Решено е: Държавата се затваря частично до 21 декември

Вижте кои са обявените мерки
Обновена: 25 ное 2020 11:03 | 25 ное 2020 09:38, Веселина Йорданова
712

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Строги здравни мерки влизат в сила от петък, 27 ноември до 21 декември, обяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинг в МС. Противоепидемичната обстановка се удължава до края на януари 2021 г.

Присъствените занятия в училище спират напълно, както и извънкласните дейности. Затварят врати ВУЗ-овете, няма да работят детски градини и ясли.

Още по темата
Спират конкурсите, семинарите, изложенията и обществените мероприятия в присъствена форма, културни и развлекателни мероприятия. Изключения ще има за театрите при капацитет от 30% и спазване на здравните мерки.

Не се допуска организирането на частни тържества с повече от 15 души.

Допускат се единствено доставки по домовете от заведенията, спират работата фитнес залите, казината.

В моловете ще работят само банките, аптеките и хранителните магазини.

Няма да има екскурзии и групови посещения на туристически обекти.

Спират спортните и тренировъчните мероприятия за лица до 18 г. с изключение на вече започналите международни спортни състезания. Тези за лица над 18-годишна възраст ще се провеждат без публика.

Остават отворени религиозни храмове, паркове и градинки, не се налага вечерен час в нито една сфера.

Ангелов заяви, че мерките не са толкова строги, колкото в други страни. Всичко, което не е включено в заповедта, е разрешено, беше лаконичен той.

Мерките влизат в сила от петък вечерта, тоест тогава учениците ще ходят на училище и моловете ще бъдат отворени. Целта е до празниците от тях да има резултат.

Не става въпрос хората да са затваряни по домовете, а целта е да се намали заболеваемостта, което ще настъпи най-рано към края на втората седмица и намаляване на смъртността, което се очаква между втората и третата седмица, обяви шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски. Според него ще е успех намаляването на заболеваемостта с 30-50%.

Той посочи, че има легла, но няма достатъчно здравен персонал, а човешкият живот е най-голямата ценност. Заразените медици в момента са над 2 хил.

По думите му този срок е дал резултат в други страни.

Доц. Ангел Кунчев заяви, че Европа продължава да е в разгара на пандемията. За последните 14 дни са заразени 3 млн. души, а починалите са 50 хил. Няма отговорно правителство, което пасивно да наблюдава тези данни, заяви той. Кунчев каза, че очакванията са грипът тази година да закъснее и да бъде с по-ниска интензивност.

В Пловдив, Стара Загора и Плевен ще има центрове за вземане на плазма, както в София и Варна, а лекарства са осигурени, увериха здравните власти. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


712
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
442
6
 
12
 
! Отговори
? преди 3 години
Това с ученето в къщи ме дразни най-много. Колко хора ще си загубят работата, за да стоят в къщи с дечурлигата до 12 годишна възраст?! А други и работа не могат да започнат пак поради тази причина. Една позната е учителка с две деца, компа е един....
441
3
 
7
 
! Отговори
А ЗАЩО преди 3 години
НЕ ЗАТВОРИМ НС И МС???а?ДНЕС ПРОТЕСТЪРИТЕ СА ЗАТВОРИЛИ МЗ И ТОВА Е ХИТЪР ХОД - НЕКА И НИЕ ДА ГИ ЗАТВОРИМ ХРАНТУТНИЦИТЕ, ДА ВИДЯТ КВО Е!ПОЧВАМЕ ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ -ЗАТВАРЯНЕ НА ДЪРЖАВАТА, НЕ САМО НА БИЗНЕСА!И ГАДОВЕТЕ ДА СТОЯТ БЕЗ РАБОТА!ТО СЕГА ИМ Е ЛЕСНО- ХЕМ СИ КЮТАШ, ХЕМ ЗАПЛАТАТА ТЕЧЕ!
440
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НОЩ ЗАЩО НЕ ПИШЕ, КАКТО ВСЕКИ ДЕН КОЛКО УМРЕЛИ, "СЛУЧАИ", ИЗЛЕКУВАНИ ... И КОЛКО ОСТАВАТ БЕЗ ДОХОДИ ОТ:ТУРИСТИЧЕСКИЯ БРАНШПРЕВОЗВАЧИАКТЬОРИПРОДАВАЧИБАРМАНИСЕРВИТЬОРИ...КОЛКО СТОТИН ХИЛЯДИ ДУШИ?И КАК Я МИСЛИ -ТИЯ ХОРА ДАЛИ ЩЕ СТОЯТ БЕЗУЧАСТНИ?ДАЛИ НЯМА ДА ИМ СТРОШАТ ГЛАВИТЕ!МАХАЙТЕ СЕ И ТО ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ, ЧЕЕЕ...
439
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
сега разбрахте ли що е имало народен съд??е , питам ви аз, тия не заслужават ли да им отвориш 1 концлагер , да ги ядат свинете?
438
3
 
