МО подписа за два патрулни кораба за ВМС

Те ще струват към 1 млрд. лв., строят ги у нас
111
МО подписа за два патрулни кораба за ВМС
Снимка: МО

Министерството на отбраната подписа договора за придобиване на два многофункционални модулни патрулни кораба за ВМС. Изпълнител на проекта е германската фирма "Люрсен".

Още по темата
Подписването на договора за новите кораби е втората голяма сделка за модернизация на армията за мандата на Красимир Каракачанов след договора за нови самолети.

Министърът на отбраната определи подписването като знак за доброто развитие на икономическите отношения между България и Германия, предаде БНР.

Дирк Малговски от компанията "Люрсен" каза, че двата кораба ще бъдат изцяло построени в България. А партньор ще бъде частната компания "Делфин", която преди 3 години се отказа от договора.

Корабите се очаква да бъдат готови през 2025 и 2026-а година. Договорът предвижда обучение както на екипажите, така и на инженерния състав.

Близо един милиард лева ще струва построяването им, а парите ще бъдат плащани разсрочено.

Около 21 милиона лева от първата вноска от 171 милиона може да бъде платена до края на годината, каза наскоро зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков.

И досега министерството не е коментирало неофициалната информация, че се планира да бъде платена по-висока първоначална вноска, за да може проектът да започне. Както и неуспешните съдебни опити на загубилата конкурса италианска компания, която видя нередности в процедурата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
3
 
! Отговори
Отвратен преди 3 години
Браво, Огладнелите Патриоти надупени вечно на ГЕРБ!!! Има защо...хората умират тия корабчета за 1 милиард купуват!!! ***!
37
6
 
5
 
! Отговори
БРАВО! преди 3 години
Ако не беше правителството на ГЕРБ и Патриотите България никога нямаше да превъоръжи армията си с модерни НАТО-вси оръжия и да се превърне в достоен член на НАТО. Браво на министър Каракачанов! Да му мислят враговете на Свободния свят!
36
5
 
8
 
! Отговори
мак преди 3 години
Все едно цял свят се готви да нападне шкембо. Милиарди за въоръжаване, а здравната система се задъхва, не само сега, и преди епидемия беше скапана,
35
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имали сме пари, дали сме. Какво да кажем друго - никой не ни пита дали искаме да се дават толкова пари за армията в момент, в който цялата страна се тресе от епидемия, а бизнесът (щото то индустрия почти няма) е на колене. Важното е, че някой ден ще имаме нови кораби и самолети. Които ще прибавим към 10те танка и 1000-та войници които имаме. Супер.
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия какво ще строят с един милиард !?Самолетоносач ли!?А защо не хванат да превъоръжат белгийските фрегати и да ги ползват тях за патрулни цели!При всички положения ще е по-евтино стига са стояли на док!
33
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народа го е казал: Ц*ъ*р*вули няма, гайда иска.
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народа го е казал: *** няма, гайда иска.
31
5
 
2
 
! Отговори
Атанас Буров преди 3 години
"А бе почне ли България да се въоръжава,и следва война!Това е проклятие някакво!"
30
8
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ПАРИ ЗА БЕЗПЛАТНИ ТЕСТОВЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО НЯМА!!!НО ПАРИ ЗА КОРАБИ КОИТО ЩЕ СА ГОТОВИ ПРЕЗ НЕ ЗНАМ СИ КОЯ ГОДИНА ИМА!!!АБСОЛЮТНО УРЕДЕНА ПОРЪЧКА ОТ КОЯТО ЩЕ БРОЯТ НА БОРИСОВ ПРОЦЕНТ ОТ СТРАНА НА ПРОИЗВОДИТЕЛЯ!!!!
29
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Национални предатели!
28
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тия бесенето им е малко!
27
8
 
7
 
! Отговори
Е? преди 3 години
Стига сте плюли, корабите ще се строят във Варна.
26
3
 
15
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
И най богатите страни в тази криза не харчат пари за оръжие а ния харчим, това е предателство към страдащият народ...
25
4
 
7
 
! Отговори
а бе,човеченце преди 3 години
До Анонимен 15Точно сега не е момента за такива харчове!
24
3
 
14
 
! Отговори
1 преди 3 години
А,ние обикновените българи,събираме капачки,за да купим кувьози ,за недоносените дечица,затова не събирайте капачки,държавата,да си спазва задълженията,по конституция ,и отпусне пари за тях,от катери полза няма.
23
2
 
4
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
... ама линейки няма!
22
4
 
9
 
! Отговори
КАТО ЗА ПОСЛЕДНО преди 3 години
Този нагъл ТИП като за последно сключва сделки... Е то си е за последно вече власт няма да помирише !!! Загробва държавата със излишни разходи, при положение че сега момента е такъв че трябва да се подпомагат болниците, бизнеса, хората който ще останат без доходи през следващите 5/6 месеца.... НО ЗА НЕГО И ТИКВАТА НАЙ ВАЖНИ СА КОМИСИОНИТЕ а те не са никак малки, седем милиарда ги профукват без да им мигне окото а линейки няма, апаратура в болниците няма но КОМИСИОНИ ИМА !!
21
2
 
6
 
! Отговори
малко са преди 3 години
До Анонимен 1Говори се,че са искали 50% от италианците,ония казали че са луди и се отказали!
20
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко специализирани линейки за недоносени деца има, че кораби купувате бе ** ви корумпирана?
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А апарати за кръвна плазма -кога?