МО подписа за два патрулни кораба за ВМС

Те ще струват към 1 млрд. лв., строят ги у нас
111
МО подписа за два патрулни кораба за ВМС
Снимка: МО

Министерството на отбраната подписа договора за придобиване на два многофункционални модулни патрулни кораба за ВМС. Изпълнител на проекта е германската фирма "Люрсен".

Още по темата
Подписването на договора за новите кораби е втората голяма сделка за модернизация на армията за мандата на Красимир Каракачанов след договора за нови самолети.

Министърът на отбраната определи подписването като знак за доброто развитие на икономическите отношения между България и Германия, предаде БНР.

Дирк Малговски от компанията "Люрсен" каза, че двата кораба ще бъдат изцяло построени в България. А партньор ще бъде частната компания "Делфин", която преди 3 години се отказа от договора.

Корабите се очаква да бъдат готови през 2025 и 2026-а година. Договорът предвижда обучение както на екипажите, така и на инженерния състав.

Близо един милиард лева ще струва построяването им, а парите ще бъдат плащани разсрочено.

Около 21 милиона лева от първата вноска от 171 милиона може да бъде платена до края на годината, каза наскоро зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков.

И досега министерството не е коментирало неофициалната информация, че се планира да бъде платена по-висока първоначална вноска, за да може проектът да започне. Както и неуспешните съдебни опити на загубилата конкурса италианска компания, която видя нередности в процедурата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
5
 
! Отговори
абе Ф.С.В. преди 3 години
толкова ли ти е акъла, като си пълен лаик да избиваш комплекси на бой.
57
3
 
2
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
ДО 78--Остави какво курсче си карал за лодка -БРТ е по български- DWT ?? CROSS TONNAGE??--какво е бруто регистър тона ?/ дедуейт? кажи като много разбираш -хахахахах горски разбирач!!! Капитан на 50 тона ))))) шматка
56
5
 
2
 
! Отговори
до ФСБ преди 3 години
на сертификата ми за капитанско право на бг превода пише точно 50 бруто регистър тона. Да руснаците го видят 101 ракетен катер но по класификация на НАТО е ракетна кирвета. А 1000 тона за *** каквото е диоговорено с Люрсен е мн добро решение, при положение че стражевия ни кораб Смели тоест фрегата 11 е 1760 тона.
55
2
 
5
 
! Отговори
ДО 74 преди 3 години
До до 71АБЕ ТУЛУПЕ ,ПАРИТЕ СА ОТ ТВОЯТ ДЖОБ И ОТ ПАРИТЕ НА НАРОДА КОЙТО МРЕ ПРЕД БОЛНИЦИТЕ,ЗАЩОТО НЯМА КОЙ ДА МУ ПОМОГНЕ--ТА ТЪПАКА СИ ТИ-ГЕРБЕРАСТЕ ПРОПАДНАЛ--ТЕЗИ ПАРИ ТРЯБВАШЕ ДА ГИ ДАДЪТ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ,А НЕ ЗА КОРИТА РЪЖДЯСАЛИ...КАРАКАЧАНКАТА СЪСИПА ДЪРЖАВАТА С ДАЛАВЕРИТЕ СИ.-......НО ВИДОВДЕН ИДВА...
54
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НА, тоз *** му аресаха commissions
53
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
на всичките пишман разбирачи, явно в се иска на армията на ердоган да плащате, нашата ви е скъпа. Ако може кремаклийките да извадят. И с волски каруци и гребни лодки да се придвижват.
52
1
 
3
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
ДО 67-Не се пише Бруто регистър тона - а се пише DWT ,,, и военен кораб 1000 т е смешка в морето) - аз служих на малък катер 350т който се водеше ракетна *** -само че по български термин)) ракетна *** знаеш ли какво е ?? много повече -виж американските корвети -двигатели тонаж и въоръжение ,,,само СДК -тата им са по 40 000 DWT за да пренасят танкове и армия
51
4
 
3
 
! Отговори
до до 60 преди 3 години
толкоеа си елементарен човече, ти разбираш ли че тези пари формално са Бг. Този който е дал кредита просто ще ги п неривежда немците пък от нас се иска лихвите да плащаме. Не приравнявайте всичко на ниво примитивен битовизъм.
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това че децата и внуците ще робуват заради тия заеми е вернокакто е верно че някои ще се напълнят с кюлчета и за внуцитена т.ъп народ и да искаш неможеш помогна жалко за 20-те процента нормални дето теглят каиша заради 80 %
49
1
 
2
 
! Отговори
Немски преди 3 години
Останали от ВСВ.
48
3
 
5
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Бойко раздава подкупи навсякъде-засега на САЩ и Германия -вече знаем кой е зад гърбът му ))
47
3
 
0
 
! Отговори
до Ф.С.В. преди 3 години
Ти като чуеш фрегата *** ,ракетнс *** ракетен катер, патрулен катер , разлика праеиш ли. Колкото правиш между трактор и багер. Колко огромна корабостроителница искаш за 60 метров кораб с водоизместване 1000 брт. Аман от горски разбирачи на морски въпроси.
46
3
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
македонците ако знаят колко е жалка нашата армия-като нищо да ни "опнат' просто ги спира НАТО))) А Турция даже не ни смята за военна сила- за тях сме аскер с пушка кремъклиика срещу тежковъоръжен дрон
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако сме честни и Борисоффф 1 и 2 доразсипа армиятА, явно от Нато му набиха чимберите и купиха самолети кораби...
44
1
 
9
 
! Отговори
SS преди 3 години
Браво ! Докато хората умират,а заразените от коронавирус нарастват главоломно ние ще купуваме кораби.И какво ще правим с тях? Ще си гарантираме нац.сигурност? Смях.Но едно е сигурно.Децата и внуците ще плащат заемите.
43
4
 
4
 
! Отговори
до Отвратен преди 3 години
пич стига бесепарска пропаганда, разпродавахте всичко от армията, имоти оръжия....само рязане и разруха и нищо насреща. Уж мслка, мобилна и модерна то след вас остана само малка....
42
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
..хората умират тия корабчета за 1 милиард купуват!!! ***!умират щото слушат Мангъра, тези пари са изтеглени целево отдавна и вируса нищо не променя
41
2
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
корабостроителница Делфин е за малки корабчета- явно тези "военни" кораби ще са -катери,, хубаво е че ще са немски -лошото е че няма да са 100% немски а по скоро български- за Немците ще излезе още по евтино построяването им в БГ -качество НУЛА -отговорност -международна))))-Реалната цена на тези катери е не повече от 100 мил евро!
40
3
 
7
 
! Отговори
ххх-ххх преди 3 години
И от кого ще пазим морската граница от Турция Гърция Румъния Украйна, които са в НАГО или ще спрем Русия? Пара да се харчи! България е богата, икономиката цъфти а Шайката граби!
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е все някога трябва и нещо ново, стига втора употреба