Решено е: Държавата се затваря частично до 21 декември

Вижте кои са обявените мерки
Обновена: 25 ное 2020 11:03 | 25 ное 2020 09:38, Веселина Йорданова
712

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Строги здравни мерки влизат в сила от петък, 27 ноември до 21 декември, обяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинг в МС. Противоепидемичната обстановка се удължава до края на януари 2021 г.

Присъствените занятия в училище спират напълно, както и извънкласните дейности. Затварят врати ВУЗ-овете, няма да работят детски градини и ясли.

Още по темата
Спират конкурсите, семинарите, изложенията и обществените мероприятия в присъствена форма, културни и развлекателни мероприятия. Изключения ще има за театрите при капацитет от 30% и спазване на здравните мерки.

Не се допуска организирането на частни тържества с повече от 15 души.

Допускат се единствено доставки по домовете от заведенията, спират работата фитнес залите, казината.

В моловете ще работят само банките, аптеките и хранителните магазини.

Няма да има екскурзии и групови посещения на туристически обекти.

Спират спортните и тренировъчните мероприятия за лица до 18 г. с изключение на вече започналите международни спортни състезания. Тези за лица над 18-годишна възраст ще се провеждат без публика.

Остават отворени религиозни храмове, паркове и градинки, не се налага вечерен час в нито една сфера.

Ангелов заяви, че мерките не са толкова строги, колкото в други страни. Всичко, което не е включено в заповедта, е разрешено, беше лаконичен той.

Мерките влизат в сила от петък вечерта, тоест тогава учениците ще ходят на училище и моловете ще бъдат отворени. Целта е до празниците от тях да има резултат.

Не става въпрос хората да са затваряни по домовете, а целта е да се намали заболеваемостта, което ще настъпи най-рано към края на втората седмица и намаляване на смъртността, което се очаква между втората и третата седмица, обяви шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски. Според него ще е успех намаляването на заболеваемостта с 30-50%.

Той посочи, че има легла, но няма достатъчно здравен персонал, а човешкият живот е най-голямата ценност. Заразените медици в момента са над 2 хил.

По думите му този срок е дал резултат в други страни.

Доц. Ангел Кунчев заяви, че Европа продължава да е в разгара на пандемията. За последните 14 дни са заразени 3 млн. души, а починалите са 50 хил. Няма отговорно правителство, което пасивно да наблюдава тези данни, заяви той. Кунчев каза, че очакванията са грипът тази година да закъснее и да бъде с по-ниска интензивност.

В Пловдив, Стара Загора и Плевен ще има центрове за вземане на плазма, както в София и Варна, а лекарства са осигурени, увериха здравните власти. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


712
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
422
9
 
8
 
! Отговори
ШОКИРАН преди 3 години
Колко НЕЩА ЗАТВАРЯТ обаче БЕЗ ТЕАТРИТЕ? Как и градини и парковете където се събират деца да пият, пушат и плюят.
421
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, точно за Коледа вдигнете мерките, та да си напазаруваме подаръци от МОЛ-а, да обиколим всички роднини и след Нова година - по 10000 положителни на ден!
420
6
 
17
 
! Отговори
ДОКТОР преди 3 години
До доктор да сиПредлагам Ви да следвате медицина 6 год. , специализация още 4 год. , отворете си частен кабинет и чакайте да трупате пари! Най-лесно се прави чужда сметка без да си вложил усилия и средства за образование.
419
7
 
7
 
! Отговори
Тялото преди 3 години
На фитнес можем да ходим с маска, а на басеин не. Обаче познайте кое е отворено? Това на което ходи генерала е верния отговор.
418
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 421Никой не ти говори за потребност. Говоря за дистанция и мерки. Вземат се мерки да се затворят молове и заведения, главно заради дистанцията и струпването на хора, но никакви мерки не се взимат за дистанцията в градския транспорт. Най-малко от всичко искам да ходя на ресторант или да пазарувам в МОЛ, въпреки, че работя именно в такъв търговски център и оставам без заплата за Декември.
417
0
 
3
 
! Отговори
да питам преди 3 години
да питам - това:-преустановяват се спортните мероприятия със състезателен и тренировъчен характер за лица до 18 души, с изключение на международните състезания, които вече са започнали. Всички мероприятия за лица над 18-годишна възраст ще се провеждат без публикадали означава, че мога да продължа да си тренирам - ходя на танци и според написаното - като е мероприятие с тренировъчен характер, за лица над 18-годишна възраст е и сме без публика - така тълкувано се оказва, че мога да тренирам
416
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как така грипът направи реверанс тази година? Така, като се замислите, какво ви говори това? Че грипът и неговите щамове умишлено се пускат, ама сега изчакват, щото короната им донесе милиарди пари на фармацевтиката.
415
5
 