6
 
! Отговори
Мангъра преди 3 години
Спокойно, моят бонус за първа линия ще си върви и с, и без локдаун.
437
2
 
7
 
! Отговори
... преди 3 години
Смърт за всички политици
436
3
 
15
 
! Отговори
Германец преди 3 години
Закривайте я тази пародия на държава нацяло.
435
1
 
17
 
! Отговори
BGN преди 3 години
Дянков постната пица, когато изплюска сребърният фонд, предназначен само за здравеопазване, тогава системата не издишаше, а?? Фържавните болници пълен кеНеФф, частните дето ви подкупват да ги дотирате са супер а ????
434
5
 
10
 
! Отговори
преди 3 години
До тодороваОстанаха да работят плувни басейни, квартални магазини (железарии, за дрехи и т.н., всички които са малки), детски площадки, паркове, градини. Излиза се спокойно от дома на вън за неограничено време, транспорта си работи. Пълно затваряне илиминира всички от гореизброените.
433
15
 
17
 
! Отговори
АЛО, МРЪНКАЧИ? преди 3 години
ДОВЕЧЕРА ВСИЧКИ НА ПРОТЕСТА!ИНАЧЕ ТУКА САМО ДУХАТЕ ВЪЗДУХА!
432
8
 
11
 
! Отговори
СЪВЕТ преди 3 години
КЪМ НОЩ:ОТ УТРЕ ПОЧВАЙТЕ ДА НАМАЛЯВАТЕ БРОЙКИТЕ,ЧЕ ДЪРВО НЕОКАСТРЕНО ВИ ЧАКА!
431
7
 
7
 
! Отговори
Съжалявам преди 3 години
Съжалявам, ама ся стана страшно..
430
24
 
16
 
! Отговори
тодорова преди 3 години
Това не е частично затваряне, а пълно! Оставаше да затворите и хранителните магазини и аптеките! Какво друго остава да работи, за да казвате, че затварянето е частично?
429
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалещите за фитнесите - какво жалите бизнеса или здравето? Ако се вайкате за здравето си изберете басейна - просто е. Водата се хлорира, дезинфектира. По същия начин се поддържа хигиената и в околните помещения. Почистват всички вируси - даже и на спортуващите. Доказано хлорът убива К-19.Едно нормално решение да вземат и пак недоволни егоисти ще измучат.
428
8
 
13
 
! Отговори
Финансист преди 3 години
Лекарите и генералите от различните болници, поспрете се малко с тази ваша истерия. От тези починали, заразени и болни от коронните вируси не истанаха хора, които да гласуват за приятеля ви началник Бойко Борисов.
427
8
 
15
 
! Отговори
КАЛИПЕРКО преди 3 години
До ШОКИРАНПредстои още да ни шокират. ЩЕ ВИДИТЕ ОЩЕ ЧУДЕСА ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО. ЩЕ бъдете обявени за излекувани докато си стоите по домовете без работа и без пари. ТРЯБВА да се чувствате задължени на спасителя ББ който лекува хиляди Българи.
426
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
оставка!съд!
425
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато умират хора по стълбите от вируса всичките питат - ама защо, ама как се стигна до това дредже? Когато се въведат мерки във връзка с ограничаване на разпространението обратното - ама защо ни затварят?
424
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ трябва да бъде премахнат.
423
4
 
21
 
! Отговори
ДА познах преди 3 години
До ТялотоОтворени са ТЕАТРИТЕ С ПУБЛИКА до 30% Пълна загадка и липса на логика във всичките тези глупави мерки.