Новите мерки нямало да помогнат, къде ще се скрием от коронавируса?

Затварянето щяло да удължи агонията с поне 2-3 месеца
222
Новите мерки нямало да помогнат, къде ще се скрием от коронавируса?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новите мерки няма да помогнат, това показва и опитът на държавите, които вече ги предприеха. Това каза доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамента по Имунология на Института по микробиология към БАН пред bTV.

Той даде пример с Италия, Испания и други държави, които са затегнали мерките, а кривите на заболеваемостта са идентични с тези в Швеция, където няма драстични ограничения.

Още по темата

Идеята, че затварянето ще спре контактите между хората е доста наивно, смята доц. Чорбанов. Натискът върху лекарите обаче можело да бъде намален с 15-20%. Но затварянето щяло да удължи агонията с поне 2-3 месеца. Нямало вариант да се скрием от вируса. Всеки човек щял да се срещне с него.

Микробиологът уточни, че предложените ограничения ще намалят натиска върху здравната система, но не с повече от 15-20%. Според него не можем да се скрием от вируса, защото това инфекция, предавана по въздушно-капков път. Той прогнозира, че до няколко месеца голяма част от населението ще се срещната с COVID-19, като много дори няма да разберат. 

„Много хора са страшно уплашени. Вчера излезе доклад на БАН, който сочи, че най-уплашени са хората, които работят в домовете си. Те четат много неща в интернет без филтър“, каза проф. Чорбанов и добави, че здравната система трябва да е по-добре организирана, за да се справи с пандемията. 

Относно ваксината срещу COVID-19, проф. Чорбанов обясни, че препаратът трябва да се приложи с приоритет на рисковите групи – медици и възрастни хора. „Всеки, който се ваксинира през следващите месеци, с регистрираните по бързия начин ваксини, ще знае, че участва в клинично проучване. Той ще бъде човекът, който ще даде данни за ефикасността“, обясни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
6
 
! Отговори
до 12 преди 3 години
зам, кмета на Пловдив ли си? Ще се лекуваш с джинджифил ли?
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Донякъде е прав, но няма как да сравняваме БГ и Швеция, която е свръхбогата държава, с нормално здравеопазване и в пъти по-здрави от нас хора. При нас нещата са трагични, нещата с вируса са едно на ръка, ще си изпатим най-вече от косвените ефекти. Хората вече умират пред болниците, без доходи ще започнат да си отиват от глад и студ. Има много заети и в сивата икономика, разни самоосигуряващи се, които карат месец за месец. А както и да го гледаш отоплителния сезон е до април. Лошо идва....
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами там от където сте излязли
34
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Швеция, където няма драстични ограничения. "А ограничението за събиране на повече от 8 души какво е? Може би е несъществуващо само в главата Чорбановска.
33
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксините са по страшни от короната!
32
9
 
6
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Карантината няма да помогне за нищо. Хората няма да ходят по заведения но пак ще се събират в домашни условия. Никой не може да ми забрани да се събера с най-близките ми хора за Коледа и Нова година. Единственият вариант са БТР-и по улиците и стрелба на месо. Да стопират спорта и футбола в частност при положение, че мачове се играят по целия свят е поредното докторско безумие на онзи *** с тупето и ботокса.
31
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз умрели от корона не познавам
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жителите на Австралия, Китай и Нова Зеландия се смеят в лицето на Чобанов.
29
8
 
6
 
! Отговори
Овчаря: преди 3 години
Ваксини ще има за всички от сърце! След новата година ще ви превърнат в овце
28
2
 
11
 
! Отговори
потърпевш преди 3 години
До Анонимен 12Искрено ти пожелавам да го изкараш като хрема, а не с тръба в гърлото.
27
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров е най-добрият доктор в България!
26
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как може такава некомпетентност, за 1% от народа да заключваме всички ?Един процент от народа са 70 хиляди души, некомпетентнико!
25
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най вероятно почти всички ще го прекараме това чудо,но идеята на затварянето е здравната ни система която отдавна е на колене да може що годе да се справи с болни на брой-Х,ако това не се случи ни очаква пълен хаос а той вече е на път да стане реалност!
24
1
 
34
 
! Отговори
1212 преди 3 години
Мерките закъсняха, но по добре късно, отколкото никога. За всички невярващи, не ви пожелавам да влизате в Ковид отделение мисля, че повечето ще изтръпнете преди това което ще видите вътре. Да Ви подготвя какво ще видите, "Неистова борба за всяко вдишване". Но човек който, не е преживял нещо никога не го оценява и бръщолеви глупости. Бъдете здрави!
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ебалло сие маиката, вки шесе мре!
22
3
 
11
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Много хора останаха без препитание -затвориха си дребите бизнеси и са отчаяни---След тази пандемия очаквам поне 500 000 българи да си стегнат куфарите за напускане на БГ!!!
21
0
 
7
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
А Япония изобщо не гледайте. Както казват за много неща,тези по либерални мерки са възможни само на свещения остров (както и остров без абсолютно никакви ресурси да е трета икономическа сила в света) по ред причини.
20
5
 
19
 
! Отговори
Бръм преди 3 години
Хората срашно са уплашени.... ходете вижте какво става на коледният базар в София, опашки за наденици и вино, които уж не се ядат там...Един ден ти откриват базари, на другият ден ти обесняват локдаун....Няма такова загубено управление....
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Който се срещне последен, най-добре се смее" - надпис на вратите на Рая.
18
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като затвори държавата мЕнИстерът ще отмени ли и изборите ? /за един с шкафче питам/