14
 
! Отговори
верно преди 3 години
До Анонимена как да работят хората с 2-3 деца на главата от къщи бе умник? не всички са сами скотове живеещи с майка си на 40+ годишна възраст, чакащ подаяния от държавата=пенсията и.
414
2
 
20
 
! Отговори
123456 преди 3 години
Аз си мисля, че ще стане така: На 21.12.20 ще паднат ограниченията, за да напазаруваме за Коледа и Нова Година. И после ще кажат"Ааа, вие пак се отпуснахте, не спазвате мерките и затова ще ви затворим отново, до Март.Дано не съм лош пророк!
413
21
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много добра реакция за затягане на мерките, даже закъсняла. Тук има някакви ревльовци, които ореваха света, защото са страшни егоисти интересуващи се само от собственото си благополучие и забавление. Ами не става едни по Витошка на кафе и хапване, а други да *** по тротоарите на болниците. Хайде малко се спрете за три седмици, на никой нищо няма да му стане, ако се спасят човешки животи!Няма да умрете от глад, спокойно...
412
6
 
13
 
! Отговори
Читател преди 3 години
Дано спазваме мерките. Иначе медицинския персонал ще се разболее. Болниците ще спрат без персонал и всички тръгваме по кръчми и дискотеки на ракия или уиски.
411
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САМО ДА НЕ ЗАТВАРЯТ ФИТНЕСИТЕ В БЛАГОЕВГРАД
410
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една заповед, едно решение не направиха без недомлъвки и без двусмислици. После що не им вярваме. И от кога децата са в дистанционно - от петък или от понеделник? От кога влизат в сила мерките - от петък сутринта или от петък вечерта. Съзнателно ли създават хаос, или толкова си могат? Оставка и затвора! Не разбрахте ли, че ни тормозят и унищожават целенасочено!
409
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
айде сега всички "кореняци" софиянци да закарат децата при бабите на село малко на двор и чист въздух.....да позаразим бабите.....
408
0
 
8
 
! Отговори
от утре сменям преди 3 години
Разходката вместо в мола във големите хранителни и строителни -- има знаеш ли какви големи ще утрепеш цял ден ,то мивки ,шкафове ,санитария ,болтове ,гайки ,дъски,врати ,бани ,мукети ,бормашини ,печки .....а и онея с техниката -- мола трева да пасе ,дреме ми за на Винету номерата аз съм команч от всякъде !
407
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не правят с това затваряне освен да сринат икономиката(доколкото е останала такава) Най- важната мярка е карантиниране на контактните лица, а това не се прави както трябва, а се разчита на съвестта на хората, които са усетили, че не са добре да се самокарантинират. От СЗО казаха- тестове, тестове, тестове. Но нашите ги слушат избирателно
406
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Частично нищо не се прави. Молове затворени, а другите нехранителни отворени.
405
16
 
15
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Ако няма мерки, що няма мерки?! Ако наложат мерки, що налагат мерки?! Няма угодия! Нация от мрънкалници сме! Отнемат им свободата... Същите тези, които се оплакват, че им налагали диктатура, изпитват носталгия по тошовия режим и се възхищават на Путин, Лукашенко, Си Дзинпин, Ким и т.н. То и разбирането им за свобода е да се наплюскат, напият и да обикалят по моловете. Истината е, че мерките закъсняха, това е!
404
2
 
9
 
! Отговори
Лесно решение преди 3 години
на проблема с увеличаващите се случаи на заразени с ковид е цената на ПСР теста да се вдигне на 500 лв. Случаите рязко ще намалеят и не само в понеделник.
403
1
 
11
 
! Отговори
ИВАНОВ преди 3 години
МОЛЯ НАПИШЕТЕ ВАШЕ МНЕНИЕ ОТНОСНО Т.Н. "ЗЕЛЕНИ КОРИДОРИ" ОТНОСНО :ПРАВО ДА ПАЗАРУВАТ ИМАТ САМО ЧАСТ ОТ ПЕНСИОНЕРИТЕ КОИТО СА НА ВЪЗРАСТ НАД 65 ГОДИНИ ! СЛЕД КАТО ПО СИЛАТА НА ЗАКОНОВИТЕ РАЗПОРЕДБИ ПРИЕТИ ОТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ КОЙ АКТ НА МИНИСТЪР МОЖЕ ДА ОТЧЕНИ ЗАКОНА ОТНОСНО ПЕНСИОНИРАНЕТО НА НАВЪРШИЛИТЕ 60 ГОДИНИ! ЗНАЧИ АЗ НЕ МОГА ДА ПАЗАРУВАМ С ЖЕНА СИ И ТРЯБВА ДА Я ЧАКАМ И ТЯ ДА НАВЪРШИ 65 ГОДИНИ? КОЛКОТО СМЕШНО ТОЛКОВА И ЖАЛКО Г-Н МИНИСТЪР!!!! АЗЩА ПАЗАРУВАМ ДО ОБЯД , А ЖЕНА МИ СЛЕД ОБЯД !