Решено е: Държавата се затваря частично до 21 декември

Вижте кои са обявените мерки
Обновена: 25 ное 2020 11:03 | 25 ное 2020 09:38, Веселина Йорданова
712

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Строги здравни мерки влизат в сила от петък, 27 ноември до 21 декември, обяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинг в МС. Противоепидемичната обстановка се удължава до края на януари 2021 г.

Присъствените занятия в училище спират напълно, както и извънкласните дейности. Затварят врати ВУЗ-овете, няма да работят детски градини и ясли.

Още по темата
Спират конкурсите, семинарите, изложенията и обществените мероприятия в присъствена форма, културни и развлекателни мероприятия. Изключения ще има за театрите при капацитет от 30% и спазване на здравните мерки.

Не се допуска организирането на частни тържества с повече от 15 души.

Допускат се единствено доставки по домовете от заведенията, спират работата фитнес залите, казината.

В моловете ще работят само банките, аптеките и хранителните магазини.

Няма да има екскурзии и групови посещения на туристически обекти.

Спират спортните и тренировъчните мероприятия за лица до 18 г. с изключение на вече започналите международни спортни състезания. Тези за лица над 18-годишна възраст ще се провеждат без публика.

Остават отворени религиозни храмове, паркове и градинки, не се налага вечерен час в нито една сфера.

Ангелов заяви, че мерките не са толкова строги, колкото в други страни. Всичко, което не е включено в заповедта, е разрешено, беше лаконичен той.

Мерките влизат в сила от петък вечерта, тоест тогава учениците ще ходят на училище и моловете ще бъдат отворени. Целта е до празниците от тях да има резултат.

Не става въпрос хората да са затваряни по домовете, а целта е да се намали заболеваемостта, което ще настъпи най-рано към края на втората седмица и намаляване на смъртността, което се очаква между втората и третата седмица, обяви шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски. Според него ще е успех намаляването на заболеваемостта с 30-50%.

Той посочи, че има легла, но няма достатъчно здравен персонал, а човешкият живот е най-голямата ценност. Заразените медици в момента са над 2 хил.

По думите му този срок е дал резултат в други страни.

Доц. Ангел Кунчев заяви, че Европа продължава да е в разгара на пандемията. За последните 14 дни са заразени 3 млн. души, а починалите са 50 хил. Няма отговорно правителство, което пасивно да наблюдава тези данни, заяви той. Кунчев каза, че очакванията са грипът тази година да закъснее и да бъде с по-ниска интензивност.

В Пловдив, Стара Загора и Плевен ще има центрове за вземане на плазма, както в София и Варна, а лекарства са осигурени, увериха здравните власти. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


712
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
402
8
 
14
 
! Отговори
До 418 преди 3 години
Покажи ми изследване, което да доказва, че фитнесите са основен вектор на зараза с ковид? Фитнесът и тренировките са основен източник на цялостно подобряване на здравето както физическо, така и психическо. Вместо да дават акъл без доказателства кое да се затваря, да бяха дали съвет на хората как да подобрят общото си здравословно състояние.
401
6
 
6
 
! Отговори
Kiki преди 3 години
Браво !!!
400
8
 
24
 
! Отговори
До програмист преди 3 години
Аз също съм програмист , като спрат поръчките какво правим ?! Хайде малко по сериозно, имам семейство социален живот не искам да съм затворен искам си свободата , не искам да работя само за насъщният...да трупам пари само за да оцелея и същевременно да мизерствам!!!
399
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А вие какво искате вече и Деца умират от ковид. Днес умря детенце на 3 месеца болно. Затваряите че и децата страдат вече
398
7
 
12
 
! Отговори
Мазохизъм преди 3 години
Простта население, на което можеш да приложиш всякакви мерки, вкл. да го задушиш от мизерия - в името на собственото му здраве. Евала за тази извратения. Но българите си я заслужават.
397
5
 
