАРДА ДОЛАРА БЕ ХАХО
15
5
 
2
 
! Отговори
Втора легия преди 3 години
Гнусна история !!!
14
2
 
7
 
! Отговори
Караджата преди 3 години
Да де,ама никой не ти казва,че на повечето места не приемат турски лири,а искат долари и евро.Особено в болниците!
13
9
 
4
 
! Отговори
БЧК преди 3 години
Че тук останаА ли доктори бе?Много стоки са на голябма далавера от там! Някои евтини и некачествени ***- изобщо не саза купуване!
12
2
 
5
 
! Отговори
До 3 преди 3 години
Те са безплатни много отдавна
11
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормален човек не би стъпил в тая ислямска
10
2
 
21
 
! Отговори
До 7 преди 3 години
И аз се чудя какне са затворили границата, ама турците.Там влизаш в Мол само след мерене на температура и дезинфекция на ръцете. Задължително с маски и по улиците и не видяхме кьорав полицай да следи и да пише актове. Тук-там някой по улицата без маска и той нашенец. Още на границата при влизане турците ти дават маска и дезинфектант и дезинфекция на колата. При нашите юруш. Та наистина се чудя как не са ни отрязали да им носим вируси с нашенската ганювщина.
9
8
 
1
 
! Отговори
до 7 преди 3 години
какви точно пандемии ти се привиждат ?Да не си препил и настинал ?
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И половин резервоар да напълня в Одрин, пак съм на печалба от пътя. Да не говорим за тройно по-евтините стоки. От две години не купувам препарати, захарни изделия, зехтин, подправки и какво ли не от милата ни Таковататковина!
7
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не по-евтино, а в пъти по евтино. Елементарни примери:Течен Персил 4,2 л. е 40 лири, 8 /ОСЕМ// лв. наши пари и с несравнимо качество с това, което се продава у нас.Доместос 5-6 лири=1 - 1.20 лв.Лекарства: ко-ирбесо там 16 лири, 3.20 лв. срещу 30 /ТРИДЕСЕТ/ лв. у нас.И всичко останало е много по-евтино.
6
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв "шопинг" при пандемия ?!ЗАЩО не са затворени границите ?!?!?!Или чакаме да се срине всичко????????Егати ТЪПуТу балканско племе!!!
5
6
 
23
 
! Отговори
4 преди 3 години
До АнонименБудала, купувай всичко на 100% надценка в БГ. Добре, че има такива като теб, иначе икономиката на тая скапана държава ще умре за 3 месеца.На практика 50% от вноса в БГ е от Турция, така или иначе купуваш от там почти всичко, просто не го знаеш.
4
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е все едно да ходиш да пазаруваш в магазина за един лев.
3
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сиреч и туркините са поевтинели.