6
 
! Отговори
до 21.12. преди 3 години
да се затворят болниците.
396
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПрограмистКато ти разбият апартамента гладните да си похапнат. Ще ти дойде акъла
395
23
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До Анонимен 388Ще погладувате малко и ще ви дойде акъла в главата. Ако не помогне - малко ви е била мизерията, още един локдаун идва, и то по строг. А аз ще си цъкам хоум офиса и в почивките ще се наслаждавам на гладните ви вопли :)
394
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честито на новите фалирали и безработни.... Честито..... А това с помощите, още ги чакаме от март месец прословутите 60/40
393
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименверно ли сравняваш потребността от ресторант/мол с градски транспорт? Никой журналист не би питал подобен въпрос защото такъв е ***. Замисли се колко хора ходят по нужда в ресторант/мол и колко хора ползват градския щото иначе са пеша, а трябва да стигнат до другия край на софия примерно
392
3
 
11
 
! Отговори
Истината преди 3 години
България е на шесто място в света по показателя "смъртност" в годишния доклад "Световна книга на фактите" на ЦРУ от март 2014-а година, публикуван на интернет страницата на Агенцията и цитиран от БТА. За пореден път Централното разузнавателно управление на САЩ издава своя традиционен годишен сборник, в който дава факти, данни и прогнози за развитието на отделните страни по света на основата на демографски, икономически, социални, здравни и други показатели.
391
2
 
17
 
! Отговори
доктор да си преди 3 години
На поне две места работиш и в частния си кабинет даваш консултации / печатница за пари / сега защо ги натоварвате излишно с този вирус да не могат да си гледат бизнеса ?
390
15
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тези фитнес зали, стига с този спорт! Ми да, залите са развъдници на вируса! И в името на здравето, трябва да бъдат затворени! Толкова ли е сложно за разбиране. Същата е и историята с кръчмите. Тренирайте вкъщи, пийте си вкъщи - никой не го забранява.Всички останали мрънкания са за пари, не са живот и здраве!Скочете за скапаната и безчовечна здравна система! Там е заровено кучето. Индивидуалното спасение е равносилно на смърт. Който разбрал, разбрал.
389
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИгнатНай-вероятно си прав. В държавите, заляти от вълната преди нас, вече има спад. Вече обсъждат третата вълна. Тук се забавихме много с мерките. Самият факт, че от седмици случаите са около 4000, и че има спад в София (ако е вярна статистиката) показва, че на вълната и е дошло време да започне да отминава и тук. Е нищо, с мерките може и да и помогнат да отмине по-бързо, а после ще се хвалят, как са ги въвели в най-подходящия момент. При третата вълна пак ще действат по същия начин.
388
2
 
3
 
! Отговори
който не внася оси- преди 3 години
горовки е на далавера в Бг поне няма да го е яд ,ако се рязболее ,а и със парите които не е внесъл ще може да си купува за ядене...другите са се извозили здраво!
387
0
 
9
 
! Отговори
Абдахаля преди 3 години
Каквото и да правят, каквито и да ги мъдрят, вирусът ще мине през всички и ще вземе своето.
386
4
 
24
 
! Отговори
Изродщина преди 3 години
Плащаме ли здравни осигуровки плащаме , побъркаха народа да ходи по доктори , шок и ужасТ сринала се здравната система !!! Не стига че най некадърните и нагли доктори са останали в БеГеТо, ами и се преуморили от малко повече работа !!!Като затворят банките и кредитните фирми , също Лидл и Кауфланд...тогава ще повярвам в пандемията !!!
385
0
 
15
 
! Отговори
Обективен v2.0 преди 3 години
Развалихте на хората потребителското изживяване!
384
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе верно Баце много бузки и шия налал по време на боледуването си от коронавирус, и замета като говори, още май не е изтрезнел от двуседмичната карантина ;)
383
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в момента сме в плато, със или без мерки, заразените ще почнат да намаляват до края на месеца, това е, целта на тоя цирк е Баце след 10 дена да излезе и да каже че благодарение на него сме овладяли ситуацията, а това че сме на 1-во място по смъртност от коронавирус е пълна лъжа и всеки средно грамотен човек, може да отвори статистиката и да види данните